[quote="Pragmatyk"]chciałem tylko zauważyć (czysto teoretycznie ) że ten pień ( czy nawet dwa ) i to wieloletnie ramię ( czy nawet dwa ) nie mogą się wziąć z powietrza. Do ich powstania roślina musi zużyć pewnych czynników które mogłaby zużyć na owoce. Myślę tutaj o sytuacji powstawania tych pni czy ramion a nie o sytuacji - którą Wy rozpatrujecie - gdy one już są.
I tu całkiem słusznie rozumujesz. Ale nie trzeba być zbyt chytrym i jej tego żałować, ona Ci to wynagrodzi później i odpłaci z nawiązką.
Cytuj: Czy odnośnie odmian wymienionych przeze mnie na początku mógłby ktoś z Was zaryzykować i napisać jaka forma ( prowadzenia ) u Niego sprawdza się?. Pozdrawiam – Kazik
Cytuj: … ...i tu już się spodziewacie że będę pisał na dwie strony, Pytanie niby krótkie ale wymaga odpowiedzi jednak na 2 strony albo i więcej. Zajrzałem na początek i co ja widzę:
Cytuj: Arkadia, Kodrianka, Nero, Agat D, Kristaly, Regina, V68021, Festivee, Lilla, Muskat B, Nadieżda AZ, Arocznyj, Swenson Red, Łora, Rondo, Regent, MF, LM, Cascade, Wiszniowyj, Ilczewskij R, Solaris, Dornfelder, Talizman, FVA-3-3, TP-25, Zołotoj Don. Ma to być sadzone na północ od Sieradza gdzie ziemie są zimne i kiepskie. (Iza)
Oceniam:
1. Arkadia, Kodrianka, Nero, Agat D, Regina, V68021, Festivee, Lilla, Muskat B, Nadieżda AZ, Arocznyj, Swenson Red, Łora, Talizman, FVA-3-3, TP-25, Zołotoj Don, Iza
2. Kristaly, Ilczewskij R
3. Rondo, Regent, MF, LM, Cascade, Wiszniowyj, Solaris, Dornfelder
1)deserowe, 2)ogólnoużytkowe, 3)przerobowe
Każde wymaga innego podejścia do tematu.
Temat na kilka stron.
A Ty się dziwisz ,że napisałem abyś zadawał bardziej precyzyjne i prostsze pytania.
I nie było z mojej strony żadnej złośliwości , jedynie próba uproszczenia tematu i ułatwienia odpowiedzi.
No ,ale cóż Twoja sprawa.
Jak chcesz tak masz.
_________________ Pozdrawiam Zbyszek B
|