Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 01:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2008, 02:29 
Ekspert
Ekspert

Tak, tak. A potem będziesz się martwił jak micki64, że wszystko rośnie jak na drożdżach. Tyle, że Maciek nawoził może z raz, a ma po prostu żyzną glebę.
Często przy takim szalonym wzroście i szara pleśń lubi się przypałętać i inne choróbska. Przegięcie w drugą stronę jest gorsze niż niedobór składników.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2008, 08:33 
Kiper
Kiper

[quote="kilis"]Tak, tak. A potem będziesz się martwił jak micki64, że wszystko rośnie jak na drożdżach. Tyle, że Maciek nawoził może z raz, a ma po prostu żyzną glebę.
Często przy takim szalonym wzroście i szara pleśń lubi się przypałętać i inne choróbska. Przegięcie w drugą stronę jest gorsze niż niedobór składników.

Paweł

A czy micki64 nie nawoził dodatkowo dolistnie?

Pozdrawiam
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 22:16 
przedszkolak
przedszkolak

Z racji tego że kiedyś w naszym gospodarstwie hodowaliśmy zwierzęta i mieliśmy obornik, mówię ci ze najlepsze efekty do rozrzucenie i wymieszanie z ziemią na jesień.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2008, 13:10 
Kiper
Kiper

[quote="Funkmaster"]Z racji tego że kiedyś w naszym gospodarstwie hodowaliśmy zwierzęta i mieliśmy obornik, mówię ci ze najlepsze efekty do rozrzucenie i wymieszanie z ziemią na jesień.

Witam.
To chyba dobrze zrobiłem. Teraz na jesieni pod każdą winorśl dałem po łopatce (mała ale troszkę większa niż taka jaką dzieci bawią się w piaskownicy) obornika gołębiego mieszając z ziemią. Na tym przy każdej młodej winorośli zrobiłem kopczyki wysokie na około 25cm.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2008, 19:50 
nowicjusz
nowicjusz

Muszę Cię mój drogi zmartwić! Kiedy obornik zwierząt kopytnych można dawać praktycznie bez ograniczeń to ptasie odchody już nie, ogromne ilości azotu i fosforu zrobią swoje (na wiosnę). Odchody trzeba przemieszać ze słoma zlać wodą najlepiej zrobić to w kompostowniku w proporcji 1:5, lub wczesną wiosną wykonać gnojowice też 1:5 w drugim przypadku nawóz masz na drugi dzień. W pierwszym przypadku jeżeli nie masz słomy, możesz pomieszać też z liściami zgrabionymi jesienią. I jeszcze jedno ptasia kupa nie może być dawkowana punktowo. Pamiętaj jednak, że nie mam doświadczenia w uprawie winogron.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:38 
Kiper
Kiper

[quote="Aszko"]Muszę Cię mój drogi zmartwić! Kiedy obornik zwierząt kopytnych można dawać praktycznie bez ograniczeń to ptasie odchody już nie, ogromne ilości azotu i fosforu zrobią swoje (na wiosnę)....

I jeszcze jedno ptasia kupa nie może być dawkowana punktowo. Pamiętaj jednak, że nie mam doświadczenia w uprawie winogron.

Wtam.
Zgadzam się, że obornik gołębi posiada duże ilości ilości azotu, fosforu, a także potasu i wapnia ale tak jak pisałem dałem małe ilości i na średnicy około 0.7m wymieszane z ziemią. Jestem przekonany, że ten obornik będzie się powoli roskładał (niska temperatura) i będzie wszystko ok.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 22:53 
mistrz
mistrz

A ja mam zasadnicze pytanie - co się dzieje złego przy nawożeniu zupełnie świeżym obornikiem? Czy to straszna zbrodnia?

W moim przypadku wyglądało to następująco:
Decyzja o założeniu "winnicy" zapadła niedawno i nagle. Sadził będę na wiosnę. Na działce mam ok 30cm przyzwoitej gleby, a niżej piach... Uznałem, że teraz (jesienią) jest jedyna (i ostatnia) szansa dostać się do tych "głębszych" partii ziemi. W miejscu planowanej uprawy zdjąłem wierzchnią warstwę ziemi (30cm), wrzuciłem koński obornik (ok 7-10kg na m2) i przysypałem te dobrocie wykopaną uprzedni ziemią.
Szkopuł polega na tym, że miałem tylko świeżusi koński obornik - jeszcze parował... Taki z "lepszej" stajni więc było tam sporo słomy, a pączuchy z rzadka.

Jakie są konsekwencje takiej świeżości i czy w związku z tym podrzucać na wiosnę coś jeszcze pod sadzonki?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 10:32 
Kiper
Kiper

Z zupełnie świeżym obornikiem to trzeba uważać na wiosnę, bo czytałam że wydzielający się amoniak gdy przygrzeje słońce może hamować rozwój pąków a nawet ich uszkadzać.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 11:07 
nowicjusz
nowicjusz

Obornik jaki by nie był wpływa korzystnie na rozwój roślin. W przypadku drzew i krzewów bardzo korzystnie wpływa podanie go jesienią gdyż zostanie on rozprowadzony i rozłożony w glebie i podany roślinie wiosną po okresie zimowym kiedy jej najbardziej potrzebny. Kilka lat temu próbowałem w moim sadzie zastosować nawozy sztuczne lecz krzewy i drzewa zaczęły łapać choroby więc zrezygnowałem i w dalszym ciągu używam kupy. Niestety nie prowadzę hodowli zwierząt więc obornik muszę kupić, a jest o wiele droższy od sztucznych nawozów.
Dziwnym trafem 5 winogron które posiadam od 7 lat i jedno które ma z 40, nigdy nie były prowadzone rosną jak chcą posiadają bardzo dobre owoce, wino rewelacja i tylko obkładam je obornikiem przed zimą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1