Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 08:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 23:05 
czeladnik
czeladnik

Mikrozraszacze wymagają filtracji 120 mesh i z tego co słyszałem to lepsze są filtry dyskowe.

Chętnie bym obejrzał jakiś filmiki pokazujący takie flippery w trakcie pracy.

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 07:30 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Pewnie, że powodują. Zamykający grzybek zmniejsza znacznie przekrój i tak wąskiego otworu. Wogóle jak najmniej szybkozłączek, gdzie to możliwe lepiej użyć klasycznych.
Dokładnie! Ja mam metalowe kawałki rurek, trójniki z obejmami i zraszacz bije na 14m.
Podłączysz szeregowo na szybkozłączkach 3 bijakowe zraszacze na wężu 1/2" to tylko pierwszy jako tako zrasza, drugi ledwo, a trzeci stoi.

Zraszacze bijakowe nie są zbyt oszczędne, ale poniekąd to ich zaleta, bo nie oszukujmy się, efekt zraszania zależy od ilości wylanej wody. Największą ich niedogodnością jest kształt chronionego obszaru który zazwyczaj ciężko dopasować efektywnie do kształtu winnicy :roll:

Jak nie ma możliwości zraszania nocą (brak instalacji, daleko od domu itp) to można w ciepły słoneczny dzień poprzedzający przymrozek (oczywiście niezbyt duży) zlać porządnie ziemię w winnicy (najlepiej czarny ugór). Mokra ziemia lepiej akumuluje ciepło i lepiej je oddaje. Czasami może to wystarczyć

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 08:37 
Ekspert
Ekspert

Ciekawy artykuł o nawadnianiu nadkoronowym za pomocą mikrozraszaczy. W przystępny sposób wyjaśnione są wszystkie zjawiska fizyczne, jak dużą rolę odgrywa podniesienie temperatury punktu rosy, dlaczego nie ma potrzeby wyłączania zraszaczy dopiero po stopieniu lodu itp..itd.

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 09:42 
czeladnik
czeladnik

Olmek napisał(a):
Dokładnie! Ja mam metalowe kawałki rurek, trójniki z obejmami i zraszacz bije na 14m.

Czy to oznacza, że w odległości 14m od zraszacza nie ma strat (jaki jest podany przez producenta zasięg zraszania)? Pytam bo w zraszaczach które ja mam zainstalowane (233B-AF) producent pokazuje dla niebieskiej dyszy D=26m (a więc R=13m). U mnie skuteczny zasięg wyniósł ok 6mi chcę wyjaśnić przyczynę częściowej porażki

-- piątek, 9 maja 2014, 10:41 --

Space99 napisał(a):

O ile się zorientowałem Marcin używa flipperów. Zainstalowałem na próbę jednego flippera i mam wrażenie, że jest on dość głośny. Do pełnego pokrycia potrzebowałbym 48 flipperów. Marcinie, Ile masz flipperów i czy one razem nie tworzą jakiegoś nieznośnego hałasu jak stado wściekłych świerszczy? Może ktoś jeszcze ma spostrzeżenia na ten temat?
Tu gdzie mieszkam już się pukają w czoło ale nie chcę, żeby z powodu hałasu, jeszcze mnie ganiali z widłami po lasach :D

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 14:25 
Ekspert
Ekspert

Mam 12 flipperow i faktycznie zachowuja sie jak stado grzechotnikow. Ale przy zamknietych oknach nie slychac ich. A sasiedzi no coz ... Nie jest to az tak glosne zeby ktos sie czepial a pukaja sie do czasu az im zmrozi a Tobie nie.
-----------
napisane z GSM

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 14:42 
Ekspert
Ekspert

KrzysztofB napisał(a):
Czy to oznacza, że w odległości 14m od zraszacza nie ma strat (jaki jest podany przez producenta zasięg zraszania)? Pytam bo w zraszaczach które ja mam zainstalowane (233B-AF) producent pokazuje dla niebieskiej dyszy D=26m (a więc R=13m). U mnie skuteczny zasięg wyniósł ok 6mi chcę wyjaśnić przyczynę częściowej porażki
Teoretycznie im większa dysza tym większy zasięg, ale tylko przy odpowiednio wyższym ciśnieniu w instalacji. Jeśli masz zbyt małe ciśnienie w sieci (lub z powodu szybkozłączek i innego badziewia zmniejszającego przepływ, lub zbyt wielu zraszaczy podłączonych szeregowo) to skutek będzie wręcz odwrotny i zasięg jeszcze spadnie zamiast wzrosnąć.
Nic Ci nie da najlepsza dysza jak nie podasz na nią wody pod właściwym ciśnieniem.

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 22:01 
czeladnik
czeladnik

alkor napisał(a):
Nic Ci nie da najlepsza dysza jak nie podasz na nią wody pod właściwym ciśnieniem.

wygląda na to, że właśnie o to chodzi. Muszę dokładnie zmierzyć ile litrów na godzinę podaje moje źródło wody i sprawdzić wymagania zgodnie ze specyfikacją producenta zraszacza.

-- piątek, 9 maja 2014, 23:01 --

Space99 napisał(a):
Ale przy zamknietych oknach nie slychac ich. A sasiedzi no coz ...

W sumie jak są przymrozki to sąsiedzi też chyba zamykają okna.

PostNapisane: niedziela, 18 maja 2014, 22:05 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
tak filtr obowiązkowo u mnie mam taki PE siatkowy 3/4'

coś w tym temacie:
http://allegro.pl/filtr-siatkowy-dlugi-s-80-1-i4207824650.html

Próbną instalację na 3 flipery już zbudowałem i testowałem. No i mam oczywiście kolejne pytania. Czy na lato a w szczególności na zimę demontujecie to wszystko czy pozostaje przykręcone do słupków. Bo nie wiem czy te flipery mogą kilka zim wytrzymać. Są co prawda takie zamykane osłonki ale przed mrozem nie chronią.

PostNapisane: niedziela, 18 maja 2014, 22:16 
Ekspert
Ekspert

Ja to wszystko demontuje. Podstawy mam przymocowane do słupków opaskami zaciskowymi (elektryczne). To jest plastik więc przypuszczam że słońce to zniszczy wcześniej czy później a rozpięcie złączek w moim przypadku to nie problem.

PostNapisane: niedziela, 18 maja 2014, 22:33 
Ekspert
Ekspert

Tak też zrobię. Dzięki.

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 17:17 
nowicjusz
nowicjusz

Posiadam 3 rzędy winorośli po 70m. Rozważając zainstalowanie nawadniania antyprzymrozkowego wydaje mi się, że najbardziej optymalnym do moich warunków byłby http://www.farma-malecki.pl/index.php?p ... ozraszacze
- pobiera 200l/h (3,4l/min) przy 2 barach. Potrzebuję 12 takich zraszaczy puszczonych środkowym rzędem, co da mi średnicę zamgławiania 4,4m a zraszania - 10m. W zupełności wystarczy abym pokrył 3 rzędy winorośli.

Wychodząc od tych zraszaczy: 12 x 3,4l = 41l/min - więc potrzebuję pompę o minimalnej wydajności 41l/min, ale ilu barową?
Czy pompa głębinowa, zanurzona w studni 14 barowa dałaby radę?.

Nie mogę tylko znaleźć informacji nt. spadku ciśnienia przy każdym zraszaczu. Jak to wyliczyć? Bo generalnie jak pompa daje na wyjściu 10 bar to na końcu węża 120m spadek jest tylko o 0,0163 bara (obliczone programem: http://tkaminski-gdansk.strefa.pl/spadek_cisnienia.html) - jeśli nie ma żadnych oporów i spadków po drodze, wliczając tylko sam opór ścianek wew. węża.

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 19:56 
Kiper
Kiper

Witam
Do nawadniania kropelkowego zastosowałem używane kroplówki ze szpitala
Końce wbiłem do węża plastykowego co pół metra a wąż do beczki podłączony jest
Stosuję podlewanie kropelkowe do pomidorów. Myślę że winorośle nie potrzebują podlewania od drugiego roku, bo roślina się rozleniwia i nie chce szukać wilgoci głębiej

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 22:09 
czeladnik
czeladnik

RomiGrabarz napisał(a):
Rozważając zainstalowanie nawadniania antyprzymrozkowego wydaje mi się, że najbardziej optymalnym do moich warunków byłby http://www.farma-malecki.pl/index.php?p ... ozraszacze
- pobiera 200l/h (3,4l/min) przy 2 barach. Potrzebuję 12 takich zraszaczy puszczonych środkowym rzędem, co da mi średnicę zamgławiania 4,4m a zraszania - 10m. W zupełności wystarczy abym pokrył 3 rzędy winorośli..

Czy producent podaje temperatury minimalne pracy dla mikrozraszaczy? W przypadku Flipperów http://nts.tanake.com.pl/sklep/mikrozra ... -43-l-h-brązowy jest mowa o -10 stopniach. A może ktoś zastosował mikrozraszacze takie jak podał RomiGrabarz i ma jakieś doświadczenia?

Po pierwszym sezonie ochrony zraszaniem zdałem sobie sprawę, że niezmiernie ważnym czynnikiem jest ilość zużytej wody. Zraszając koło o promieniu ok 10 metrów uzyskałem problemy na granicy zraszania (ciśnienie wody) oraz gigantyczne ilości lodu na trawie, a co za tym idzie spory rachunek za wodę która właściwie nic nie zrobiła.

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 23:42 
Ekspert
Ekspert

RomiGrabarz napisał(a):
Posiadam 3 rzędy winorośli po 70m. Rozważając zainstalowanie nawadniania antyprzymrozkowego wydaje mi się, że najbardziej optymalnym do moich warunków byłby http://www.farma-malecki.pl/index.php?p ... ozraszacze
- pobiera 200l/h (3,4l/min) przy 2 barach. Potrzebuję 12 takich zraszaczy puszczonych środkowym rzędem, co da mi średnicę zamgławiania 4,4m a zraszania - 10m. W zupełności wystarczy abym pokrył 3 rzędy winorośli.

Wychodząc od tych zraszaczy: 12 x 3,4l = 41l/min - więc potrzebuję pompę o minimalnej wydajności 41l/min, ale ilu barową?
Czy pompa głębinowa, zanurzona w studni 14 barowa dałaby radę?.

Nie mogę tylko znaleźć informacji nt. spadku ciśnienia przy każdym zraszaczu. Jak to wyliczyć? Bo generalnie jak pompa daje na wyjściu 10 bar to na końcu węża 120m spadek jest tylko o 0,0163 bara (obliczone programem: http://tkaminski-gdansk.strefa.pl/spadek_cisnienia.html) - jeśli nie ma żadnych oporów i spadków po drodze, wliczając tylko sam opór ścianek wew. węża.

Sprawdź jeszcze czy te zraszacze nie powinny mieć jakiegoś filtra bo on na pewno wprowadzi dodatkowy spadek, zależny na dodatek od stopnia zabrudzenia.
Ponadto trzeba pamiętać, że spadek ciśnienia od pompy do zraszaczy wynika jeszcze z różnicy poziomów. Jeśli wodę w studni masz na -10m a zraszacze na +2m to będziesz miał spadek 1.2 bara niezależnie od przepływu.

Ostatnia istotna sprawa to parametry pompy. Producenci niestety nieco naciągają rzeczywistość i podają maksymalny przepływ i maksymalne ciśnienie ale te dwa parametry nie występują jednocześnie. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że jak narysujesz charakterystykę ciśnienia od przepływu. np. na osi x ciśnienie maksymalne a na osi y maksymalny przepływ a potem te dwa punkty połączysz linią to dopiero ujrzysz jaki uzyskasz przepływ z pompy przy określonym spadku ciśnienia.

PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2014, 13:52 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Jerzy, ale tu mowa o antyprzymrozkowym nawadnianiu :)

Witam Gosiu :)
Rozumiem - szablon obowiązuje Ja tylko podałem ten sposób nawadniania kroplówką jako ciekawostkę, która akurat przyszła mi do głowy
Przepraszam więcej nie będę, obiecuję poprawę
Pozdrawiam Wszystkich

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1