Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 14:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 marca 2018, 00:04 
Ekspert
Ekspert

Robiłem takie zabawy. Zwykły elektrozawór (kilkadziesiąt złotych) podłączony do regulatora temperatury (tego samego którego używam do ukorzeniania, tylko nastawy inne - ja mam LUMEL RE71 (http://www.lumel.com.pl/pl/oferta/apara ... -48mm.html) ale pewnie można znaleźć coś tańszego). Miałem akwariowy ale padł w drugim sezonie ukorzeniania.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2018, 15:47 
Kiper
Kiper

Grzegorz dzięki.
Coś więcej o tych zabawach?Skutecznie załącza i rozłącza?Cena straszna nie jest.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2018, 18:45 
Ekspert
Ekspert

Działa. Ale przestałem używać bo uznałem, że wolę osobiście decydować kiedy ma się włączyć (koszty wody). Mam łatwo bo wszystkie krzaki mam przy domu.
Zrobiłem trochę inaczej. Mam zdalne sterowanie załączaniem z telefonu i mam pomiar zdalny temperatury. Dodatkowo na wszelki wypadek kamerę, żeby zaobserwować czy działa.
Moim problemem nie jest włączenie (bo jestem w domu) tylko wyłączenie (bo już mnie nie ma, wyjeżdżam wcześnie rano do pracy).
Całość zabawek firmy D-Link. (mydlink Home).

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 10:23 
Kiper
Kiper

Dzięki Grzegorz.
Zobaczę co to takiego, troszkę tych gadżetów jest..!;)
U mnie woda własna, więc te koszty odpadają.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 18:55 
Ekspert
Ekspert

Jak masz własną wodę to sterowanie temperaturą jest OK. Tak naprawdę do włączenia i wyłączenia instalacji nie sama temperatura jest ważna ale także prognoza, wiatr, zachmurzenie. Często mi sama temperatura włączała instalację, a potem okazywało się, ża całą noc chodziła bez sensu. Tyle, że za wodę muszę płacić. Do niedawna też z ceną za kanalizację. Dopiero niedawno wywalczyłem osobny licznik na ogród.

PostNapisane: wtorek, 20 marca 2018, 10:20 
Kiper
Kiper

U mnie różdżkarz na szczęście znalazł wodę,dzięki tej opcji w ogóle postanowiłem założyć trawnik... Mam drugi licznik, ale to i tak droga zabawa!
Będę myślał o tych urządzeniach.Czekam na nową wycenę zestawu z "tanake".

-- wtorek, 20 marca 2018, 08:26 --

Hej flipperowcy!
Znalazłem takie cuś-
https://www.emultimax.pl/pl/p/Regulator ... XUQAvD_BwE

Proszę o potwierdzwnienie czy taki regulator spełni swoją rolę Cena ok.

A co ważne,czy będzie kompatybilny z takim sterownikiem?
Załącznik:
Screenshot_20180320-083518-350x550.png
Screenshot_20180320-083518-350x550.png [ 68.56 KiB | Przeglądane 1194 razy ]

PostNapisane: wtorek, 20 marca 2018, 12:17 
Kiper
Kiper

Regulator jak najbardziej OK, ale z dyskusji wnioskuję, że nie jesteś elektrykiem, a ten sterownik pracuje na napięciu 230 V , taki też będzie elektrozawór do niego, a to są napięcia niebezpieczne dla życia i dodatkowo woda jako medium sterowane zwiększa jeszcze ryzyko. Jeżeli mogę coś doradzić to szukałbym regulatora / elektrozaworu na 12 V lub 24 V ze względów bezpieczeństwa.
Co do kompatybilności to sprecyzuj jaką funkcję chcesz uzyskać:
woda jest podawana na zraszacz gdy:
- temperatura jest niższa od zadanej i zaprogramowane jest zraszanie
- temperatura jest niższa od zadanej lub zaprogramowane jest zraszanie
W pierwszym wypadku będzie na pewno kompatybilne a w drugim prawdopodobnie, nie wiem na 100%

PostNapisane: środa, 21 marca 2018, 09:01 
Kiper
Kiper

Tu jest jakaś DTR do tego sterownika https://nts.tanake.com.pl/uploads/images/NTS/Do%20pobrania/Instr_ster_GALCON_7101BT_SN.pdf

Czy o niego chodzi ? Bo jeśli tak to jest to kompakt sterownik z wbudowanym zaworem bez możliwości podłączenia zdalnego czujnika wyzwalającego system nawadniający tylko blokującego system nawadniający a możliwe jest wyzwolenie ręczne poprzez jakiś przycisk.

Hmm w instrukcji pisze też że: "wyposażony jest w zawór elektromagnetyczny 1” 9 VDC" więc wygląda że zasilanie elektrozaworu jest z tej bateryjki ???
Nie wiem jak się to sprawdza w zimie i ile taka bateryjka wytrzyma ale patrząc po gabarytach to nie ma dużej pojemności a cewka elektrozaworu pewnie nie ma dużego poboru prądu ale podczas zraszania musi być wysterowana. Osobiście spałbym spokojniej jakby to było zasilane na stałe z sieci. Chyba że działa to jakoś inaczej.

Co miałby w takim razie robić dodatkowy regulator ? Dawałby tylko styk do sterownika który traktowałby to jako wyzwolenie zaworu ? Z DTR nie wynika że jest to możliwe. O czujnikach pisze tylko że można podłączyć czujniki które: "Czujniki kontaktowe zapobiegają uruchomieniu systemu nawadniającego w przypadku wystąpienia określonych warunków" a nie wyzwalają system nawadniający.
Może są jakieś opcje programowe czy sprzętowe ale z tej DTR to nie wynika. Ja bym dopytał sprzedawcę jak to działa bo narazie mi się to w całość nie spina ;)

PostNapisane: środa, 21 marca 2018, 09:51 
Kiper
Kiper

McGr3gor napisał(a):
Co miałby w takim razie robić dodatkowy regulator ? Dawałby tylko styk do sterownika który traktowałby to jako wyzwolenie zaworu ?;)

Grzegorz, gdybym robił to dla siebie to na okres wiosennych przymrozków zamiast sterownika tanake używałbym elektrozaworu sterowanego termostatem aby nad ranem nie warować przy kurku z wodą, a po ustąpieniu zagrożenia wynalazek byłby demontowany i w jego miejsce wstawiłbym z powrotem oryginał aby mieć nawadnianie programowe.
Próba integracji obydwu systemów wydaje się zbyt skomplikowana, łatwiej wyposażyć każdy z nich w szybkozłączki i podmieniać.

PostNapisane: środa, 21 marca 2018, 10:43 
Kiper
Kiper

DariuszNS napisał(a):
Grzegorz, gdybym robił to dla siebie to na okres wiosennych przymrozków zamiast sterownika tanake używałbym elektrozaworu sterowanego termostatem aby nad ranem nie warować przy kurku z wodą, a po ustąpieniu zagrożenia wynalazek byłby demontowany i w jego miejsce wstawiłbym z powrotem oryginał aby mieć nawadnianie programowe.
Próba integracji obydwu systemów wydaje się zbyt skomplikowana, łatwiej wyposażyć każdy z nich w szybkozłączki i podmieniać.

To z szybkozłączkami też nie będzie wygodne bo trzeba będzie się trochę orobić przy zmianie.
Ja się zastanawiam nad potrzebą nawadniania winorośli w lecie i osobiście wogóle zrezygnowałbym ze sterownika na rzecz prostego układu tylko do zraszania antyprzymrozkowego, tak jak pisze Darek termostat + zawór. A jeśli nawadnianie w lecie ma być to bym wypytał sprzedawcę, który znając dokładnie możliwości być może doradzi jakieś rozwiązanie żeby nie dublować 2 zaworków elektromagnetycznych a używać tylko jednego i w lecie i na wiosnę. Najlepszym wyjściem byłoby podpiąć bezpośrednio do sterownika zewnętrzny termostat który by otwierał zawór nadrzędnie nad zaprogramowanymi funkcjami.

PostNapisane: środa, 21 marca 2018, 11:23 
Kiper
Kiper

McGr3gor napisał(a):
DariuszNS napisał(a):
Najlepszym wyjściem byłoby podpiąć bezpośrednio do sterownika zewnętrzny termostat który by otwierał zawór nadrzędnie nad zaprogramowanymi funkcjami.

Na 99,9% da się to zrobić, ale nie mam obiektu do badań żeby potwierdzić :)
Wg DTR sterownika:
"Czujniki kontaktowe zapobiegają uruchomieniu systemu nawadniającego w przypadku wystąpienia określonych warunków.... Sterownik współpracuje tylko z czujnikami typu N.C. (normaly closed)"

Wobec tego programujemy podlewanie na całą noc + ranek codziennie i zamiast czujnika podpinamy styk NC termostatu, który jest zwarty w przypadku temperatury niższej niż ustawiona i rozwarty w przypadku osiągnięcia bezpiecznej temperatury. Czyli gdy jest zimniej niż zadane to woda leci, a gdy cieplej to nie :)

PostNapisane: środa, 21 marca 2018, 12:02 
Kiper
Kiper

DariuszNS napisał(a):
Wobec tego programujemy podlewanie na całą noc + ranek codziennie i zamiast czujnika podpinamy styk NC termostatu, który jest zwarty w przypadku temperatury niższej niż ustawiona i rozwarty w przypadku osiągnięcia bezpiecznej temperatury. Czyli gdy jest zimniej niż zadane to woda leci, a gdy cieplej to nie :)

:clap:
O coś takiego chodziło :). Teoretycznie problem rozwiązany bez potrzeby dodatkowego regulatora na jednym zaworze.

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2018, 17:14 
nowicjusz
nowicjusz

Do ogrzewania roślinek polecam kable i maty grzewcze z https://reklama_wymoderowana.pl/instalacje-przeciwoblodzeniowe.html. W swoim "ogródku" posiadam kilka starannie rozmieszczonych instalacji i roślinki świetnie znoszą zimniejsze dnie i noce ;p

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2018, 18:06 
mistrz
mistrz

Coś mi się wydaje,że znowu tutaj mamy - markoon007 -do czynienia z kryptoreklamą... . :-)

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2018, 20:43 
Ekspert
Ekspert

markon007 napisał(a):
Do ogrzewania roślinek polecam kable i maty grzewcze z [url]SPAM[/url]. W swoim "ogródku" posiadam kilka starannie rozmieszczonych instalacji i roślinki świetnie znoszą zimniejsze dnie i noce ;p

Pracujesz w elektrowni a po godzinach dorabiasz handlując matami grzewczymi? ;)

R.S.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1