Teraz jest sobota, 21 czerwca 2025, 07:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 13 marca 2014, 16:39 
nowicjusz
nowicjusz

Witam Serdecznie.

Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś stosuje nawadnianie nad-koronowe przeciwko przymrozkom w maju? Chodzi mi o mikro-zraszacze "Flipper". Jak się sprawują, czy spełniają swoje zadanie.
Jak z ich rozstawem, czy one leją wodę w dwóch kierunkach? obracają się? Jaka jest szerokość robocza, ile 1 mikro-zraszacz oblewa? 60cm w szerokości, 100cm?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

PostNapisane: czwartek, 13 marca 2014, 17:52 
Ekspert
Ekspert

Forum jest tak sprytnie zbudowane że ma taki przycisk szukaj
Może zobacz co wyświetli jak jej zadasz pytanie "flippery"

Warto by też było przeczytać dokumentacje zraszacza konkretnej firmy i już masz w sumie odpowiedzi na wszystkie pytania.

PostNapisane: czwartek, 13 marca 2014, 17:57 
nowicjusz
nowicjusz

Przed napisaniem nowego tematu czytałem wszystkie posty wyszukane poprzez wyszukiwarkę. Chciał bym mieć odpowiedź różnych użytkowników, co chyba nie jest dziwne.

Z specyfikacją również się zapisałem tylko że teoria a praktyka to dwie różne rzeczy, dla tego założyłem ten temat.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 00:57 
czeladnik
czeladnik

Również zastanawiam się nad nawadnianiem przeciwko przymrozkom ale chciałbym zastosować jakieś uniwersalne zraszacze lub mikirozraszacze.
Nie wiem czy takie coś by się nadawało ? http://www.farma-malecki.pl/index.php?p ... ozraszacze
Reklamowane do ochrony przeciw przymrozkom Flipper-y są chyba bardzo problematyczne w eksploatacji.
Bo przy pięciu rzędach winorośli musiałbym rozprowadzać 5 węży (rur irygacyjnych) z otworami na Flipper-y co 7 metrów.
Taki zestaw użyję w najlepszym razie przez 2-3 dni a przez pozostałą część roku będzie zawadzał.
Dobrze kombinuję, czy też istnieje jakiś sposób pozwalający wykorzystać Flipper-y do nawadniania winorośli ?

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 09:56 
Ekspert
Ekspert

A czy masz potrzebę winorośl nawadniać?

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 15:30 
czeladnik
czeladnik

Jak najbardziej.
Zaryzykował bym nawet stwierdzenie że majowe przymrozki są u mnie mało prawdopodobne natomiast suszę mam jak w banku.
Dlatego interesowała by mnie instalacja służąca głównie do nawadniania ale którą mógłbym w razie czego użyć lub szybko
dostosować do ochrony przeciw przymrozkom.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Ciężko to pogodzić, taki zraszacz jest dobry do podlewania trawnika, winoroślom może nie służyć nawilżanie liści.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 21:32 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
Ciężko to pogodzić, taki zraszacz jest dobry do podlewania trawnika, winoroślom może nie służyć nawilżanie liści.

Wcale nie. Instalację do podlewania i nawożenia bezpośrednio w system korzeniowy eksploatuję już od kilku lat. Aktualnie poszukuję dobrych zamgławiaczy właśnie z myślą o ochronie przed przymrozkami przez zamgławianie.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 23:17 
czeladnik
czeladnik

Mógłbyś coś więcej napisać.
Rozumiem że nawadnianie kropelkowe.
Ale w jaki sposób włączyć w to rozpylacze ?

PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 07:40 
mistrz
mistrz

Benon napisał(a):
Mógłbyś coś więcej napisać.
Rozumiem że nawadnianie kropelkowe.
Ale w jaki sposób włączyć w to rozpylacze ?

Studnia z pompą elektryczną i rury rozprowadzające wodę już są. Wystarczy zamgławiacze ustawić, włączyć pompę i gotowe. Nawadniam i nawożę za pomocą dziurkowanych rurek ułożonych w glebie w strefie korzeni. Wszystko to napędza słoneczko które tak ochoczo ostatnio świeci. :yawn:

PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 16:54 
czeladnik
czeladnik

Hej
Dzięki za wątek, miałem taki sam założyć :)

Jeżeli chodzi o ochrone przeciw mrozową:
Troszkę szukałem o tych zraszaczach. Wydają się być rozsądne, wydatek jednego w granicach 15zł do tego trzeba kupić urządzonko sterujące zaworem, są takie które się montuje na zasilające rury cena najtańszego 150zł można do nich podłączyć nimby czujniki wilgotności/deszczowy ale się tak zastanawiam właśnie zamiast tego czujnika można przecież podłączyć czujnik temperatury (kolejne 70zł) i mamy system automatyczny. Ustawiamy sobie sterownik powiedzmy żęby się nam włączył jak spadnie do 2 stopni - zawór otwiera wode i działa. Trzeba jeszcze dokupić złączki i wąż.

Ma ktoś coś takiego u siebie ?

Jeżeli chodzi o podlewanie:
To chyba jednak najlepsze są te kropelkowe, gdzie rozciągasz waż wzdłuż rzędów i pod krzaczek masz zaworek kropelkowy. Tylko zasadnicze pytanie czy w twojej lokalizacji trzeba podlewać winorośl?

Pozdrawiam

Załączniki:
image_func.jpg
image_func.jpg [ 5.88 KiB | Przeglądane 7718 razy ]
image_func (1).jpg
image_func (1).jpg [ 9.74 KiB | Przeglądane 7719 razy ]

PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 18:29 
czeladnik
czeladnik

Szlachcic napisał(a):

Studnia z pompą elektryczną i rury rozprowadzające wodę już są. Wystarczy zamgławiacze ustawić, włączyć pompę i gotowe. Nawadniam i nawożę za pomocą dziurkowanych rurek ułożonych w glebie w strefie korzeni. Wszystko to napędza słoneczko które tak ochoczo ostatnio świeci. :yawn:

Dobra, ale jakie zamgławiacze i w jakich odstępach je montować.
Czy pisząc o zamgławiaczach masz na myśli zraszacze - coś w tym typie : http://www.farma-malecki.pl/index.php?p ... ozraszacze
Powiedzmy że taki zraszacz obsłuży koło o średnicy 10 metrów i zużywa 200 litrów wody na godzinę.
Żeby pokryć obszar o wymiarach 20x8 metrów trzeba by przez środek (4 metry) przeciągnąć rurkę zasilającą 20 mm i w tą rurkę dać z 5 takich zraszaczy.
Tak przynajmniej mi się wydaje.
Napisz jak Ty planujesz to zrobić i jakich materiałów użyć.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 11:10 
mistrz
mistrz

lukaszmazi napisał(a):
Hej

Jeżeli chodzi o podlewanie:
To chyba jednak najlepsze są te kropelkowe, gdzie rozciągasz waż wzdłuż rzędów i pod krzaczek masz zaworek kropelkowy. Tylko zasadnicze pytanie czy w twojej lokalizacji trzeba podlewać winorośl?

Pozdrawiam

Każdy system ma swoje wady i zalety. Z kropelkowego zrezygnowałem ze względu na łatwość zatykania się kapilar. nie mam ochoty bawić się w filtrowanie wody z nawozami. Stosuję rurki podziemne z otworami fi 4 mm i niema tego problemu. Po drugie stosując nawożenie i podlewanie na głębokości 20cm bezpośrednio w system korzeniowy nie nawożę chwastów tylko winorośł. Piasek pod krzakami w lecie jest suchy i gorący. W takich warunkach chwasty nie rosną a winogrona mają dodatkową SAT.

-- Pn mar 24, 2014 11:10 am --

Benon napisał(a):
Szlachcic napisał(a):

Dobra, ale jakie zamgławiacze i w jakich odstępach je montować.
Czy pisząc o zamgławiaczach masz na myśli zraszacze - coś w tym typie : http://www.farma-malecki.pl/index.php?p ... ozraszacze
Powiedzmy że taki zraszacz obsłuży koło o średnicy 10 metrów i zużywa 200 litrów wody na godzinę.
Żeby pokryć obszar o wymiarach 20x8 metrów trzeba by przez środek (4 metry) przeciągnąć rurkę zasilającą 20 mm i w tą rurkę dać z 5 takich zraszaczy.
Tak przynajmniej mi się wydaje.
Napisz jak Ty planujesz to zrobić i jakich materiałów użyć.

W zasadzie to już wszystko zostało powiedziane. Szukam tylko odpowiednich zamgławiaczy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 12:17 
czeladnik
czeladnik

Szlachcic napisał(a):
W zasadzie to już wszystko zostało powiedziane. Szukam tylko odpowiednich zamgławiaczy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Czyli rozumiem że ja wszystko powiedziałem.
Bo nie znalazłem innego wątku o użyciu mikrozraszaczy do ochrony przeciw przymrozkom.
I myślę że "odpowiednich zamgławiaczy" anty-przymrozkowych nie znajdziesz.
Bo z gotowych rozwiązań to są albo Flippery albo armatki wodne: http://www.farma-malecki.pl/index.php?p ... cze-polowe.
Pierwsze kłopotliwe w instalacji a drugie w eksploatacji.
No ale jak trafisz na jakieś ciekawe rozwiązanie to liczę że się pochwalisz.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 16:24 
czeladnik
czeladnik

Podłączę się pod ten wątek żeby nie obciążać "Wiosny 2014" a tam bogdanb3 przed chwilą napisał:

Cytuj:
Przedwcześnie się cieszyłem, że zraszacze są takie niezawodne i ochronią moją winniczkę. Tej nocy przymrozek rozpoczął się od północy i trwał do rana. Zraszanie włączyłem o godz. 01:00 do 07:00, nie pomogło lanie wody. Oberwało mrozem około 50% winorośli. Przetrwały te, które były najbliżej zraszaczy i były nie skute lodem. Tam gdzie woda dochodziła punktowo i było oblodzenie, które trwało 6 godzin spowodowało zmrożenie. Myślę dzisiaj od rana - dlaczego?. Ale jak coś żywego jest skute lodem 6 godzin to nie ma szans na przetrwanie. Gdy włączałem zraszanie dwa dni wcześniej od 03:00 do 07:00 nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, pomimo że wszystko było pokryte lodem.
Jeśli ktoś używał zraszaczy to proszę o włączenie się w dyskusję. Interesuje mnie ten sposób ochrony, inne już przerabiałem i były mało skuteczne.

Zostałem dokładnie tak samo doświadczony przedwczorajszej nocy, z tym, że u mnie najwyraźniej to co bliżej zraszaczy (całkowicie oblodzone) przetrwało bez żadnych uszkodzeń a od połowy zasięgu wymroziło całkowicie.
Użyłem zraszaczy antyprzymrozkowych Tanake 233B-AF o promieniu zraszania 13-14 m.
Podejrzewam że realny zasięg (dla winogron) to jednak tylko 6m. Wprawdzie woda dolatuje na te 13m jednak to są dość duże krople a nie mgiełka jak w pobliżu zraszaczy i możliwe że pokrywa lodowa była za cienka.

Wątpię żeby przyczyną było zbyt późne uruchomienie zraszaczy ponieważ wówczas wszystkie byłyby tak samo zmrożone.

Na razie mój wniosek jest taki, że zraszać należy flipperami lub podobnym rozwiązaniem (może mikrozraszacze?) które równomiernie pokryje lodem wszystkie krzewy.

Ja to widzę tak: Uratowało się 50% i z tego się bardzo cieszę!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1