march napisał(a):
Ja polecam taki termostat
https://allegro.pl/oferta/termostat-ele ... 8556119916mam go w wersji 230 V i działa bez zarzutu. Wykorzystuję go zarówno do ukorzeniania jak i do zraszania, (przydał się też do utrzymania stałej temperatury przy fermentacji soji natto).
Miałem dwa, jeden się sfajczył pod obciążeniem bodaj 300W (ukorzeniarka w zeszłym roku, 300W miał mieć kabel).
Drugi leżał i czekał, akurat robiłem wędzarnie grzaną elektrycznie i postanowiłem go wykorzystać.
Przy temperaturze wskazywanej 35°C, temperatura faktyczna ~56°C. Porównywałem w niższych zakresach z kalibrowanym termometrem rtęciowym, a w wyższych z termometrem elektronicznym ale z tych stosowanych w gastronomii czy handlu mięsem (coś ponad stówę termometr, w zakresie poniżej 50°C ma różnice ok 1-2°C w stosunku do kalibrowanego).
Jakby ktoś szukał to się to nazywa XH-W3001.
Nie mam pojęcia czy da się go skalibrować, na razie ustawiłem temperaturę z poprawką na błąd termometru i działa. Już bardziej wierzę RT-2c.
Jeśli chodzi o zamgławianie zamiast spryskiwania to pewnie da radę przy 0, może -1. Ale mało wody to mało energii, znaczy duża szansa że zamarznie. Mnie zamarzł zwykły spryskiwacz trawnikowy pomimo otwarcia wody na full i lał sobie prosto pewnie z pół nocy. A temp była może -5.