Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 16:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 14:37 
Ekspert
Ekspert

Kupowałem w Tanake: http://nts.tanake.com.pl/sklep/mikrozra ... wy-flipper 14 flipperów = 163 zł, 28 m.b. wężyka przyłączeniowego 7/4 = 27,50 zł, 14 kp.l bagnet f + bagnet m = 29,30 zł, 65 m.b., 16 zl wysyłka. Rozprowadziłem to najtańszymi wężami ogrodowymi 1/2" 40 m.b koszt 32 zł zł (Castorama). Złączki do normalnego węża ogrodowego miałem. No tak - coś mi w kalkulacji wcześniej nie wyszło - ale to jest niecale 270 zł z przesyłką.
Dodam, że zdecydowanie lepsze byłyby ruru LDPE 16 mm do rozprowadzenia. Rura taka kosztuje ok. 1 zl m.b. Zdecydowałem się na zwykłe węże 1/2 żeby się to lepiej zwijało i zajmowało mniej miejsca po sezonie, ale w zwykłym wężu PCV bagnet gorzej się uszczelnia i są małe przecieki na odgałęzieniach do zraszaczy.

Tak to wyglądało po nocy 29-30 kwietnia (-3,2 C):

Załączniki:
2015-04-30 _2.jpg
2015-04-30 _2.jpg [ 92.23 KiB | Przeglądane 1793 razy ]
2015-04-30 _1.jpg
2015-04-30 _1.jpg [ 101.58 KiB | Przeglądane 1793 razy ]

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 20:59 
czeladnik
czeladnik

DarekRz napisał(a):

Ile czasu lałeś wodę?

A co do fliperów to jaki jest skuteczny zasięg od słupka?
Czy instalując fliper trzeba jakoś dokładnie i precyzyjnie ustawiać kąt względem słupka?

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2015, 23:31 
czeladnik
czeladnik

Przy jednym czy dwóch długich i z odpowiednim rozstawem słupków rzędach to Flippery może i wychodzą korzystnie
ale ja mam pięć krótkich na które bym potrzebował 11 + 10 na ostatnie słupki.
A Flipper + mocowanie + 2 m wężyka z kompletem końcówek wychodzi około 20 zł.
Czyli komplet Flipperów wychodzi 420 zł plus węże, kolanka, trójniki, szybkozłączki, filtr również koło 200 zł.
Do tego sporo roboty z montowaniem i demontowaniem i jakieś miejsce do przechowywania tego po sezonie bo te Flipperki są tak delikatne że aż strach tego w rękę chwycić.
Więc te wyliczenia skutecznie i ostatecznie zniechęciły mnie do Flipperów.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 07:25 
Kiper
Kiper

KrzysztofB napisał(a):
Jakieś 4 m w każdą stronę.
KrzysztofB napisał(a):
Czy instalując fliper trzeba jakoś dokładnie i precyzyjnie ustawiać kąt względem słupka?
My robimy na oko - one się łatwo obracają.
Benon napisał(a):
Przy jednym czy dwóch długich i z odpowiednim rozstawem słupków rzędach to Flippery może i wychodzą korzystnie
ale ja mam pięć krótkich na które bym potrzebował 11 + 10 na ostatnie słupki.
A Flipper + mocowanie + 2 m wężyka z kompletem końcówek wychodzi około 20 zł.
Czyli komplet Flipperów wychodzi 420 zł plus węże, kolanka, trójniki, szybkozłączki, filtr również koło 200 zł.
U nas bardzo podobnie - mamy 6 rzędów, a słupki są co 5 m, więc zamiast teoretycznych 10 flipperów (mamy 80 mb winnicy) wyszło nam 22. Dlatego jeśli się ktoś przymierza do winnicy, to warto to jakoś uwzględnić na początku.
Benon napisał(a):
Do tego sporo roboty z montowaniem i demontowaniem i jakieś miejsce do przechowywania tego po sezonie bo te Flipperki są tak delikatne że aż strach tego w rękę chwycić.
Przy tej ilości to żadna robota. Poza tym nie trzeba zdejmować, przecież są osłonki na flippery. Zresztą można zdjąć samego flippera, a nie cały system. One są tak małe, że nie zajmują w ogóle miejsca.
Benon napisał(a):
Mam inne zdanie. Gdyby nie one, to bym chyba zniechęcił się do winorośli. Już raz odbudowywałem winnicę niemal od zera.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 07:46 
Kiper
Kiper

Czegoś tu nie rozumiem. Mowa o flipperach, a przecież można zastosować mikrozraszacze (nawet tej samej firmy), których średnica zraszania zależna jest od dyszy i rodzaju wkładki. Przy odpowiednim ciśnieniu i wydajności źródła wody średnica zraszania wynosi nawet ponad 10m - patrz tabela "średnica zraszania (m) w zależności od dyszy i wkładki"

A tutaj poradnik "Projektowanie systemu nawodnieniowego".
Ja nie martwię się, że zraszacze leją w międzyrzędzia. Jeden z moich skrajnych zraszaczy pracuje w promieniu ponad 270° i zrasza krzewy borówki amerykańskiej, za nią trzy grusze na podkładkach karłowych, śliwę. Woda spokojnie sięga również do dwóch krzaków świdośliwy, pięciu jagody kamczackiej i dwóch porzeczkoagrestu. Fakt, że po zraszaniu trawa rosnąca wokół i pod tymi wszystkimi roślinami nabiera wigoru, ale wolę koszenie trawy, niż smutny widok przemarzniętych drzew i krzewów.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 08:20 
czeladnik
czeladnik

GrapesEater napisał(a):
(...) Przy odpowiednim ciśnieniu i wydajności źródła wody (...)

I tu jest pies pogrzebany. Zawsze jest jakieś ograniczenie. Chodzi o to aby wodę którą mam do dyspozycji skierować właśnie tam gdzie trzeba. Ważne jest także to, aby nawadnianie sprawdzało się na większych areałach.
Jeśli ktoś ma nadwyżkę to masz rację. Może też podlewać trawę, drzewka i co woli innego.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 08:34 
Ekspert
Ekspert

Strasznie na mnie nakrzyczał kolega Benon jak pisałem o zraszaczach, wężach i zraszaniu, ale widać że temat go interesuje, w dodatku nie jest zainteresowany fliperami, to się odważę i podam koszt instalacji na dobrym, sprawdzonym, a zarazem niedrogim zraszaczu antyprzymrozkowym.

Zraszacz: około 60zł http://lukomet.eu/karta.php?id=97&lang=pl
Wąż: 0zł (Jak ktoś ma ogród i wodę w ogrodzie, to wąż posiada. Jak nie ma to go temat nie interesuje)
Kilka opasek i jakaś mufa żeby zrobić przejściówkę z węża na gwint zraszacza, kawałek drutu żeby przymocować zraszacz do szczytu słupka: 5zł

Za 65zł mamy przy średnim ciśnieniu sieciowym około 600m2 (r=14m) powierzchni zraszanej (szczegółowe parametry w linku), czyli realnie przy w prostokącie możemy pokryć 9 rzędów po 24m długości przy rozstawie rzędów co 2 metry czyli ponad 200 mb szpaleru.

Wady:
- duże straty wody poza obszarem zraszania (koło)
- zraszacz pełnoobrotowy (zrasza tylko pełen okrąg)

Zalety:
-Niski koszt instalacji
-Wymienne dysze różnej średnicy w zależności od spodziewanego spadku temperatury. Sprawdzone do -7*C
-Trwały, brak konieczności demontażu.
-Szybkie przygotowanie do zraszania (czas niezbędny na przykręcenie węża do zraszacza)
-Sprzęt profesjonalny. Wszystkie parametry pracy (zasięg, zużycie wody dla danego ciśnienia i średnicy dyszy) szczegółowo przedstawione w linku http://lukomet.eu/karta.php?id=97&lang=pl

-- Pt maja 08, 2015 9:34 am --

spyrek35 napisał(a):
GrapesEater napisał(a):
(...) Przy odpowiednim ciśnieniu i wydajności źródła wody (...)

I tu jest pies pogrzebany. Zawsze jest jakieś ograniczenie. Chodzi o to aby wodę którą mam do dyspozycji skierować właśnie tam gdzie trzeba. Ważne jest także to, aby nawadnianie sprawdzało się na większych areałach.
Jeśli ktoś ma nadwyżkę to masz rację. Może też podlewać trawę, drzewka i co woli innego.

Przecież nikt nie będzie indywidualnie wyliczał każdemu systemu. Jeden marudzi że ma zbyt małą winnicę na flipery, drugi że ma zbyt dużą na zraszacze. To tylko przykłady i trzeba sobie skalkulować i dobrać odpowiedni system do swoich potrzeb korzystając z doświadczeń innych. Ja mam system mieszany, bo oprócz tego zraszacza pracują zraszacze sektorowe których powierzchnię zraszania można regulować.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 08:40 
Ekspert
Ekspert

Poza tym jeśli chodzi o takie wyliczanie czy warto czy nie warto; jeśli to hobby to każde jest kosztowne, im bardziej się zapalisz do tego tym więcej wydajesz. Jeśli zaś ma przynosić dochód to cudów nie ma, bez inwestycji się nie da. Dotyczy to każdej dziedziny.
Dlatego malkontentom polecam kupowanie owoców lub wina w sklepie. Naprawdę taniej :wink:

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 09:02 
Kiper
Kiper

Nie jest aż tak źle. Jak pisał wyżej Michał (Alkor), można tanim kosztem zabezpieczyć cokolwiek. Wąż ogrodowy ze zwykłymi szybkozłączkami i do tego jeden lub kilka tanich (po kilka złotych) chińskich plastikowych zraszaczy wystarczy. W zeszłym sezonie awaryjnie wymieniłem solidny mosiężny zraszacz na tanią chińską zabawkę i dało rady. Nawet najtańsze hipermarketowe zraszacze pulsacyjne mają regulację kąta zraszania, a także śrubę do regulacji częstotliwości pulsacji, co wpływa na zasięg i wielkość kropel wody.
obrazek

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 09:23 
Ekspert
Ekspert

Używacie jakichś ekstra filtrów, czy takie coś wystarczy? http://nts.tanake.com.pl/sklep/filtry-s ... kowy-ndj-1
A może taki też by wystarczył https://www.kotlownie.com/filtr-skosny- ... cwod61IAcw - nie wiem czy wkład (siatka) różni się od tych z pierwszego linka

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 10:12 
Ekspert
Ekspert

KrzysztofB napisał(a):
DarekRz napisał(a):

Ile czasu lałeś wodę?

Akurat tamtej nocy lałem nieco ponad 6 godzin - przymrozek zaczął się bardzo wcześnie - już o godz. 0,30.

Flippera przykręcam tak jak mi wygodnie - aby oś pionowa samego zraszacza była z boku słupka - głowicę obracam tak, aby lała równolegle do rzędu.

Dla mnie flippery mają dwie podstawowe zalety: 1 - można precyzyjnie dopasować zraszanie do powierzchni winnicy; 2- dają szybką ochronę, gdyż częstotliwość pracy flippera powoduje szybkie zwilżenie i ciągłe dostarczanie porcji wody. Jeden czy dwa zraszacze dookólne znacznie rzadziej zwilżają konkretny krzew i dlatego trzeba wcześniej uruchamiać system (może się okazać, że niepotrzebnie) i wg. mnie ochrona zraszaczem dookólnym ma mn iejszą skutecznośc jesli chodzi o poziom mrozu (bo porcje wody rzadziej - więc przy wiekszym mrozie może dochodzić do przechłodzenia warstwy lodu). Flippery chronią podobno do -10 st.C.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 10:46 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Używacie jakichś ekstra filtrów..

Ja mam taki z Allegro
Filtr Dyskowy Długi S-120 3/4"

PostNapisane: piątek, 8 maja 2015, 23:44 
czeladnik
czeladnik

PiotrSz napisał(a):
Benon napisał(a):
Mam inne zdanie. Gdyby nie one, to bym chyba zniechęcił się do winorośli. Już raz odbudowywałem winnicę niemal od zera.

Również myślę nad jakimiś zraszaczami tylko nie nad Flipperami.
Flippery są 3 razy droższe od produkowanych przez tą samą firmę mikrozraszaczy obrotowych HADAR.
Sprzedawca który sprzedaje Hadary na Allegro pisze że są stosowane:
---- w sadownictwie - do deszczowań podkoronowych lub antyprzymrozkowych
Trzeba będzie dobrać odpowiednie dysze i wirniki i myślę że spiszą się również w winnicy.
Może nie przy -10, ale jak często zdarzają się w maju takie przymrozki.

dziadek2 napisał(a):
Używacie jakichś ekstra filtrów, czy takie coś wystarczy? http://nts.tanake.com.pl/sklep/filtry-s ... kowy-ndj-1

Ja używam coś w tym typie: http://nawadnianiekris.pl/pl/p/Maly-Filtr-1-/398
Tu możesz sobie poczytać o filtrach dyskowych: http://ho.haslo.pl/article.php?id=1724

PostNapisane: sobota, 9 maja 2015, 07:29 
Kiper
Kiper

Benon napisał(a):
Również myślę nad jakimiś zraszaczami tylko nie nad Flipperami.
Benon napisał(a):
Ja używam coś w tym typie:

I tu Kolega powinien wyjaśnić, bo mam problem. Czytam, że Kolega "myśli nad jakimiś zraszaczami" i jednocześnie "używa coś w tym typie". Mam rozumieć, że kolega założył filtr w myślach czy na szare komórki? Skoro zraszacze są dopiero w myślach, używanie filtrów wodnych może przeszkadzać w myśleniu. Jestem jednak przekonany, że mógłby tu mieć zastosowanie bardzo drobny filtr wodny zapobiegający laniu wody.

Wracając do filtrów. Filtry trzeba dobierać do średnicy dysz używanych do zraszania.
Ja mam bardzo nieregularnie usytuowane szpalery winorośli - obrazek poniżej. Krzaczki wpychałem w każde wolne miejsce działki. Używam obrotowych zraszaczy ze złączami 1/2 cala, dysze są duże, więc raczej nie obawiam się zatkania dyszy. Jeden ze zraszaczy leje wzdłuż ściany zablokowany tak, by lał nieruchomo wzdłuż szpaleru. Pozostałe leją sektorowo. Po akcjach antyprzymrozkowych zraszacze demontuję ze słupków i sporadycznie wykorzystuję do podlewania w czasach suszy - wbijam bagnet zraszacza w ziemię, podpinam wąż i leję z poziomu gruntu po krzewach wymagających wilgotnej gleby, jak borówka amerykańska.

Załączniki:
winorosl.jpg
winorosl.jpg [ 32.49 KiB | Przeglądane 1526 razy ]

PostNapisane: sobota, 9 maja 2015, 09:39 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Ja mam bardzo nieregularnie usytuowane szpalery winorośli - obrazek poniżej. Krzaczki wpychałem w każde wolne miejsce działki.

Skąd ja to znam. mam podobnie :)
Cytuj:
Jestem jednak przekonany, że mógłby tu mieć zastosowanie bardzo drobny filtr wodny zapobiegający laniu wody.

Coś w tym jest - niby filtr ma ułatwić bezawaryjne lanie wody, ale zbyt drobny może po jakimś czasie wręcz je uniemożliwić, poza tym filtrów używa się do różnych instalacji wodnych i innych też.

U mnie co parę lat też się zdarzają uciążliwe przymrozki i postanowiłem do przyszłego sezonu skompletować instalację zraszającą, dlatego wszystkie tropy i uwagi są dla mnie cenne.
Bardziej się znam na filtrach olejowych, paliwowych czy kabinowych przeciwpyłkowych hehe

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1