Teraz jest poniedziałek, 9 czerwca 2025, 21:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: mrozy 2013
PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 23:02 
Kiper
Kiper

U mnie w tym sezonie zimowym najniższa temp. była 8.12.2012 -18.5C
W tej chwili tj. 23.00 jest - 14.0C ale tendencja jest zniżkowa -1.3C/h

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 23:06 
nowicjusz
nowicjusz

W okolicach Lublina - 19,8 termometr 1,5m od ziemi.

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 23:09 
Ekspert
Ekspert

Jaki jest sens podawania co dziennie wyliczanki spadków temp.do kilkunastu stopni?
Przecież to w niczym nie zagraża naszym krzewom.Odnoszę wrażenie,że na forum jest deficyt
@Dolnoślązaka i na siłę chcecie go zastąpić :roll: .

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 08:38 
przedszkolak
przedszkolak

Dziś znów było -20 w nocy. W tej chwili jest -18 i piękna pogoda.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 09:39 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Jaki jest sens podawania co dziennie wyliczanki spadków temp.do kilkunastu stopni?
Są to najniższe spadki w tym roku i każdy jednak obserwuje termometr z nadzieję, że będzie tak jak mówisz i temperatura nie spadnie do wartości zagrażających winorośli. Od jutra ma temperatura wzrosnąć i temat przyśnie, a tymczasem daj nam się pocieszyć, że może w tym roku mróz nie dopiecze winorośli :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 10:27 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Przecież to w niczym nie zagraża naszym krzewom.Odnoszę wrażenie,że na forum jest deficyt
@Dolnoślązaka i na siłę chcecie go zastąpić :roll: .

Codziennie nie ma sensu, ale w krytycznych okresach ma. Jeżeli są miejsca gdzie temperatura sięga - 20, to warto to odnotować. Jak wiosną krzewy zaczną w dziwnych okolicznościach nagle usychać, to takie informacje mogą się przydać. Dolnoślązak odbywa karę i nie może się teraz bronić. Ciągłe "wożenie się" po jego grzbiecie jest "nie halo".

gronkowiec napisał(a):
Otóż to, spokojnie śpią ci, co okryli vinifery

Tak? Spytaj czy śpią spokojnie Ci, którzy wykopywali w ub roku okryte krzewy, które nagle zaczęły usychać po rozpoczęciu wegetacji ?

Ostatnio edytowano niedziela, 27 stycznia 2013, 10:36 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 10:50 
Kiper
Kiper

Ja śpię spokojnie i nie spotkały mnie niespodzianki po odkopaniu winorośli w zeszłym roku, kiedy zimą temperatura była w okolicach -30 °C. Ma to związek z tym, że mam świadomość, iż okrywanie na zimę dotyczy nie tylko części nadziemnej, ale również zabezpieczanie korzeni. Temperatura taka, jaka jest obecnie, w żadnym stopniu nie jest czymś nadzwyczajnym zimą w naszej strefie klimatycznej i dlatego nie zawracam sobie głowy obserwowaniem termometrów.
Nawet teraz, kiedy u mnie temperatura w okolicach -15 °C, staram się wykorzystywać śnieg zalegający wokół i usypuję kopce nad i wokół krzewów owocowych (nie tylko winorośli) ale także róż, których nie okrywam na zimę. Takie kopce śniegowe znakomicie sprawdzają się u mnie. Fakt,że w mojej lokalizacji opady śniegu mam raczej gwarantowane każdej zimy. Bywa, że jest go mniej, zawsze jednak zimą wychodzę i organizuję sobie gimnastykę - łopata śniegowa w rękach i przerzucanie śniegu w okolice krzewów owocowych.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 11:08 
Ekspert
Ekspert

No widzisz, a u mnie śnieg to ciekawostka przyrodnicza. Poprzedniej zimy nie widziałem go praktycznie wcale. Dobrze, że mrozy też mam relatywnie niższe niż u innych. Ale pamiętam co pisał np Michał "Alkor", o tym co się działo z jego krzewami, na wschodzie, po poprzedniej zimie.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 11:12 
Kiper
Kiper

Południe Polski tej zimy poważne mrozy jeszcze nie nawiedziły. Dotychczasowy rekord temperatury był u mnie w drugim tygodniu grudnia i było to -18C. Wtedy było gorzej bo pokrywa śnieżna była mizerna. Teraz mam 20cm śniegu i stosunkowo niewielki mróz (w styczniu max to -15C).
Deserówki przykryte ziemią i gałęziami świerkowymi powinny spać spokojnie (przykryłem wszystkie bo to jednoroczniaki).
Od kilku lat nie okrywam Bianki, Mediny, Chrupki i Izabelli (sprowadzam je tylko na ziemię). Do tej pory nie przemarzły.

POMIARY TEMPERATUR - STYCZEŃ 2013 Tarnów

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 11:33 
Ekspert
Ekspert

McGr3gor napisał(a):
Od kilku lat nie okrywam Bianki, Mediny, Chrupki i Izabelli (sprowadzam je tylko na ziemię).
Swoją Izabellę i Biancę wysłałam do winogronowego nieba :lol:

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 11:48 
Kiper
Kiper

Na środkowym Mazowszu najniższa jaką widziałem to -18 st C. Ja się nie martwię - 90% krzewów mam przykryte ziemią, a pokrywa śnieżna jest gruba. Mam nadzieję, że to wszystko nie stopnieje bo jeszcze luty, a teraz krzewy będą podatne na przemarzanie.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 12:25 
Ekspert
Ekspert

W lutym 2010 było tak ciepło, że chodziłem na krótki rękaw. Po tym ociepleniu, przyszły mrozy i brak śniegu. Wiele odmian przemarzło mi tej zimy do samej ziemi. Tym, które jakoś przeżyły ostatecznie i tak trzeba było wyciąć stare drewno, bo było albo porozwalane, albo w 3/4 przekroju martwe. Z niektórymi krzewami dopiero teraz wychodzę "na prostą".

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 12:26 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
No widzisz, a u mnie śnieg to ciekawostka przyrodnicza. Poprzedniej zimy nie widziałem go praktycznie wcale. Dobrze, że mrozy też mam relatywnie niższe niż u innych. Ale pamiętam co pisał np Michał "Alkor", o tym co się działo z jego krzewami, na wschodzie, po poprzedniej zimie.

Tak, jak pójdzie -25'C przez tydzień na gołą ziemię to żadne okrycie nie pomoże, bo ziemia zamarza globalnie na 1m. Pąki nie pomarzły, ale co z tego jak korzenie powymarzały. Podejrzewam że konsekwencje tamtej zimy będę jeszcze odczuwał w tym roku. Niektóre krzewy fatalnie rosły pozbawione większości korzeni i nie przygotowały się jak należy do kolejnej zimy i liczę się z tym, że wiosną kilka najsłabszych krzewów się nie obudzi.
Na szczęście ta zima jest na razie łaskawa, nie było długich ociepleń, ani ogromnych mrozów, śniegu jest w brud. Koło domu było -18,5'C a w winnicy nawet nie mierzyłem. Przy takiej warstwie śniegu to może być i -30'C
Mam nadzieję że ten śnieg nie rozpuści się zbyt gwałtownie i że wsiąknie trochę tego w glebę niwelując skutki długotrwałej suszy.
Nie chcę zapeszyć przed wiosną, ale to bardzo dobra zima jest.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 12:35 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
Mam nadzieję że ten śnieg nie rozpuści się zbyt gwałtownie.

Puszysty śnieg na pewno rozpuści się szybciej niż śnieg zbity poprzez usypywanie kopców. Nie mam na razie zbyt dużo krzewów, więc mogę biegać z łopatą i dorzucać coraz to nowe warstwy śniegu. Zawsze w okolicach krzewów ubity w kopce i wały śnieg utrzymuje się znacznie dłużej. Nadchodzące ocieplenie będzie kolejnym testem skuteczności tego rodzaju okrycia.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 12:56 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Mam nadzieję że ten śnieg nie rozpuści się zbyt gwałtownie...

U mnie z -12 w nocy, temperatura wzrosła już do -1. Chyba nadchodzi koniec tej dobrej zimy :( ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1