Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 15:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 13:11 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Polecam Kropkar z minimalną zawartościa azotu.

Zico ,Nie udało mi sie znaleść informacji w sieci o tym nawozie. :roll:
Mógłbys,proszę, sprawdzic dokładną pisownie tego fińskiego wynalazku ?

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 13:58 
Piotrek wybacz że nie odpowiem od ręki . Jeśli znajdę coś do wieczora dam znać na prv. Zapewniam to dobry nawóz. Spróbuj zamieniać "k" na "c". Reszty jestem pewny.
Z tego co się oriętuję nawóz jest mało rozpowszechniony albo szykanowany.
Podam jeszcze jedno źródło informacji; w Sulechowie pod Zieloną Górą jest hurtownia której właścicielem jest pani Małgorzata Sochorska.
Może Jantar będzie coś wiedział bo mieszka w pobliżu. Nara Ziko.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 15:23 
No to maluję!
Być może interesuje to szersze grono forumowiczów.
na stronce Nawozy CropCare > firma Kemira Grow - How
CropCare 10 - 20 - 20 MPK + Mg + mikroelementy.
CropCare 21 - 6 - 11 jak wyżej
CropCare 8 - 20- 30 jak wyżej
Ten ostatni polecam szczególnie, gdyż azot można uzupełniać osobno, według potrzeb. Nawozy azotowe są tańsze (saletra amonowa, mocznik). Można go stosowac jako uzupełnienie nawożenia "kurzakiem".
Pozdro Ziko

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 16:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="ziko"]Michale wszystko przycięte a chwasty opryskane. po przesadzeniach nima roboty. Wybacz chłopu że sie dorwał do biura. Myslę że atramentu dla wszystkich wystarczy. Staram się jak mogę, pozdrawiam wszystkich a Ciebie w szczególności. Smacznej i aromatycznej kawusi. Ziko.
PS
Żona mi zabroniła na czacie pisać, to sie muszę gdzieś wyszumieć no nie?

Ja się w polu wyszalałem, tylko mnie trochę mdli po Roundupie, albo po polowaniu z Marshalem na szpeciele.
Kawusia mi dobrze zrobi :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 16:44 
Michał to chyba nie po Randapie (Roundoup) to związek mniej toksyczny, ale Marszala (marschal)nie myl z Marszałkiem, albo co gorsza z winem z niego. Ziko.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 19:50 
Kiper
Kiper

[quote="ziko"]Z tego co się oriętuję nawóz jest mało rozpowszechniony albo szykanowany.

Raczej to pierwsze, albo po prostu jest drogi.
W pierwszym lepszym sklepie bez problemu można kupić za grosze nawóz do poziomek i truskawek o podobnej zawartości NPK
http://www.sumin.com.pl/nawozy.html

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 01:24 
[quote="Card"][quote="ziko"]Z tego co się oriętuję nawóz jest mało rozpowszechniony albo szykanowany.

Raczej to pierwsze, albo po prostu jest drogi.
W pierwszym lepszym sklepie bez problemu można kupić za grosze nawóz do poziomek i truskawek o podobnej zawartości NPK
http://www.sumin.com.pl/nawozy.html

Około 2,5 - do 3 zł. za 1 kg. Podaj ceny tych co zaproponowałeś - porównamy. Serdecznie Cię pozdrawiam Ziko

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 08:27 
Ekspert
Ekspert

Ja np stosuję wspomagajace nawożenie mineralne Polimagiem S (10,90 zł/ 5 kg) http://www.polifoska.pl/lang-pl-module- ... rta-5.html

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 08:54 
Kiper
Kiper

[quote="ziko"]Około 2,5 - do 3 zł. za 1 kg. Podaj ceny tych co zaproponowałeś - porównamy. Serdecznie Cię pozdrawiam Ziko

Wynika z tego, że nawozy Sumin są droższe, bo kosztują ok. 5 zł/kg.
Biorę jednak pod uwagę fakt, że mogę je kupić idąc po drodze z pracy, nawóz Kropkar natomiast mogę kupić tylko wysyłkowo.
Do jego ceny należy więc doliczyć koszty transportu firmy kurierskiej (o ile wymieniona przez Ciebie Ziko hurtownia w Sulechowie pod Zieloną Górą prowadzi taką formę sprzedaży :roll: ).
Cenowo więc wychodzi mniej więcej tak samo, jednak w przypadku Kropkaru dochodzi konieczność meilowego zamawiania, potwierdzania i... oczekiwania.
Ps.
Wyjaśniam, że nic przeciwko Kropkarowi nie mam, a jedynie nie chcę (niczym Koziołek Matołek) szukać "po całym świecie" czegoś, co mam bardzo blisko.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 10:01 
Tylko zaproponowałem kolegom dobry, sprawdzony nawóz. Nic więcej nie miałem na myśli. Każdy uprawia w innym otoczeniu handlowym.
W porównaniach istotna jest cena w sklepie lub hurtowni.
Pozdrawiam wszystkich a w szczególności Ciebie Card. Ziko
PS
Może da się zaproponować ten nawóz w tamtejszych sklepach?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 10:35 
Kiper
Kiper

[quote="ziko"]Może da się zaproponować ten nawóz w tamtejszych sklepach?

Przy tej cenie z pewnością będzie konkurencyjny w stosunku do innych, choć wszystko zależy od marży danego sklepu.
Jest niemal pewne, że wzbudziłby zainteresowanie ogrodników gdyby był powszechnie dostępny lub rozpropagowany. A więc - kłania się marketing.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 22:23 
Dzisiaj zakupiłem CropCar w hurtowni "Cedrus". Niestety już po 115 zł za worek 40 kg i to wyłącznie 10-20-20. (bardzo dobry pod ziemniaki). Hurtownia ma poważne kłopoty z zaopatrzeniem w ten nawóz. Jest rozchwytywany.
Pozdrawiam Ziko.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 23:15 
Co ty za nawóz kupiłeś za 115 zł. Czy nie lepiej było kupić coś na bazie azotu w pierwszej części wegetacji winorośli i coś z potasem wraz z innymi mikroelementami w drugiej. I ewentualnie opryskać parę razy dolistnie czymś wieloskładnikowym np Substral dla winorośli? Wyszłoby połowę taniej. I 2x więcej. Wszystko nabyłbyś w pierwszym lepszym składzie z nawozami. Już nie mówiąc o badaniu gleby na zawartość składników.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2008, 00:44 
[quote="zbigu"]Co ty za nawóz kupiłeś za 115 zł. Czy nie lepiej było kupić coś na bazie azotu w pierwszej części wegetacji winorośli i coś z potasem wraz z innymi mikroelementami w drugiej. I ewentualnie opryskać parę razy dolistnie czymś wieloskładnikowym np Substral dla winorośli? Wyszłoby połowę taniej. I 2x więcej. Wszystko nabyłbyś w pierwszym lepszym składzie z nawozami. Już nie mówiąc o badaniu gleby na zawartość składników.

W normalnych warunkach fosforem nawożę na zapas jesienią ( superfosfat potrójny). Siarczan potasu to podobny koszt za 1 kg. Azot jest rzeczywiście tańszy w saletrze azotowej lub moczniku. Siarczan Magnezu również. Bywają sytuacje gdy dużym ułatwieniem jest nawożenie "kompleksowe". Z takich nawozów CropCar wydaje mi się najtańszy i najlepszy. Nawożenie dolistne stosuję dorażnie. Skuteczność nawożenia dolistnego jest nadmiernie przeceniana i wbrew pozorom droga. Pozdrawiam Ziko

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2008, 06:08 
Kiper
Kiper

Mam pytanie , czy stosował ktoś nawóz "Floramix Chloroza Stop" ? Jest to nawóz w płynie w opakowaniach 0,5 i 1 l.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1