Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 14:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 15:52 
przedszkolak
przedszkolak

Mam tyle pytań, że nie wiem od czego zacząć no ale skoro zaczyna sie wszystko od ukorzenienia to muszę wyjaśnić ze mam dużo tych tak zwanych sztobry o średniej długości 70 cm kordianka, wenus, alden, nero, wostorg, reliance, Lidia, Iza i jeszcze kilka innych.
Od dawna czytam wasze forum ale w różnych wypowiedziach czasem są sprzeczne opinie.
Zdecydowałem wprost zapytać

1. są tak zwane oczka. Czy do ziemi wystarczy jedno oczko czy dwa? Czy tylko jedno oczko musi być ponad ziemią?
2. czy to oczko które jest w ziemi to nalezy odciąc? a powyżej niego zadrapać sztobra?
3. Czy można sadzić takie winogrona co nie zna się ich nazwy? Czy jest to zakazane

Mam też na działce krzaki co mają po kilkanaście lat i są bardzo rozrośnięte i które chyba powinienem przyciąć i nie wiem jak, ale o tym w następnym temacie. Chociaż podobno to jest właśnie pora przycinania

Jeśli piszę bzdury to przepraszam, ale osoby co mi dali te sztobry to też dopiero zaczynają i mają je dopiero z paro letnich sadzonek a ja to co wiem to bardzo mała ilość wiedzy.

Z góry dziękuję za pomoc.

W.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 16:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojciech"]Od dawna czytam wasze forum ale w różnych wypowiedziach czasem są sprzeczne opinie.
Zdecydowałem wprost zapytać

1. są tak zwane oczka. Czy do ziemi wystarczy jedno oczko czy dwa? Czy tylko jedno oczko musi być ponad ziemią?
2. czy to oczko które jest w ziemi to nalezy odciąc? a powyżej niego zadrapać sztobra?

Nie bardzo wierzę, ze czytasz bo masz wszystko tu:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... mp;thold=0
i tu:
Cytuj:
Mam też na działce krzaki co mają po kilkanaście lat i są bardzo rozrośnięte i które chyba powinienem przyciąć i nie wiem jak,

poczytaj tu:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 16:36 
przedszkolak
przedszkolak

Panie Januszu faktycznie o tych starych krzewach nie czytałem. Ograniczałem się tylko do forum. Z tym ukorzenieniem to bardzo jasno jest pokazane, ale miałem nadzieję że uzyskam więcej sadzonek. A czy żeby mieć więcej sadzonek to nie można zrobić tak by jedno oczko było w ziemi a drugie ponad ziemią? Mam tylko takie małe doniczki 10x10x10 a niektóre z tych sztobrów mają bardzo duże odległości miedzy tymi oczkami.

W.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 18:15 
Kiper
Kiper

[quote="wojciech"].............. A czy żeby mieć więcej sadzonek to nie można zrobić tak by jedno oczko było w ziemi a drugie ponad ziemią? Mam tylko takie małe doniczki 10x10x10 a niektóre z tych sztobrów mają bardzo duże odległości miedzy tymi oczkami.

Jak Ci nie zależy na jakości tylko na ilości może robić dwuoczkowe. Jak masz dobrą łozę to wyjdą Ci całkiem ładne sadzonki. Jeśli jesteś w dużej potrzebie to możesz robić sadzonki jednooczkowe. Co prawda nie będą takie dorodne jak te wielooczkowe ale będą. Przy poprawnej uprawie też wyrosną na przyzwoite.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 18:19 
przedszkolak
przedszkolak

Dziękuję. Chyba to chciałem usłyszeć. Pewnie przy takim rozwiązaniu mam prawie rok do tyłka ale ja mam czas a tych sztobrów nie mam skąd brać i ważne jest dla mnie bym zakorzenił te co mam i żeby miały listki w czerwcu.

W.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 19:16 
przedszkolak
przedszkolak

A jeśli już zdecyduję się na tylko jedno oczko w doniczce to ile czasu stracę? Niektórzy piszą że po trzech latach już owocują, a w mojej sytuacji o ile później to nastąpi?

W.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 19:30 
przedszkolak
przedszkolak

Przepraszam.
Jakoś mi umknęło że są świeta i ze ludzie mają wazniejsze sprawy.
Przepraszam was za te tematy w święta.
Napiszę i poproszę o te wszelkie pomoce po świętach.

W.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 20:00 
Ekspert
Ekspert

Zrób sobie normalne, porządne sadzonki. Przynajmniej dwuoczkowe. Sztobry możesz pozyskać od ludzi z tego forum, więc nie ma co kombinować. Te sadzonki zaowocują ci w normalnym terminie. Co z tego, że będzie ich mniej, ale nie będziesz musiał tyle czekać. A nawet jak za rok zrobisz sobie nowe sadzonki (z nowych sztobrów), to tylko z tymi będziesz rok do tyłu, a nie ze wszystkimi.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 20:36 
Kiper
Kiper

Popieram Dominikę. Możesz robić sadzonki dwuoczkowe. Sa wystarczająco silne. Jednooczkowe możesz mieć mniej sadzonek niż myslisz.
Włodekj

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 09:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojciech"]
3. Czy można sadzić takie winogrona co nie zna się ich nazwy? Czy jest to zakazane

Mam też na działce krzaki co mają po kilkanaście lat i są bardzo rozrośnięte i które chyba powinienem przyciąć i nie wiem jak, ale o tym w następnym temacie. Chociaż podobno to jest właśnie pora przycinania

W.

Szanowny Wojtku, możesz u siebie sadzić winogrona jakie Ci się podoba, bo któż miałby Ci tego zabronić. Ważne abyś nie próbował sprzedawać lub dawać ich później komuś pod jakąś nazwą. Myślę tu o nasadzeniach na własne potrzeby, bo odnośnie winiarstwa, to trochę przepisów jest, bardzo często niepotrzebnych, ale trudno.....

Odnośnie sadzonek, to tu koleżanka i koledzy udzielili już b. dobrych rad.
Od siebie dodam, że byłoby dobrze aby sztober na sadzonkę miał przynajmniej dwa oczka: jedno pod ziemią i jedno z którego wybije pąk, ale niech ten sztober ma około 20 cm długości ( co w przypadku Kodrianki nie nie powinno być problemem ). Jeśli masz ziemię piaszczystą, to rób sadzonki długie - sztober min 30 cm długości niezależnie ile ma oczek. Acha, łatwiej będzie się nam rozmawiać, gdy ustalimy, że odległość między jednym, a drugim oczkiem to międzywęźle.
Z dobrze wyrośniętej sadzonki, posadzonej do końca czerwca, odpowiednio odżywionej i zdrowej, symboliczny plon uzyskasz w przyszłym roku i nie ma znaczenia czy będzie to sadzonka jedno, dwu czy ileś tam oczkowa. Równie dobrze możesz czekać 3, 4 lub więcej lat jeśli zaniedbasz winorośl, a liczył będziesz na to kultowe już stwierdzenie, że winorośl zaowocuje w 3 roku.

Cięcie starych zaniedbanych krzewów rozpocznij od wycięcia suchych łóż, następnie chorych z pozostawionych jesienią pasierbów. Grube zdrowe łozy tnij na kilka, kilkanaście oczek, cieńsze na parę oczek, a najsłabsze wytnij , albo zostaw po jednym oczku. Po ostatnich wiosennych przymrozkach wyłam latorośle ( te zielone ) bez kwiatostanów, oraz te zagęszczające krzew. Czynność odmładzania krzewu możesz rozłożyć na dwa, lub kilka lat.

To ja ze swojej strony tyle, poczytaj jeszcze rad innych koleżanek i kolegów i z tego powybieraj, to co wydaje Ci się najrozsądniejsze.

pozdrawiam Wojtek

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 12:48 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="wojtekb"]możesz u siebie sadzić winogrona jakie Ci się podoba, bo któż miałby Ci tego zabronić. Ważne abyś nie próbował sprzedawać lub dawać ich później komuś pod jakąś nazwą. Myślę tu o nasadzeniach na własne potrzeby, bo odnośnie winiarstwa, to trochę przepisów jest, bardzo często niepotrzebnych, ale trudno.....
W.

A to lepiej zrezygnuję z tych nieznanych. Bo kto wie. Ja nie będę sprzedawał ale jeśli komuś kiedyś dałbym to nie mogę gwarantować co tamta osoba zrobi.

A co do sadzonek tpo jeśli dobrze zrozumiałem to w najgorszym wypadku mam zrobić: jedno oczko w doniczce w ziemi, a drugie ma wystawać ponad ziemie. I wszystko wysadzić na początku czerwca do gruntu.
Czy tak?

Ziemię na działce mam bardzo dobrą bo to po dawnym rolniku który całe życie nawoził ją, więc z odrobiną dbania i zasilania powinno być dobrze?

Dziękuję.

W.

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 16:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojciech"]

A to lepiej zrezygnuję z tych nieznanych. Bo kto wie.

W.

Ale czego Ty się obawiasz, przecież Cię nie zamkną, przynajmniej na razie :D
Ja u siebie mam odmiany, których nie ma na liście dopuszczonych przepisami i nic sobie z tego nie robię. Chyba, że boisz się sąsiadów, żeby nie robili takich jaj jak z tym darowanym komuś mlekiem, za co podobno płaci się jakieś kary.

Wojtek

Strefa czasowa: UTC + 1