Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2014, 08:21 
czeladnik
czeladnik

Licząc na częściowe rozwiązanie problemów jakości owoców zafundowałem moim winoroślom ( innym roślinkom też ) Metalosate Ca.Ten nawóz powinien poprawić jakość owoców i zapobiec ich pękaniu.Informacje na ten temat można znaleźć w tym pdf. " http://doradztwosadownicze.pl/wp-conten ... cnicze.pdf ". O nawożeniu dolistnym wapniem wspominali w ubiegłym roku Georg i Veteran5 w temacie o zasychaniu gron. Moimi doświadczeniami chętni podzielę się po sezonie. Pozdrawiam Bogumił

PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2014, 16:35 
przedszkolak
przedszkolak

Ja tam stosuję Wapnowit - Intermagu. Poza wapniem zawiera magnez i parę innych mikroelementów. Czy zastosowanie daje efekty? - wmawiam sobie, że tak, bo trzeba by było mieć do porównania parę pominiętych opryskiem krzaczków. Jak już opryskuję to wszystko i nie tylko winorośl (jest ona wymieniona na stronie Intermagu przy przeznaczeniu Wapnowitu) a wszystko co uprawiam, zgodnie z zaleceniami producenta preparatu.

pozdrawiam Jarek

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 09:45 
czeladnik
czeladnik

Najłatwiej zauważyć efekty na jabłoniach po występowaniu gorzkiej zgnilizny podskórnej.U winorośli będę oceniał stopień pękania jagód u Kodrianki,Arkadii i zwłaszcza u Garanta.Wybrałem Metalosate głównie ze względu na schelatowaną postać wapnia.Miałem przykre doświadczenia z formą saletrzaną a taka chyba jest w Wapnowicie.Gdyby Ktoś zastanawiał się nad tematem to polecam artykuł "http://doradztwosadownicze.pl/jaki-wybrac-program-zaopatrzenia-owocow-w-wapn/".Co do wyliczanki roślin które można tak nawozić, Metalosate Ca można stosować w borówce wysokiej a ja na własne ryzyko nawożę borówkę brusznicę i Zurawinę. Pozdrawiam Bogumił

-- Wt maja 26, 2015 6:45 pm --

Moje doświadczenie z Metalosate Calcium udało się częściowo, gorzkiej plamistości podskórnej na jabłoniach nie było ale ograniczenia pękania jagód winorośli nie zauważyłem.Jak przyszły wrześniowe deszcze to tradycyjnie większość Kodrianki, Timura, Garanta i Arkadii wylądowała w kompoście.Nie wiem czy dokarmianie dolistne wapniem w przypadku winorośli coś daje.W tym sezonie spróbuję jeszcze zastosować samodzielnie zrobiony cytrynian wapnia. Pomysł podpatrzyłem na Forum Ogrodniczym.Kupiłem kredę szkolną (50 lasek po 8g) i kwasek cytrynowy które po reakcji z sobą dadzą cytrynian wapnia czyli łatwo przyswajalną schelatowaną postać tego pierwiastka.Do przygotowania 10 l. 0,5% roztworu użyję 4 lasek kredy (32g Ca CO3) i 40g kwasku cytrynowego co powinno dać około 50g cytrynianu wapnia.Tak jak Metalosate dokarmianie zacznę od fazy w pełni wykształconych pąków kwiatowych.Jedno co mnie niepokoi, to czy taki roztwór nie uszkodzi młodych jeszcze pędów.Może ktoś z Forumowiczów stosował kiedyś cytryniany do nawożenia różnych roślin.Będę wdzięczny za uwagi. Pozdrawiam Bogumił

Strefa czasowa: UTC + 1