Jest problem sposobu prowadzenia winorośli w zależności od odmiany i gleby. Otóż na kwiecień mam zamówione sadzonki różnych odmian. A więc z entuzjazmem zabrałem się za przeglądanie niniejszego forum w poszukiwaniu informacji o gęstości sadzenia w zależności od odmiany. Nie ma. No ale gęstość jest z kolei wyznaczana przez sposób prowadzenia danego krzewu. Szukam więc wątku w którym byłaby mowa o sposobach prowadzenia winorośli w zależności od odmiany. Czegoś takiego nie ma - chociaż już się trochę łamie - pojawiają się rozważania na pojedyncze odmiany (np Talizman czy Iza Z.) może coś więcej gdzieś na dalszych stronach mogło mi umknąć. Jeżeli temat już był poruszany - proszę o informacje. Jeżeli nie był, lub jeżeli uważacie że wart jest wymiany opinii ( co ja uważam za oczywiste ) to prosiłbym Was o takowe. Temat jest bardzo szeroki ( bo i odmian dużo, i nie ucieknie się od aspektu rodzaju gleby, czy gdzie to ma być sadzone ) ale przecież dotyczy nas (czy tak mogę już powiedzieć) wszystkich, i nowicjuszy i tych zaawansowanych. A może zamiast/oprócz docelowych rozwiązań podjęlibyście trud sformułowania zasad które wyznaczają sposób prowadzenia krzewów. Nie piszcie tylko o formach niskich czy wysokich - bo te terminy dla wielu są nieczytelne.
Pozdrawiam
PS. Nie wiem czy nie będzie to zbyt po gospodarsku gdy podam zamówione odmiany?. Ale myślę sobie ze od czegoś trzeba zacząć. A więc mam zamówione: Arkadia, Kodrianka, Nero, Agat D, Kristaly, Regina, V68021, Festivee, Lilla, Muskat B, Nadieżda AZ, Arocznyj, Swenson Red, Łora, Rondo, Regent, MF, LM, Cascade, Wiszniowyj, Ilczewskij R, Solaris, Dornfelder, Talizman, FVA-3-3, TP-25, Zołotoj Don. Ma to być sadzone na północ od Sieradza gdzie ziemie są zimne i kiepskie.
|