Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 22:15 
Ekspert
Ekspert

pH w sam raz.
Popiół zawiera jeszcze inne mikroelementy pozytywnie wpływające na rozwój winorośli.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2014, 02:28 
nowicjusz
nowicjusz

Potwierdzam że z moich obserwacji wynika że popiół ze spalonego drewna winorośli nie szkodzi ,przynajmniej w moim przypadku gdzie glebe mam kwaśną.
Od 6 lat co roku spalam okolo 8 kubików drewna bukowego a całość popiołu trafia do ogrodu,głównie pod winorośl,(pod borówki nie polecam).

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 12:49 
nowicjusz
nowicjusz

Również stosuję popiół z kominka (drewno mieszane), dobry i ekologiczny nawóz, poprawia również strukturę gleby.

PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2014, 22:29 
nowicjusz
nowicjusz

Znalazłem taki filmik o nawożeniu popiołem w okresie dojrzewania jagód.
https://www.youtube.com/watch?v=V0tzQ2qYbPs
Pozdrawiam.

PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2014, 11:18 
mistrz
mistrz

Jak ja bym sypnął popiołem z pieca to miał bym spokój z mączniakami na wieki wieków, z powodu ilości siarki jaka w nim jest. :D

PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2014, 15:19 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
Kiedyś założyłem taki sam wątek na tym forum.

Tak czy siak, nawożę regularnie przez cały okres wiosenno letni popiołem z kominka. Sezon działkowy, więc wieczorami palę w kominku, głównie brzoza i sosna. Gleba ma mniej kwaśny odczyn niż miała, negatywnych skutków nie zauważyłem a przy okazji popiół wykurzył mrówki, które sobie upodobały akurat winniczkę.

Popiołem odkwaszam też kompost z igieł sosnowych.

Maciek
http://www.sniegorski.pl

PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2014, 18:20 
Ekspert
Ekspert

maciek1988 napisał(a):
... popiół wykurzył mrówki, które sobie upodobały akurat winniczkę...

Hmm, tego akurat u siebie nie zauważyłem. Może jeszcze za krótko u siebie sypię popiołem ;)
Zauważyłem natomiast, że mrówki lubią miejsca pod kamieniami, płytami chodnikowymi itp.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2014, 19:10 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
maciek1988 napisał(a):
... popiół wykurzył mrówki, które sobie upodobały akurat winniczkę...

Hmm, tego akurat u siebie nie zauważyłem. Może jeszcze za krótko u siebie sypię popiołem ;)
Zauważyłem natomiast, że mrówki lubią miejsca pod kamieniami, płytami chodnikowymi itp.

I niestety pod agrotkaniną.

PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 15:56 
nowicjusz
nowicjusz

Kilka uwag w temacie, bo widzę ze nie wszyscy znają chemię (żeby uprzedzić, pracowalem kilka lat przy nawozach ogrodniczych) .

1.KOMPOST JEST ZASADOWY. jeśli jest kwaśny to coś gniło -rozkładał się beztlenowo - kopost niewietrzony
2.POPIÓŁ JEST ZASADOWY, ZE WZGLĘDU MIN. NA POTAS KTORY JEST PIERWIASTKIEM ZASADOWYM (dlatego ziemniaki bogate w potas bardzo rzadko są atakowane przez grzyby [nomen omen te rosnące na glebie kwasnej, podobnie z resztą jak winorośl])
3.GRZYBY GINĄ W ŚRODOWISKU BARDZO KWAŚNYM, I ZASADOWYM (to samo sie tyczy grzybic u ludzi, pleśni na owocach, drożdzy)
4.GRZYBY ROZWIJAJĄ SIĘ W ŚRODOWISKU LEKKO KWAŚNYM, GORZEJ ROZWIJAJĄ W NEUTRALNYM, dlatego zdrowa skora krew i plyny ustrojowe (proszę sprawdzić ślinę, skórę psa) maja odczczyn zawsze lekko zasadowy. inaczej powią się grzyby i choroba zwana potocznie rakiem. (tak samo jest ze zdrowiem drzew, krzewow owocowych)
5. grzyba zwalczamy pośrednio miedzią (miedzian) lub innymi preparatami, podnoszącymi pośrednio pH.

Pozornie to odbiega od tematu,ale wniosek jest taki, że faktycznie posypywanie popiołem na kompost, lub bezpośrednio pod winorośl poprawia warunki. Sprawdziłem na swoich krzakach od wielu lat (nie tylko winorośli [ale uwaga na ph tolerowane przez daną rosline]) i bardzo pomaga kondycji roślin. Nie probowałem pryskac rozcieńczonym popiolem (drzewnym) ale w w przyszłym sezonie opryskam takim roztworem o ph 8-9. albo zobacze pod mikroskopem co sie dzieje z grzybem jak takowy dorwę.

zbyt wysokie ph szkodzi wiekszosci roslin - powstają sole zasad i krzak nie ma co jesc. niskie ph tez szkodzi dlatgo ważne jest stworzenie odpowiednich warunkow glebowych o czym wiele osob zapomina, nie sprawdzjąc co jest w ziemi i sadzi cokolwiek byle gdzie.

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 21:28 
nowicjusz
nowicjusz

bardzo fajnie temat nawożenia opisują na stronie: http://e-warzywnictwo.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1