darekpinio1 napisał(a):
Jestem laikiem. Zacząłem od sztrobrów i w zeszłym roku wkopałem je w miejsce docelowe i ta moje część nazwijmy ją pieńkiem wychodzi mi na około 10-15 cm nad ziemią a od niej dwa odbicie jeden na dwa pączki a drugi na jeden tak je dzisiaj dociąłem i nie wiem czy kurcze dobrze. Nie wiem jak zrobić ewentualnie wyższy pień. Tak jak wcześniej wspomniałem uczę się.
Dodam że w sumie zrobiłem 4 rzędy 10 m i w każdym z rzędów mam posadzonych 9 sadzonek w większości jest to odmiana Rondo i Regent. Wkopałem 2,5 m rurki fi 5cm które zalałem betonem dzisiaj kupiłem drut powlekany i opaski naciągowe a jutro mam zamiar pobawić się z montażem.
Z pozostawionych przez Ciebie pąków wyrosną łozy, na jesieni zostaw po jednej najgrubszej, najzdrowszej łozie na krzewie, długość w zależności od późniejszej formy prowadzenia. Np zostawisz łozę o długości 1 m, na wiosnę 2015 gdy wegetacja ruszy, a najlepiej po Zimnej Zośce wyłamiesz pąki do wysokości 60 cm- to będzie pień a pozostawisz 2-3 pąki na końcu łozy z których uzyskasz owocujące latorośla, ale z tym owocowaniem to ostrożnie bo krzew młody i słaby, łatwo przesilić.