Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 07:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 16 września 2023, 17:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
16.09.2023
Dublański pH 3,2, TA 4,35, 20,9 brix
Bacska 17 brix, malutkie, kontrolne gronko
Pannonia 20,2 brix
Fluertai 18,1 brix
Johanniter pH 2,97, TA 9,15, 19 brix
Sauvitage pH 2,99, TA 10,2, 20,6 brix
13.09.2023
Regent pH 3,09, TA 9,67, 18,9 brix
Muscaris pH 2,92, TA 8,85, 19,4 brix

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 11:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1211
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Pomierzyłem dzisiaj do południa cukier w moich odmianach;
Białe,
-Solaris- 25-26brix, słodki, pestki ok, zbiór dzisiaj, ewentualnie jutro rano.
-Jutrzenka-18-19brix, pestki ok, zbiór z Solarisem.
-Cserszegi fűszeres-17-18brix, pestki1\2, zbiór czekamy.
-Seyval Blanc-16-17bx-pestki zielone, czekamy.
-Hibernal-14-15bx-pestki zielone, czekamy do mrozu.
-Goecseji Zamatos -17-18bx pestki 1/2, idzie z Seyvalem.
Czerwone,
-Regent-23-24brix, słodki,pestki ok, zdrowy, jestem zadowolony, za tydzień możliwy zbiór.
-C.Cortis-23-24bx słodki, pestki 1/2,słodki, zbiór czekamy.
-Roesler-21-22bx, pestki1/2, czekamy.
-Sirame-22-23bx, pestki ok, zbiór razem z Regentem.
-Dunna Gyjonge-18-19bx, kwaskowa, pestki 1/2, czekamy dwa tygodnie.
-Rubinet--19-20bx,kwaśny, pestki 1/2(całe czerwone), czekamy na łagodny kwas.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 16:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
ZbyszekTW napisał(a):
Regent 19,5 Brix; TA 8,3
Dornfelder 15 Brix - TA 8,2


I po kolejnym tygodniu:

Regent 21 Brix; TA 7,9 - takiego Regenta nie miałem od 2019 roku :D Do tego sporo rodzynek w gronach - chyba przypalonych słońcem, ale idealnie słodkich 8)

Dornfelder 16,8 Brix; TA 7,1

Cabernet Dorsa 19 Brix; TA 7,9

Cserszegi Fuszeres 17,5 Brix; TA 11,2

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 18:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4019
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Na dzisiaj, 17 wrzesnia, Brix, średnie z kilku pomiarów (6-8 jagód):
Alenglow - 20,0
Louis Swenson - 18,75
Petite Amie - 17,0
Osceola Muscat - 19,25
Reberger - 20,0
Roesler - 17,5
Zweigelt Solis - 17,5
Pinot Nova - 17,0
Solaris - 21,5
Seyval - 18,25
Garantos - 18,5
Veltliner Solis - 18,0

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 14:53 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 69
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
18/09

LM -21 brix - pestki w jednej jagodzie potrafią być jedna zielona, druga brązowa
MF -24 pestki prawie wybarwione
SB -21,5 pestki jasno-brązowe
Sirame - 19 pestki j.w.
Hibernal 19 pestka j.w. ale cierpka
Roesler 19 pestka j.w.

Pierwszy plony:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 23:01 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 277
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
U mnie pomiar w sobotę 16.09 wieczorem.
Białe:
Aurora - 19
Cerszegi Fuszeres (grono kontrole) - 21
Fleurtai - 18
Jutrzneka - 22
Kristaly - 21
La Crescent - 22
Pannonia (grono kontrolne) - 21
SB - 19
Solaris - 25
Soreli - 20 (zniszczone przez.osy i muchy)

Czerwone:
C. Cantor (grono kontrolne) - 20
Frontenac - 24
LM - 22
MF - 20,5
Marquette - 24
Negru de Dragasani - 13
Regnet - 19
Rosler - 20
Sirame - 19,5
TA - 20,5
WJ 222 - 20 (nieźle sobie radzi mimo późnego wejścia e verasoin)
Ogólnie to muszę sprawdzić refraktometr bo coś duże te wyniki... Choć na korzyść mocno działa sucha pogoda ze słońcem.

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2023, 15:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Hmm, nie zabrałem jeszcze Solarisa, ma wyjątkowo wysokie kwasy jak na termin i pogodę, cukier już na poziomie 23,8 brix, pestki wybarwione, chrupkie o przyjemnym smaku, nie ściągające ale pH 2,94, 9,45 TA. Chciałem w sobotę zbierać ale nie wiem czy jeszcze nie poczekać. Nowy phmetr Adwa AD12, wyskalowany, nowy roztwór NaOH. Jest trochę zamierania szypułek, więcej niż zwykle może to ma wpływ, jednak po liściach nie widać jakichś większych niedoborów, w smaku tą kwasowość jeszcze czuć mimo cukru. Co myślicie?

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2023, 22:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
Zbierać byś musiał w piątek. W sobotę juz będzie podać.
Czy na innych odmianach tez masz wysoki kwas w stosunku do cukru? Ja zauważyłem u siebie ze mimo spadajacych kwasów pH jest dosyć niskie.
Weekend u nas będzie do bani. Jak masz pewnosc ze ci to wytrzyma to czekaj.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 06:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Misza napisał(a):
Zbierać byś musiał w piątek. W sobotę juz będzie podać.
Czy na innych odmianach tez masz wysoki kwas w stosunku do cukru? Ja zauważyłem u siebie ze mimo spadajacych kwasów pH jest dosyć niskie.
Weekend u nas będzie do bani. Jak masz pewnosc ze ci to wytrzyma to czekaj.


U innych odmian jest w normie. Zdrowotnie jest w porządku więc myślę że w poniedziałek zbiorę.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 września 2023, 12:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4019
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
DW napisał(a):
Na dzisiaj, 17 wrzesnia, Brix, średnie z kilku pomiarów (6-8 jagód):
Alenglow - 20,0
Louis Swenson - 18,75
Petite Amie - 17,0
Osceola Muscat - 19,25
Reberger - 20,0
Roesler - 17,5
Zweigelt Solis - 17,5
Pinot Nova - 17,0
Solaris - 21,5
Seyval - 18,25
Garantos - 18,5
Veltliner Solis - 18,0

22 wrzesnia:
Muskat Stella 5BB - 14,8
Sauvignon Stella 5BB - 15,5
Veltliner Solis SO4 - 18,3
Seyval goły - 18,7
Garantos goły - 20,25
Solaris goły - 21,5
Zweigelt Solis SO4 - 17,5
Pinot Nova SO4 - 17,5
Roesler SO4 - 18,6
Reberger SO4 - 20,9

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 września 2023, 12:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
Po czerwcowych przymrozkach bałem się czy cokolwiek dojrzeje. Ale widzę, że dzięki pogodzie nadganiają.
Regent 20 brix
Rondo 21 brix
Messias 19 brix (niestety zbiór będzie tylko symboliczny)
Johanniter 20 brix
Seyval 21 brix
Goecseji Zamatos 20 brix

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 września 2023, 08:59 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 131
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Pomiar 22.09
Monarch 19bx, roesler 21bx, acolon 24-26bx, regent 21-23bx, dunaj 20bx, zweigelt 20-21bx, rubinet 19bx


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2023, 20:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
24/09/2023 – 2733 SAT / 1311 GDDC
Po wczorajszym deszczu
1. Marquette – 24 Brix; TA 9,8g/l; pH 3,11
2. Frontenac 23
3. Canadice 22
4. LM, MF po 21
5. Bianca, Dorsa, G_Zamatos, Lucie K ;Regent, Seyval, Sirame, Soreli po 20
6. Volos, Chancellor, Dunaj , Johanniuter po 19 Brix
7. Hibernal, Petite Amie, Pinot Gris po 18
8. Gewurztraminer, Pinot Meunier, Pinot Wrotham , Rubinet, Traminette po 17 Brix
9. Merlot 16 Brix
Seyval i Bianca - zmieniają kolor skórek z żółtego na bursztynowy

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 września 2023, 07:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 703
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
U mnie pomiary z 22.09.2023:
Seyval Blanc 18,2 Brx, pH 3,07, TA 7,73
Bianca 18,2 Brx, pH 3,18, TA 8,55
Rondo 20,2 Brx, pH 3,20, TA 8,4
Regent 22 Brx, pH 3,38, TA 6,15


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 września 2023, 14:05 
Online
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 330
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Moje pomiary po deszczach:
Cabernet volos 19-20 brix
Blutenmuskateler 19-20 brix
Reberger 20-21 brix
SG 19-20 brix
Galanth 24-25 brix
Dublanski 22 brix
Kosmopolita 22 brix
Soreli 20 brix
Fleurtai 20-21 brix


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO