Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 05:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 31 maja 2024, 12:24 
nowicjusz
nowicjusz

Mam problem (jakkolwiek to brzmi) z nadmiernym wzrostem latorośli. Chciałem prosić o opinię na temat dwóch przypadków:

1) Nero - z jednego zeszłorocznego czopka wyrosły 2 silne latorośle z czego jedna to w porównaniu do reszty krzewu gigant (ma grubość małego palca i wysokość ok 2m - zdjecie ponizej). Normalnie bym się tym nie przejmował ale reszta latorośli jest zdecydowanie mniejsza (trochę wymarzło w kwietniu, ruszyły pąki zapasowe). Czy myślicie, że skrócenie tej ogromnej latorośli pomoże innym nieco nadgonić?
2) Andriusza - ogólnie mocno wymarzła w kwietniu ale później ładnie ruszyła i już teraz dogania resztę, która nie wymarzła. Moim zdaniem to tempo wzrostu jest aż nienaturalne - miedzy oczkami jest 30-40 cm i przez to jest na krzewie niewiele liści.

Co sądzicie na ten temat?

Ogólny problem jaki mam na kilku odmianach to bardzo silny wzrost latorośli na końcu i słaby/bardzo słaby w środku (przykładowe zdjęcie odmiany Sinij Tuman - w środku latorośl jak widać na pierwszym zdjęciu, a na końcu 2 razy grubsza i ma z 1.5 metra). Gdzieś czytałem, że zaginanie ramienia w łuk pomaga, ktoś może to potwierdzić? Wszelkie inne komentarze/rady mile widziane.

Załączniki:
IMG_20240531_122712.jpg
IMG_20240531_122712.jpg [ 158.49 KiB | Przeglądane 3210 razy ]
IMG_20240531_122414.jpg
IMG_20240531_122414.jpg [ 250.72 KiB | Przeglądane 3210 razy ]
IMG_20240531_122809.jpg
IMG_20240531_122809.jpg [ 127.55 KiB | Przeglądane 3210 razy ]

PostNapisane: piątek, 31 maja 2024, 13:52 
Ekspert
Ekspert

Nie martwiłbym się silnym wzrostem latorośli, będzie przynajmniej dobra latorośl na przyszłym rok. Świadczy to o dobrym stanie systemu korzeniowego (równowaga między podziemną a nadziemną częścią rośliny). Słabsze latorośle są słabsze,bo startowały z pąków zapasowych. Wygląda na to,że bez kwiatostanów. Ja takie latorośle wyłamuję w trakcię sezonu, jednak w twoim przypadku siła pójdzie do silnej. Dlatego radziłbym wyłamać stożek wzrostu na silnej latorośli. To zatrzyma jej zwrost na jakiś czas a siła pójdzie do reszty. Po jakimś czasie pójdą jednak pasierby. Położenie do poziomu latorośli spowoduje wybijanie pasierbów z poziomej części od razu.

PostNapisane: piątek, 31 maja 2024, 18:37 
mistrz
mistrz

To się nazywa dominacja wierzchołkowa , ostatnia latorośl rośnie szybciej.

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2024, 08:39 
nowicjusz
nowicjusz

Pieter napisał(a):
To się nazywa dominacja wierzchołkowa , ostatnia latorośl rośnie szybciej.

Coś z tym można/trzeba robić?

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2024, 11:11 
nowicjusz
nowicjusz

Nie prowadź, nie formuj łozy od linijki. Prowadź owalnie wtedy wzrost powinien się rozprowadzić równomiernie

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2024, 12:53 
mistrz
mistrz

Generalnie tak jak pisałeś wygięcie lozy w łuk z opcją żeby te ostanie znalazły się nawet niżej niż początek lozy a środek sporo wyżej powuduje że ta ostatnia rośnie trochę słabiej a te środkowe trochę lepiej.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2024, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Zdecydowanie wolę prowadzić łozę poziomo niż wyginać (na początku się naczytałem i wyginałem). Nie równo rosnące latorośla to norma - nigdy nie będą identycznie mocno rosły i to nie jest takie strasznie istotne. A zalety prowadzania łozy poziomo są nieprzecenione, bo daje owocowanie na jednakowej wysokości: opryski tak samo wszędzie, światło to samo wszędzie, równy przewiew, ochrona przed ptakami i owadami na tej samej wysokości - to są naprawdę istotne sprawy.

Strefa czasowa: UTC + 1