Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 15:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 15:11 
mistrz
mistrz

Taka tam ciekawostka wyczytana w sieci: "Nad słoweńskim miastem MARIBOR wznosi się masyw Pohorje i - jak przystoi regionowi, w którym wino produkuje się od czasów rzymskich ? niezliczone winnice rozciągnięte na okolicznych wzgórzach. Najstarsza (400-letnia) winorośl na świecie rośnie przy niewielkim muzeum wina i ośrodku degustacyjnym nad Drawą, a piwnice Vinag kryją 5,5 miliona litrów wina w swoich długich na trzy kilometry tunelach".

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 22:14 
Ekspert
Ekspert

W Roussillon (Prowansja) spotkałem winorośl na której opisano, że rośnie od 171 lat. Na oko wygląda na grubszą niż ta w Mariborze choć nie sądzę żeby to było wyznacznikiem wieku.

Załączniki:
20190703_001425_500.jpg
20190703_001425_500.jpg [ 240.03 KiB | Przeglądane 1627 razy ]

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 22:22 
nowicjusz
nowicjusz

Ciekawe ciekawe :)

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 23:35 
przedszkolak
przedszkolak

Może ta w Mariborze kiedyś zmarła i odbiła z korzenia a liczą wiek na podstawie wieku korzenia?

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 23:55 
Ekspert
Ekspert

Albo regularnie obrywają korę bo wydaje się bardziej gładka. :D

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 16:00 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień dobry,ja w sprawie starych winorośli , kiedyś w ogrodzie mojego brata Ojciec posadził wykopany w starym ,zrujnowanym gospodarstwie /Lubuskie/ krzew winorośli, to było jakieś 40 lat temu,nie wiem jak się nazywa,posadzony był w cieniu i przez te lata wegetował,miał jakieś owoce ale mizerne,obecnie Brat w związku z remontem chce go wykopać i tu pytanie,czy taki stary,zaniedbany krzew ma jeszcze jakieś szanse ,gdy go przeniosę na swoją działkę /Kujawsko-pomorskie/,okolice Tucholi.Proszę o opinię!Pozdrowienia !!!

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 16:24 
nowicjusz
nowicjusz

Myślałem o tym,ale to tak długo trwa ,a nie jestem najmłodszy,mam parę winorośli /na wino/ a jednak jestem ciekawy co by z tego wyszło.Tyle, że czuję" z tyłu pleców" że jednak skończy się na sztobrach. :)

-- czwartek, 24 października 2019, 16:24 --

dziękuję za zainteresowanie się moim postem :D

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 16:40 
Ekspert
Ekspert

Im starszy krzew,tym większe ryzyko nie przyjęcia się po przesadzeniu. Druga sprawa jest taka,że niektóre szczepione krzewy przeżywają maks. 30 lat -tak się liczy na profi winnicach. Mówisz,że ma marny plon. Coś w tym będzie. Najlepiej uzbroić się w cierpliwość, i jak radzi kolega, uciąć sztobra i ukorzenić go. Dalszy sposób to odkład poziomy. Możesz od razu parę gałązek ukorzenić za jednym razem. Jednak też jakiś czas minie,nim krzew wejdzie w pełne owocowanie. Tak czy inaczej, ryzyko jest. Zawsze możesz ukorzenić i jednocześnie przesadzić. W razie niepowodzenia przesadzenia, będziesz mieć sadzonki.

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 16:42 
Kiper
Kiper

Francuzi wykopują takie, mocno redukują i wsadzaja do doniczek. Ostatnio były za ok 150eur.

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 16:43 
Ekspert
Ekspert

albo suszą i do teraria za krocie.

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 19:05 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W kwietniu wykopałem trzy krzewy przedwojennego blauera ze wsi, w której mieszkam i mocno zredukowane posadziłem w swoim ogrodzie, a którego roboczo nazwałem "Joannita". Mam trzy krzewy, z których jednego nie zważył przymrozek (rosną przy drewnianym kojcu). Pobrałem oczywiście sztobry i mam kilka tegorocznych sadzonek, zatem można i tak, i tak, ale oczywiście sztobry to bardziej prosta rzecz.
Mam jednak klimatyczną obiekcję do postu Kolegi. Tuchola jest w zimnym obszarze, zatem kultywar zielonogórski może nie wytrzymać. Życzę oczywiscie powodzenia i trzymam kciuki.
P.S.
Gdyby Kolega napisał, kiedy dojrzewał krzew, jaki był kolor owoców (może jest możliwość załączenia zdjęć), byłbym wdzięczny.

PostNapisane: piątek, 25 października 2019, 07:33 
czeladnik
czeladnik

Wracając do tytułu posta - najstarszej winorośli na świecie tzw. "Starej Trty" z Mariboru czyli Czarnej Kavciny (VIVIC 6047) - sadzonka tej winorośli jest posadzona również w Polsce pod murem kamiennym w pobliżu kościoła na terenie skansenu w Wygiełzowie w województwie małopolskim. :)

PostNapisane: piątek, 25 października 2019, 14:56 
nowicjusz
nowicjusz

Do Dolnoślązaka -trudno mi ocenić jak wyglądało życie tej winorośli,nie bywałem za często na działce u Brata,on też częściej był za granicą,ja pływałem ,ale widziałem ,że miała jakieś owoce drobne i kwaskowate,koloru nie pamiętam,wiem tylko że rósł w cieniu,nikt się nie zajmował przycinaniem, tylko Bratowa odcinała drewno kiedy jej przeszkadzało.Jeżeli chodzi o fotki,to w tej chwili to niemożliwe,może wiosną.Jeśli chodzi o klimat to chyba jednak, rzeczywiście, sztobry byłyby najlepsze.W zasadzie ,też jestem dolnoślązakiem Legnica,Wrocław potem życie poniosło mnie w świat i wylądowałem na wybrzeżu.Pozdrowienia dla Ziomka ! :)

PostNapisane: piątek, 25 października 2019, 17:14 
Ekspert
Ekspert

Jfire napisał(a):
Wracając do tytułu posta - najstarszej winorośli na świecie tzw. "Starej Trty" z Mariboru czyli Czarnej Kavciny (VIVIC 6047) - sadzonka tej winorośli jest posadzona również w Polsce pod murem kamiennym w pobliżu kościoła na terenie skansenu w Wygiełzowie w województwie małopolskim. :)

No nie tylko tam przecież.

wydarzenia/stara-trta-z-mariboru-w-malborku-t8914.html?hilit=Stara%20Trta

i kto ją w Wygiełzowie sadził?

spotkania/ii-jesienne-spotkanie-winiarzy-i-winogrodnikow-w-wygie-zowie-t12056-15.html?hilit=Stara%20Trta#p208831

będzie okazja zobaczyć jak rośnie.

Strefa czasowa: UTC + 1