Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 17:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 421 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 09:36 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
...cene wody mam poza normami bo mamy wiejskie ujęcie wodyi płacimy grosze (ostatnio 1,7/m3)
Wszędzie te grosze. Ale jak wylejesz podczas jednej majówki 30-40m3 wody to się nazbiera z 80 zł. to sobie można w biedronce we wrześniu 20kg winogronu kupić :lol: Mam nadzieję że zbiorę tyle i za wodę się przynajmniej zwróci :mrgreen:
Jeszcze słupki, drut, nawóz, opryski, paliwo, robota itp. To muszę z 1/2 tony zebrać żeby wyjść na czysto :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 09:39 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Misza ale ta cena wody to nie z kanalizacją czasem? U mnie można zakładać liczniki ogrodowe czyli takie bez kanalizacji.

Oczywiście że można instalować podliczniki, ale trzeba uiszczać comiesięczną opłatę stałą.
Normalnie do podlewania i basenu ogrodowego używam wody ze starej studni, ale z niej można jednorazowo pociągnąć max. 2 m3.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 10:56 
Kiper
Kiper

Witam
W Białymstoku przymrozek niewielki ok -2 ale żeby Baltikę załatwił ! Tego się nie spodziewałem !

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-05/4 ... k.jpg.html

a Rondo pod petem OK !

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-05/f ... o.jpg.html

reszta mam nadzieję że tez OK !

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-05/4 ... 0.jpg.html

Wacek

Ostatnio edytowano piątek, 6 maja 2011, 11:13 przez Wacek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 11:08 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Też tak myślałem, ale dostaję coraz większej zadyszki goniąc tego króliczka (...). Coraz mniej frajdy sprawia mi ta fanaberia, a rondo z regentem rocznik 2008 i inne czerwone z 2009 r ciągle stoją w balonach, bo jeszcze mam nadzieję, że dojrzeją i będą mi smakować bardziej niż przeciętne wino za 20 zł z marketu. :cry:
Jak długo czytam to forum, nigdy jeszcze nie czytałem tak przygnębiającego posta...

U nas też masakra. Na dodatek wbrew teorii pierwsze ruszyły pąki u nasady a nie w górnej części nieprzyciętych jeszcze na czopki łóz. Od kiedy się w to bawię, co 2 lata mam kataklizm i brak zbiorów. W dodatku przez to wszystko nadal mi się nie udało w pełni doprowadzić krzewów do docelowych form. Wciąż coś odbudowuję. W tym roku miało być inaczej...

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 11:27 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
U nas też masakra. Na dodatek wbrew teorii pierwsze ruszyły pąki u nasady a nie w górnej części nieprzyciętych jeszcze na czopki łóz. Od kiedy się w to bawię, co 2 lata mam kataklizm i brak zbiorów. W dodatku przez to wszystko nadal mi się nie udało w pełni doprowadzić krzewów do docelowych form. Wciąż coś odbudowuję. W tym roku miało być inaczej.

Współczuje Ci. Ja mam takie same odczucia. W uprawę winorośli bawię się już ponad 10 lat. I tak jak Tobie co drugi rok wszystko się "gotuje".Gdyby nie było to moją pasją już bym to zgodnie z sugestiami żony zaorał.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 12:35 
Ekspert
Ekspert

Wacek napisał(a):
Witam
W Białymstoku przymrozek niewielki ok -2 ale żeby Baltikę załatwił ! Tego się nie spodziewałem !

Wacek

Bo trzeba było podlać denaturatem :wink: - okaże się, czy Baltica owocuje na pędach z pąków zapasowych.
Ja wczoraj do 23 okrywałem resztę krzaków - mam nadzieję, że ból kręgosłupa mi się opłaci.
Jeszcze jedna noc z przymrozkiem - potem jeszcze tylko ogrodnicy, zimna Zośka, prawosławna zimna Zośka i hulaj dusza... no chyba, że przyjdzie przymrozek w czerwcu - wtedy zimna du..a. Dzisiaj właśnie, kierując się motywacją bolącego kręgosłupa zamówiłem sobie 200 m2 agrowłókniny P50 w celu usprawnienia procesu okrywania. Co prada prawie 200 zl mnie to kosztuje - ale mam nadzieję, że to wydatek jednorazowy na najbliższe 5 lat (przynajmniej).

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 13:08 
Kiper
Kiper

Ja tez ledwie łażę po okryciu 100 krzaków , na deserowe nie miałem już sił . Ale też zamówiłem rolkę (100 mb x1,6 ) jakiejś włókniny 30g/m2 ( za 48zł) - dotychczas okrywałem 17 i 19 zwłaszcza 19 po 2 sezonach bez uszkodzeń użyłem 3-ci raz . Przy okazji zamówiłem 100 szt plastikowych szpilek do przypinania bo dotychczas robiłem z drutu . Pod namiotami jak zwykle będę trzymał do czerwca żeby podgonić SAT . Okrywanie to już u mnie coroczna praca tylko w tym roku o parę dni wcześniej - zazwyczaj namioty szykowałem na ogrodników .

Wacek

Załączniki:
400_IMG_0039.JPG
400_IMG_0039.JPG [ 40.3 KiB | Przeglądane 550 razy ]

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 13:32 
czeladnik
czeladnik

Mój ś.p.dziadek opowiadał,że pewnego roku spadł śnieg w czerwcu,gdyby na to nałożyć opad z sierpnia 2010 /całe
szczęście ,że tylko w górach wysokich/,to wychodzi,że absolutny okres bez sanny w naszym klimacie to 2-3 mies. :shock:
W ubiegłym roku w ok.Warny /1,5h czarterem z W-wy /,widziałem domy do remontu z 20a działkami za 10 000eur.
Miejscowi wiedzą który grunt jest zasolony. :wink: Ach,gdyby tam popełnić winniczkę...,taką malutką,forumową. :mrgreen:http://www.bulgarianproperties.com/Hous ... Varna.html ,chałupka po remoncie.

Ostatnio edytowano piątek, 6 maja 2011, 13:46 przez felsendorf, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 13:41 
Ekspert
Ekspert

Żeby kupić ziemię w Bulgarii trzeba albo byc Bulgarem, albo założyć tam firmę i kupić grunt na firmę. W Chorwacji widziałem mnóstwo zapuszczonych winnic w pobliżu opuszczonych po wojnie wiosek. A...ch... pomażyć można... :?

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 13:49 
czeladnik
czeladnik

DarekRz napisał(a):
Żeby kupić ziemię w Bulgarii trzeba albo byc Bulgarem, albo założyć tam firmę i kupić grunt na firmę. W Chorwacji widziałem mnóstwo zapuszczonych winnic w pobliżu opuszczonych po wojnie wiosek. A...ch... pomażyć można... :?

Ej,aby na pewno?Jakby co,to napisałem-forumową. :D

Ostatnio edytowano piątek, 6 maja 2011, 13:53 przez felsendorf, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 13:52 
przedszkolak
przedszkolak

To wprawdzie niezbyt pocieszajace, ale w niemcach tez tak beznadziejnie wyglada...
http://www.allgemeine-zeitung.de/region ... 695011.htm
Polecialo tu tez po sadach czeresni, owoce beda w tym sezonie drogie.
Podrawiam was
Ela

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 14:13 
Kiper
Kiper

trochę of topic...
Byłem dzisiaj w szkółce Nadleśnictwa Oleszyce, i wiece co? Tam też przez dwie ostatnie noce palono ogromne ogniska i zraszano wodą co najmniej 2 hektary.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 14:30 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
2 ostatnie noce były dla mnie łaskawe. Dzisiaj miało już być lepiej - niestety nie było. O 5.00 -2 więc u mnie już też pozamiatane, raczej.
Ze zraszaniem przyspałem i pozamarzały. Jednym słowem doopa. A zapowiadał się świetny sezon...

Mieciu, już wieczorem o 23 ścięło, dach samochodu był oszroniony, rano to już wiadomo co.

Jeszcze nie sprawdzałem, mam nadzieję, że jak zwykle przy ścianach nie zmarzło :)

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 14:40 
Kiper
Kiper

Panie i panowie - jeszcze tylko jedna taka noc, a potem to lato i lato... i aby w sierpniu nie było przymrozku, co czasami się zdarza.

pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 15:20 
Ekspert
Ekspert

No właśnie! Trochę optymizmu Panie i Panowie!
Najgorsze za nami, teraz już z górki. Jeszcze tylko: susze, deszcze, chłody, upały, grad, powodzie, mączniaki, szara pleśń, zamieranie szypułek, wirusy, przędziorki, chrząszcze, niedobory, osy, szpaki, szerszenie, karczowniki, krety, złodzieje i zbierzemy obfite plony naszego wspaniałego hobby- lub nie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 421 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1