Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 04:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2020, 16:47 
mistrz
mistrz

Termostat jest bardzo czuły, dokładność pomiaru 0,1 st, zakres temperatury od -55 st C do +110 st C, histereza od 0,1 st C. Niedokładność może wynikać jedynie z bezwładności grzałki, ale w zakresie którego wymagasz, z kablem grzewczym od terrarium na pewno da radę. Najprościej, o ile masz zrobioną ukorzeniarkę, to zadołuj w niej z grubą warstwą piachu sztobry "na płasko" i dostosuj zakres temperatury.
Swoją drogą w skrzyni z piachem na balkonie i ewentualnie okryte płytą styropianu lub innymi kocami/kurtkami nie wydaje mi się by były w stanie przemarznąć nawet przy temperaturach poniżej -20 st C. Ja swoje dołuje w kupie piachu i nie przejmuję się, aż do wiosny.
Swoją drogą wydaje mi się, że jednak najlepiej sztobry przechowują się w lodówce, a już na pewno te przeznaczone do szczepienia, które trzeba przetrzymać nawet do czerwca.

PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2020, 21:21 
mistrz
mistrz

Ja z kolei, z racji braku prądu na działce, do zraszania antyprzymrozkowego, kupiłem takie ustrojstwo
https://www.sklepogrodniczy.pl/sterowni ... a-1891-29/
Przed zapowiadanymi przymrozkami programator ustawię np. od 3 do 7 , zobaczymy czy się sprawdzi, wiem trochę wody pójdzie, ale trudno innego wyjścia nie ma.

PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2020, 22:07 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
grzesio764 napisał(a):
Ja z kolei, z racji braku prądu na działce, do zraszania antyprzymrozkowego, kupiłem takie ustrojstwo
https://www.sklepogrodniczy.pl/sterowni ... a-1891-29/
Przed zapowiadanymi przymrozkami programator ustawię np. od 3 do 7 , zobaczymy czy się sprawdzi, wiem trochę wody pójdzie, ale trudno innego wyjścia nie ma.
Po ustawieniu bym ten sterownik też jakoś zabezpieczył przed mrozem gdy go chcesz zostawić bez opieki.

Ciekawe czy ten sterownik można byloby podłączyć pod regulator temperatury, to znaczy dawać mu zasilanie 9V gdy poniżej 0oC.
Tylko bez zasilania może się resetować, a w środku pewnie zawór kulowy sterowany silniczkiem więc odcięcie zasilania pozostawi zawór otwarty.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2020, 22:23 
mistrz
mistrz

Ależ oczywiście, kran jest płytą osb obudowany, w planach jest obłożyć to jeszcze styropianem 50mm.
Dobre by to było z podłączeniem czujnika temp. ale raczej jest to nie realne.

PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2021, 14:30 
Kiper
Kiper

march napisał(a):
Ja polecam taki termostat
https://allegro.pl/oferta/termostat-ele ... 8556119916
mam go w wersji 230 V i działa bez zarzutu. Wykorzystuję go zarówno do ukorzeniania jak i do zraszania, (przydał się też do utrzymania stałej temperatury przy fermentacji soji natto).

Miałem dwa, jeden się sfajczył pod obciążeniem bodaj 300W (ukorzeniarka w zeszłym roku, 300W miał mieć kabel).
Drugi leżał i czekał, akurat robiłem wędzarnie grzaną elektrycznie i postanowiłem go wykorzystać.
Przy temperaturze wskazywanej 35°C, temperatura faktyczna ~56°C. Porównywałem w niższych zakresach z kalibrowanym termometrem rtęciowym, a w wyższych z termometrem elektronicznym ale z tych stosowanych w gastronomii czy handlu mięsem (coś ponad stówę termometr, w zakresie poniżej 50°C ma różnice ok 1-2°C w stosunku do kalibrowanego).
Jakby ktoś szukał to się to nazywa XH-W3001.
Nie mam pojęcia czy da się go skalibrować, na razie ustawiłem temperaturę z poprawką na błąd termometru i działa. Już bardziej wierzę RT-2c.

Jeśli chodzi o zamgławianie zamiast spryskiwania to pewnie da radę przy 0, może -1. Ale mało wody to mało energii, znaczy duża szansa że zamarznie. Mnie zamarzł zwykły spryskiwacz trawnikowy pomimo otwarcia wody na full i lał sobie prosto pewnie z pół nocy. A temp była może -5.

PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2021, 17:38 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Mój na razie działa, kupiłem wersję 12v z dwoma wyświetlaczami ale bez obudowy.
Dokupiłem obudowę, gniazdka, bezpieczniki, z przodu zrobię szybkę i oby działał jak najdłużej :-)Obrazek

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2021, 19:29 
Kiper
Kiper

Jeden u mnie też działa ;-)
Skalibruj sobie zero, trochę lodu i woda w kubku. Bo ten zakres Cię interesuje :)

PostNapisane: sobota, 1 października 2022, 06:33 
nowicjusz
nowicjusz

Słyszałem że system nawadniający trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed przymrozkami i mrozem. Znalazłem taki zestaw ze złączką do kompresora. Regulamin forum . Może będzie dobry?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1