Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 17:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 23:11 
Ekspert
Ekspert

Witajcie.
Podpowiedzcie mi jaką lampę dobrać(zrobi mi ją kolega) dla winorośli jakie promieniowanie potrzebuje powiedzmy w zamkniętym pomieszczeniu do prawidłowego wzrostu. Mam zamiar przetestować to na sadzonkach w lutym w komórce ,a żeby zmniejszyć ryzyko błędu w oświetleniu i kolejnych prób,może ktoś coś podpowie.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 23:27 
Ekspert
Ekspert

Ja myślę że ekonomiczne i skuteczne będą oprawy z klasycznymi rurowymi świetlówkami. Ich sprawność jest niezła i widmo nieselektywne. Zdolność do przetwarzania światła przez rośliny jest zmienna w zależności od barwy (częstotliwości). Efektywniejsze są lampy LED, ale te trzeba by przetestować na czymś (pomidory?)
Do sterowania koniecznie zegar.

PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 23:50 
Ekspert
Ekspert

Lampy led są już testowane przez plantatorów.
Przykład ogórka zbiór w górę o 1,5kg.
Tak samo przy ziołach ,czy chcesz większe czy bardzej ekstraktywne regulacja światłem.
Ja chcę dobrać lampę do winorośli ,jakiego światła potrzebuje ?jest gdzieś jakiś schemat?

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 11:45 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Ja myślę że ekonomiczne i skuteczne będą oprawy z klasycznymi rurowymi świetlówkami. Ich sprawność jest niezła i widmo nieselektywne. ...
Widmo emisyjne dowolnej świetlówki zawsze będzie mniej lub bardziej selektywne.

Poniżej link na którym widać 3 typowe widma emisyjne trzech różnych źródeł światła: klasycznej żarówki - widmo zbliżone do widma słonecznego, typowej żarówki LED - widmo także ciągłe jak w wypadku światła słonecznego, ale wzmocnione w zakresie niebieskim - stąd typowa zimn barwa światła tych "żarówek", i na końcu świetlówka kompaktowa - widmo pasmowe:
http://www.knest.pw.edu.pl/tomczuk/?p=1055

A tu mamy widmo absorpcyjne chlorofilu - barwnika pochłaniającego światło w liściach (za wikipedią):
Obrazek

Widać wyraźnie, że białe LEDy idealnie nadają się do doświetlania roślin i to wszystko jedno czy ogórków/pomidorów czy winorośli. Osobiście uważam, że w naszym klimacie fotosyntezę krzewów winorośli hamuje nie ilość światła a temperatura. Fotosyntezę z grubsza determinują trzy parametry świetlność, temperatura i podaż CO2 - jeśli któregoś z nich brakuje względem pozostałych to proces fotosyntezy ustaje. W gruncie najczęściej jest to temperatura, pod folią brak CO2.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 12:50 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Ja chcę dobrać lampę do winorośli ,jakiego światła potrzebuje ?jest gdzieś jakiś schemat?

Przemek, od dwóch lat doświetlam sadzonki fig, rozsadę pomidorów i papryki. Robiłem trochę doświadczeń i nallepszy efekt daje zestaw: czerwone (660nm) i niebieskie (450nm) w stosunku 2:1. Na paletę 50x30cm potrzebujesz ok 30-40W, przy odległości lampa-roślina 20cm. Dotyczy to tanich chińskich EPILED.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 13:34 
Kiper
Kiper

Widziałem u gościa takie doświetlanie, nad sadzonkami był wykonany namiot z folii aluminiowej a skrzynka zrobiona ze styropianu ok. 130/ 50 cm a w środku lampa jarzeniowa.
Nie pytałem jak długo świeci i podgrzewa do jakiej temperatury ziemię
Ale efekty miał dobre.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 15:09 
Kiper
Kiper

Przecież już bylo.

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 15:15 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):

Z drugiej strony można kupić od razu specjalistyczną żarówkę np: http://allegro.pl/zarowka-led-grow-54w-e27-7-kolorow-do-roslin-hps-i5679266472.html, ale po co przepłacać. Na chłopski rozum 5x coś takiego powinno dać dokładnie ten sam efekt: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5541891395&reco_id=aaccfd3f-a7dd-11e5-a5ca-02eeed77d04e&ars_rule_id=802&ars_socket_id=30&ars_source=ars.

Lampa LED z pierwszego linku już na pierwszy rzut oka nie ma 54W. Miałem w ręku kilka rodzajów gotowych chińskich lamp do doświetlania roślin i ich moc faktyczna to 1/4-1/3 deklarowanej. Ta z drugiego linku zupelnie się nie nadaje, jeżeli ma być biała, to wyłącznie zimna. Stosowanie białych lamp jest nieekonomiczne, duża część energii zużywana jest na światło z zakresu pomarańczowego i zielonego.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 18:19 
czeladnik
czeladnik

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Przecież już bylo.

Przecież to nieważne :wink: , zjadanie własnego ogona w czystej formie, a potem są lamenty i prośby o usunięcie postów.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 18:57 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
54W to moc jaką pobiera. Pytanie czy ma deklarowane 3600 lm?

Pisałem wyłącznie o mocy pobieranej. Nie wnikając w dalsze parametry już ta wielkość jest kilkakrotnie niższa niż deklaruje producent.
suszi napisał(a):
Biały zwykły LED (może być i zimny, tyle samo albo mniej kosztuje) z 2giego linku ma deklarowane 1000lm - 5 takich powinno dać odpowiedni efekt do 1 specjalistycznej. Zakup 5ciu wychodzi taniej, energii elektrycznej zużywają tyle samo - czemu to jest mniej ekonomiczne?

Ponieważ szczytowe wartości absorbcji przez chlorofil występują dla długości fali 660nm i 450nm. Dioda biała to w rzeczywistości trzy diody w jednej strukturze: niebieska, zielona i czerwona. Jedna z nich, zielona emituje długość fali praktycznie bezużyteczny dla fotosyntezy, niebieska i czerwona jest już wykorzystywana, ale niestety długości emitowanych fal są poza wartością maksymalnej absorbcji i to z prostego powodu, są tańsze w produkcji.
Nachylenie charakterystyki jest dosyć strome więc wszelkie odchyłki od wartości szczytowej powoduje wyraźne zmniejszenie absorbcji przez chlorofil. Dlatego głównie należy używać diod dedykowanych i ewentualnie uzupełniać pojedynczymi o innej długości fali, by widmo było bardziej ciągłe, ale to już bardziej dla lepszego samopoczucia :wink:

PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2015, 01:22 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):

Przemek, od dwóch lat doświetlam sadzonki fig, rozsadę pomidorów i papryki. Robiłem trochę doświadczeń i nallepszy efekt daje zestaw: czerwone (660nm) i niebieskie (450nm) w stosunku 2:1. Na paletę 50x30cm potrzebujesz ok 30-40W, przy odległości lampa-roślina 20cm. Dotyczy to tanich chińskich EPILED.

O taką podpowiedż mi chodziło.
Chcę zrobić sobie wcześniej około 35 sadzonek które pod koniec maja wyrośnięte przesadzę w miejsce docelowe.
Lampę dostanę do testów gratis i zastanawiam się czy właśnie do winorośli czegoś nie zmienić,tylko czego żeby grubsze i większe liści rosły?
Kolega może mi zrobić u siebie w firmie z innym zestawem drugą dla porównania efektów,ale czy jest sens skoro piszesz że ta się sprawdza?

PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2015, 07:23 
mistrz
mistrz

[code][/code]
zajaczek83 napisał(a):
olmek napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):

O taką podpowiedż mi chodziło.
Chcę zrobić sobie wcześniej około 35 sadzonek które pod koniec maja wyrośnięte przesadzę w miejsce docelowe.
Lampę dostanę do testów gratis i zastanawiam się czy właśnie do winorośli czegoś nie zmienić,tylko czego żeby grubsze i większe liści rosły?
Kolega może mi zrobić u siebie w firmie z innym zestawem drugą dla porównania efektów,ale czy jest sens skoro piszesz że ta się sprawdza?

Lampa lampą, na pewno przyśpieszy proces wzrostu. Czy wziąłeś jednak pod uwagę to że sadzonki będą niezahartowane i po wysadzeniu do gruntu przejdą stres, zaś hartowanie to znowu strata czasu który chciałeś zyskać. Napisz jak to rozwiążesz bo to może się przydać innym.
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 02:16 
Ekspert
Ekspert

Hartowanie tak to bardzo ważny etap podczas wysadzania do gruntu na otwarte słońce,ale to już mam za sobą. 4 lata temu spaliłem wszystko co wysadziłem trzymając na parapecie w domu,w ubiegłym to znaczy w tym roku uniknąłem tego i również wysadzałem bezpośrednio z parapetu.
Przyjdzie czas będzie rada teraz zastanawiam się nad doborem światła bo chcę zacząć wcześniej,w ubiegłym roku zacząłem 20 marca 10 maja trafiły do gruntu o było ok,a efekty dużo lepsze jak na czarnej foli.
Głównie chodzi mi o to ,aby sprawdzić,przekonać sie na własnej skórze czy ukorzenianie z lampami można zacząć dużo wcześniej i jakie będą tego efekty.

Kuba przekazałem twoje wskazówki i oni to wiedzą kolory dobierają do każdej rośliny osobno tj. do pomidorów,papryki,czy ogórków każda reaguje inaczej ,a dla winorośli jeszcze nie robili.
Mi głównie chodzi o wzrost sadzonek,i niech to uwzględni,albo zrobi dwie różne i będę testował jak mi starczy czasu.

PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 14:21 
Ekspert
Ekspert

Wiosna to okres zbyt niskich temperatur połączony z intensywnym oświetleniem, co dotyczy gruntu. Na parapecie jest zazwyczaj ciepło, jednak mimo to sadzonki przysychają po wysadzeniu do zimniejszego gruntu. Na pewno do hartowania można użyć wentylatora, bo w pomieszczeniu zazwyczaj nie ma wiatru, a to czynnik hamujący wzrost części naziemnej.

PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 03:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="poszukiwacz"]Wiosna to okres zbyt niskich temperatur połączony z intensywnym oświetleniem, co dotyczy gruntu. Na parapecie jest zazwyczaj ciepło, jednak mimo to sadzonki przysychają po wysadzeniu do zimniejszego gruntu. Na pewno do hartowania można użyć wentylatora, bo w pomieszczeniu zazwyczaj nie ma wiatru, a to czynnik hamujący wzrost części naziemnej.
Mogę cię poprosić o imię,bo tak zawsze poszukiwaczu,poszukiwacz,a mi gdzieś umknęło?
Podłoże można ogrzać wcześniejszym wykopaniem i zaprawieniem dołków. Wentylator hmm może i by się przydał ,podczas pędzenia ,ale przy hartowaniu i wysadzaniu mi już nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1