Teraz jest wtorek, 10 czerwca 2025, 21:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 01:21 
przedszkolak
przedszkolak

ktoś,kiedyś poruszył temat nagrzewnic gazowych do tuneli.ciekawi mnie czy ktoś ma taką nagrzewnicę ,jakiej firmy?,i jak to się sprawuje w praktyce?

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 01:43 
mistrz
mistrz

Mialem kiedys w firmie nagrzewnice na gaz propan-butan bodajze firmy Einhell na gwarancji byla wymieniona 3 razy potem przestalem uzywac a podejrzewam, ze zabawa w reklamacje trwalaby do dzisiaj. Uzywano jej do odrzewania hali, wydajnosc byla dobra ale zuzycie gazu.... :twisted: , nie pamietam wartosci w kg dosc powiedziec, ze butla wystarczala na 8h a butla byla cala oszroniona i co jakis czas trzeba bylo ja polewac wrzatkiem bo gaz przestawal parowac.
Nie polecam
PS. mocy miala ponad 10 kW

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 02:01 
przedszkolak
przedszkolak

w swojej naiwności liczyłem na to że kupię nagrzewnicę z termostatem wstawię do tunelu,i jeśli temperatura spadnie poniżej zadanej wartości to nagrzewnica się załączy i doprowadzi temperaturę do tej którą ustawiłem na termostacie!

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 08:14 
mistrz
mistrz

Moim zdaniem, to wcale nie musi być nagrzewnica. Wystarczy piecyk gazowy lub promiennik.
Np. takie:
http://allegro.pl/piecyk-piec-gazowy-4200w-na-butle-reduktor-gratis-i4748111909.html
http://allegro.pl/promiennik-gazowy-piecyk-piec-na-butle-grzejnik-br-i5030817527.html
Choć taki piecyk może dziwnie wyglądać w tunelu, bo to bardziej "pokojowe" (czyt.domowe, garażowe) zastosowanie, ale uważam, że w miarę skuteczne. Sam takich rzeczy używam i sprawdzają się wszędzie tam gdzie trzeba ogrzać pomieszczenia. Moce nie są oszołamiające, ale spokojnie wystarczą do podniesienia temperatury w tunelu do ochrony przed wiosennymi przymrozkami.
Tyle tylko, że nie ma tam żadnych termostatów i trzeba pilnować temperatury, włączając kiedy zachodzi potrzeba.

Arturro napisał(a):
nie pamietam wartosci w kg dosc powiedziec, ze butla wystarczala na 8h a butla byla cala oszroniona i co jakis czas trzeba bylo ja polewac wrzatkiem bo gaz przestawal parowac. Nie polecam PS. mocy miala ponad 10 kW

A że butla była oszroniona, to normalne, zwłaszcza przy takiej mocy nagrzewnicy. Przy ponad 10kW mocy, to nic dziwnego, że skroplony gaz nie nadążał się rozpreżać, i stąd wydzielanie niskiej temperatury. To normalne zjawisko fizyczne.
Przy używaniu piecyka czy promiennika nic takiego nigdy nie miało miejsca.
Pozdrawiam
Wojciech

PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 23:28 
mistrz
mistrz

Ja na wiosnę o ile będzie taka potrzeba przetestuję w szklarni tzw szwedzkie ognisko
Filmik jak łatwo coś takiego zrobić samemu jest tutaj
Wydaje się, że same plusy: tanie, łatwe do zrobienia samemu, długo się pali.

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 08:37 
mistrz
mistrz

A jak sobie poradzisz z dymem w szklarni? Masz jakieś wyciągi czy tylko naturalna cyrkulacja?

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 09:51 
mistrz
mistrz

nie chce tym systemem dogrzewać szklarni w celu przyspieszenia wegetacji, tylko zabezpieczyć przed przymrozkami mam nadzieję, że nie użyję tego w ogóle lub góra 2-3 noce.

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 11:14 
Ekspert
Ekspert

Zadymienie to jedna z metod walki z przymrozkami.

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 12:38 
mistrz
mistrz

Zacząłem się teraz zastanawiać czy tym sposobem nie okopcę sobie zbytnio szyb, ale chyba nie będą to takie wielkie ilości tego dymy, żeby groziło zaczernieniem szyb.

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 14:07 
mistrz
mistrz

march napisał(a):
Zacząłem się teraz zastanawiać czy tym sposobem nie okopcę sobie zbytnio szyb, ale chyba nie będą to takie wielkie ilości tego dymy, żeby groziło zaczernieniem szyb.

No właśnie to miałem na myśli :think:

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 18:41 
mistrz
mistrz

Małą szklarenkę /2,5x3,5/ogrzewałam ogniskiem rozpalonym w 50l metalowej beczce, na noc załadowana była klinami bukowymi/drwale wycinają takie przy wyrębie/. Jeszcze około 10 rano beczka była gorąca, a wewnątrz szklarenki było ciepło pomimo przymrozku. Chociaż dymu było dużo, wystarczyło szyby na mokro wytrzeć mopem.

PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2015, 11:14 
nowicjusz
nowicjusz

a może takie rozwiązanie?

https://www.youtube.com/watch?v=fPYt-gj_22c

PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2017, 14:19 
nowicjusz
nowicjusz

do szklarni mam możliwość podłączenia instalacji z pieca i zastanawiam się nad nagrzewnicą wodną:
https://www.fermo.pl/produkt-3605-nagrz ... skich.html
czy ktoś stosował , jak się sprawdza w praktyce ?

PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2017, 15:16 
mistrz
mistrz

Panowie nie przesadzajcie, do ogrzania zwykłego namiotu foliowego przed przymrozkami wystarczy 5 -7 świeczek. Jest to moc do 500 W (0,5 kW) max., ale odpowiednio wcześniej już wieczorem odpalona. Nie można szaleć z urządzeniami rzędu kilku, czy kilkunastu kW. No, chyba, że do ogrzania dużej szklarni do produkcji ogrodniczej. Takie ognisko szwedzkie (lub to co proponuje kapitan) wystarczy w zupełności ale jest trochę niebezpieczne. Wystarczy je zamontować w jakiejś beczce, żeliwnym palenisku z rożna, pieca lub starej wędzarni. To wszystko jest dla tych, którzy nie mają prądu, gdyż kiedy mamy prąd elektryczny możemy sobie zamontować wyłączniki czasowe i sterowanie automatyczne i regulatory a podgrzewać zwykłą farelką albo nawet żarówkami grzewczymi. Kiedy nie mamy prądu wystarczy też zapalić zwykłą butlę turystyczną (90,- zł z gazem) z zamontowaną kuchenką. Powodzenia.

PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2017, 20:06 
mistrz
mistrz

Przetestowałem wiosna ognisko szwedzkie. Nie było mnie w domu, klode w beczce odpalił syn i poszedł spac. Szklarnia 6x3,5 wysokości 3 m -efekt 80% liści wraz z kwiatostanami uwedzona!!! Sposób zapewne skuteczny ale w dużych szklarniach tunelach.
Ja muszę mieć system zautomatyzowany, najprościej będzie zastosować grzejnik elektryczny, ale mam też elektrozawór z termostatem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1