Budzik napisał(a):
krogo napisał(a):
Dziś zmobilizowałem się do przygotowania odczynników i zrobienia pierwszych w tym sezonie pomiarów (do tej pory sprawdzałem tylko ekstrakt refraktometrem). Wyniki trochę mnie zaskoczyły:
- Dublański 20 Bx, pH 3,15, TA 4,12
- Solaris 19Bx, pH 2,98, TA 5,9
Wyniki z kosmosu - nierealne

Powtórzyłem pomiary Dublańskiego i Solarisa. Wyniki są nadal "z kosmosu":
Dublański: ekstrakt 21 Brix, pH 3,18, TA 4,48
Solaris: ekstrakt 21 Brix,
pH 2,98, TA 5,95Poniżej opis procedury.
Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie robię błąd?Miernik pH AD12 firmy Adwa Instruments ponownie skalibrowałem na nowych, płynnych buforach Milwaukee 4.01 i 7.01 .
Przygotowałem nowy roztwór NaOH - ok. 1g NaOH rozpuściłem w 250 ml zdemineralizowanej wody (celuję w stężenie 0,1M).
Przygotowałem roztwór kwasu szczawiowego do oznaczenia stężenie roztworu NaOH - 31,52g kwasu szczawiowego dwuwodnego rozpuściłem w 450 ml zdemineralizowanej wody, dopełniłem do 500 ml (roztwór 0,5M).
Do pomiarów używam roztworu 0,05M (10 ml roztworu 0,5M rozcieńczam do objętości 100 ml).
Oznaczyłem stężenie roztworu NaOH:
20 ml 0,05M roztworu kwasu szczawiowego (z dodatkiem kilku kropel 0,1% roztworu fenoloftaleiny w etanolu) miareczkowałem roztworem NaOH (biureta 25 ml klasy AS). Trwałą zmianę zabarwienia (na różowo) uzyskałem po dodaniu 19,4 ml roztworu NaOH. Wyliczone stężenie badanego roztworu wynosi więc
0,103M.
Do pomiarów biorę kilkanaście losowo wybranych jagód, rozgniatam i odcedzam sok. Do małej kolby wlewam 10 ml soku (odmierzone pipetą wielomiarową 25ml), ok. 30 ml zdemineralizowanej wody i kilka kropel 0,1% roztworu błękitu bromotymolowego w etanolu.
Miareczkuję roztworem NaOH do trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską.
W przypadku Dublańskiego zużyłem 5,8 ml NaOH -> TA = 4,48
W przypadku Solarisa 7,7 ml NaOH -> TA = 5,95
Kontrolnie powtórzyłem też pomiar kwasów w ubiegłorocznym Seyvalu: TA = 7,35
Nie mam pomysłu co mógłbym poprawić w sposobie pomiarów.
Jaki może być powód tak niskiego pH przy tak małych kwasach?
pH i kwasowość to jednak nie jest taka prosta, proporcjonalna zależność.
Pestki są "prawie" wybarwione więc pH wydaje się poprawne (jagody "prawie" dojrzałe). Zresztą na niepełną dojrzałość wskazuje też stosunkowo niski (jak na Solarisa) ekstrakt.