Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 18:49 
Ekspert
Ekspert

U mnie, odpukać, wszystko na razie zdrowe. C.Dorsa nie ma zbitych gron, przez ostatni tydzień mocno przyśpieszyła w odróżnieniu od Dornfeldera. Czerwone, łącznie z Regentem, będę trzymał dopóki się da - będę zakwaszać go Roeslerem. Muscaris - jak aura sie nie zmieni, będzie za tydzień do zbioru bo zaczyna tracić kwas.

arki4 napisał(a):
Jak wyszedł Solaris po zbiorze?

Zajrzyj do wątku o zbiorach.

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 18:57 
Ekspert
Ekspert

Mietek, spadną kwasy na Roeslerze tylko musi powisieć. U mnie spadają co roku. Zbieranie Roeslera na wysokim kwasie celem dokwaszania Regenta to chyba nie ta droga.

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 19:54 
Ekspert
Ekspert

Daniel, nie mam zamiaru przyspieszać zbioru Roeslera, nie powiedziałem że to będzie cuvee, raczej kupaż. On i tak będzie miał kwasy na poziomie 9. Regent, jak tak dalej pójdzie będzie miał 6 a wtedy będzie już wymagał dokwaszenia tak jak w 2018 i 2019 r.

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 07:37 
czeladnik
czeladnik

Budzik napisał(a):
krogo napisał(a):
Dziś zmobilizowałem się do przygotowania odczynników i zrobienia pierwszych w tym sezonie pomiarów (do tej pory sprawdzałem tylko ekstrakt refraktometrem). Wyniki trochę mnie zaskoczyły:
- Dublański 20 Bx, pH 3,15, TA 4,12
- Solaris 19Bx, pH 2,98, TA 5,9
Wyniki z kosmosu - nierealne :-)

Powtórzyłem pomiary Dublańskiego i Solarisa. Wyniki są nadal "z kosmosu":
Dublański: ekstrakt 21 Brix, pH 3,18, TA 4,48
Solaris: ekstrakt 21 Brix, pH 2,98, TA 5,95

Poniżej opis procedury. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie robię błąd?

Miernik pH AD12 firmy Adwa Instruments ponownie skalibrowałem na nowych, płynnych buforach Milwaukee 4.01 i 7.01 .
Przygotowałem nowy roztwór NaOH - ok. 1g NaOH rozpuściłem w 250 ml zdemineralizowanej wody (celuję w stężenie 0,1M).

Przygotowałem roztwór kwasu szczawiowego do oznaczenia stężenie roztworu NaOH - 31,52g kwasu szczawiowego dwuwodnego rozpuściłem w 450 ml zdemineralizowanej wody, dopełniłem do 500 ml (roztwór 0,5M).
Do pomiarów używam roztworu 0,05M (10 ml roztworu 0,5M rozcieńczam do objętości 100 ml).

Oznaczyłem stężenie roztworu NaOH:
20 ml 0,05M roztworu kwasu szczawiowego (z dodatkiem kilku kropel 0,1% roztworu fenoloftaleiny w etanolu) miareczkowałem roztworem NaOH (biureta 25 ml klasy AS). Trwałą zmianę zabarwienia (na różowo) uzyskałem po dodaniu 19,4 ml roztworu NaOH. Wyliczone stężenie badanego roztworu wynosi więc 0,103M.

Do pomiarów biorę kilkanaście losowo wybranych jagód, rozgniatam i odcedzam sok. Do małej kolby wlewam 10 ml soku (odmierzone pipetą wielomiarową 25ml), ok. 30 ml zdemineralizowanej wody i kilka kropel 0,1% roztworu błękitu bromotymolowego w etanolu.
Miareczkuję roztworem NaOH do trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską.

W przypadku Dublańskiego zużyłem 5,8 ml NaOH -> TA = 4,48
W przypadku Solarisa 7,7 ml NaOH -> TA = 5,95
Kontrolnie powtórzyłem też pomiar kwasów w ubiegłorocznym Seyvalu: TA = 7,35

Nie mam pomysłu co mógłbym poprawić w sposobie pomiarów.
Jaki może być powód tak niskiego pH przy tak małych kwasach?
pH i kwasowość to jednak nie jest taka prosta, proporcjonalna zależność.

Pestki są "prawie" wybarwione więc pH wydaje się poprawne (jagody "prawie" dojrzałe). Zresztą na niepełną dojrzałość wskazuje też stosunkowo niski (jak na Solarisa) ekstrakt.

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 08:37 
Ekspert
Ekspert

Krzysztof, a jakie one w smaku są tej jagody ? Czasami kubki smakowe powiedzą więcej niż chemiczne analizy.

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 08:51 
Ekspert
Ekspert

krogo napisał(a):
Budzik napisał(a):
krogo napisał(a):
Dziś zmobilizowałem się do przygotowania odczynników i zrobienia pierwszych w tym sezonie pomiarów (do tej pory sprawdzałem tylko ekstrakt refraktometrem). Wyniki trochę mnie zaskoczyły:
- Dublański 20 Bx, pH 3,15, TA 4,12
- Solaris 19Bx, pH 2,98, TA 5,9
Wyniki z kosmosu - nierealne :-)

Powtórzyłem pomiary Dublańskiego i Solarisa. Wyniki są nadal "z kosmosu":
Dublański: ekstrakt 21 Brix, pH 3,18, TA 4,48
Solaris: ekstrakt 21 Brix, pH 2,98, TA 5,95

Poniżej opis procedury. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie robię błąd?

Miernik pH AD12 firmy Adwa Instruments ponownie skalibrowałem na nowych, płynnych buforach Milwaukee 4.01 i 7.01 .
Przygotowałem nowy roztwór NaOH - ok. 1g NaOH rozpuściłem w 250 ml zdemineralizowanej wody (celuję w stężenie 0,1M).

Przygotowałem roztwór kwasu szczawiowego do oznaczenia stężenie roztworu NaOH - 31,52g kwasu szczawiowego dwuwodnego rozpuściłem w 450 ml zdemineralizowanej wody, dopełniłem do 500 ml (roztwór 0,5M).
Do pomiarów używam roztworu 0,05M (10 ml roztworu 0,5M rozcieńczam do objętości 100 ml).

Oznaczyłem stężenie roztworu NaOH:
20 ml 0,05M roztworu kwasu szczawiowego (z dodatkiem kilku kropel 0,1% roztworu fenoloftaleiny w etanolu) miareczkowałem roztworem NaOH (biureta 25 ml klasy AS). Trwałą zmianę zabarwienia (na różowo) uzyskałem po dodaniu 19,4 ml roztworu NaOH. Wyliczone stężenie badanego roztworu wynosi więc 0,103M.

Do pomiarów biorę kilkanaście losowo wybranych jagód, rozgniatam i odcedzam sok. Do małej kolby wlewam 10 ml soku (odmierzone pipetą wielomiarową 25ml), ok. 30 ml zdemineralizowanej wody i kilka kropel 0,1% roztworu błękitu bromotymolowego w etanolu.
Miareczkuję roztworem NaOH do trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską.

W przypadku Dublańskiego zużyłem 5,8 ml NaOH -> TA = 4,48
W przypadku Solarisa 7,7 ml NaOH -> TA = 5,95
Kontrolnie powtórzyłem też pomiar kwasów w ubiegłorocznym Seyvalu: TA = 7,35

Nie mam pomysłu co mógłbym poprawić w sposobie pomiarów.
Jaki może być powód tak niskiego pH przy tak małych kwasach?
pH i kwasowość to jednak nie jest taka prosta, proporcjonalna zależność.

Pestki są "prawie" wybarwione więc pH wydaje się poprawne (jagody "prawie" dojrzałe). Zresztą na niepełną dojrzałość wskazuje też stosunkowo niski (jak na Solarisa) ekstrakt.

Dla sprawdzenia, proponowałbym zmierzyć pH w soku z NaOH w momencie złapania "trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską".
Powinno być 7.
Obstawiam tutaj jakiś problem z pH metrem albo tymi buforami. Jak to problem z pomiarem pH, to wynik powinien być różny od 7.00...

PS. Kiedyś miałem bufory świeże i sprzed roku - tej samej firmy. I zmierzyłem z ciekawości (porównawczo) oba. I różnica była na poziomie 0.5 pH. Także z tymi buforami różnie bywa...

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 15:23 
czeladnik
czeladnik

DW napisał(a):
Krzysztof, a jakie one w smaku są tej jagody ? Czasami kubki smakowe powiedzą więcej niż chemiczne analizy.

Smak wyraźnie słodki, wyczuwalne typowe dla Solarisa aromaty/smaczki, których nie wyczuwam przy pełnej dojrzałości. Kwasu nie wyczuwam albo przynajmniej nie dominuje. Natomiast jest w smaku coś takiego "ostrego" jakby lekko drażniącego. To nie to samo co gładka, aksamitna słodycz Dublańskiego, który ma zbliżony ekstrakt. Na podstawie smaku i pestek powiedziałbym, że jeszcze musi trochę dojrzeć (i taki mam zamiar).
Wyniki tych pomiarów nie dają mi spokoju ale nie będę się nimi sugerował w kwestii terminu zbioru.

ZbyszekTW napisał(a):
Dla sprawdzenia, proponowałbym zmierzyć pH w soku z NaOH w momencie złapania "trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską".
Powinno być 7.

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Czasem na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.

Od pierwszego pomiaru nie podobało mi się to tak niskie pH. Dlatego kupiłem nowe bufory. Ale na tych "starych", chińskich z proszku i na tych nowych wyniki były bardzo zbliżone.
Poza tym to porównanie pH Solarisa i Dublańskiego (ten sam miernik), wielokrotnie powtarzane pomiary soku obu odmian (jedynie krótka przerwa między pomiarami na opłukanie sondy w zdemineralizowanej wodzie).

Zastanawiam się czy inne czynniki (np. warunki glebowe) nie wpływają na tak zaniżone pH. Analogicznie jak w winie - duża zawartość potasu mocno podnosi pH nawet przy dużych kwasach. Dublański rośnie w innym miejscu na znacznie gorszej glebie, na starszych liściach ma nawet objawy niedoborów. W miejscu gdzie rośnie Solaris na pewno mam za wysoki poziom fosforu.

A może wpływ oprysków? Solaris dostał zdecydowanie więcej niż Dublański bo w tym paskudnym sezonie dobierała się do niego nie tylko szara pleśń ale i mączniak rzekomy. Ale jagody przed rozgnieceniem wypłukałem.

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 18:14 
nowicjusz
nowicjusz

Pomiary na winnicy w okolicach Gliwic

Solaris 20-22 Brix
Saint Pepin 17-21 Brix (duża różnica w poszczególnych jagodach, te wystawione na słońce mocno przyrumienione ok 21 a nawet 23Brix a te lekko przysłonięte liśćmi ok 17).
Cabernet Cortis 16 Brix
Regent 16-17 Brix
Seyval 15 Brix

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 18:42 
Ekspert
Ekspert

Planuję wino: Dublański z Cserszegi Fuszeres i dziś miłe zaskoczenie. U obu odmian w szpalerach cukier zrównany do 23-24 brix. CsF jest późniejszy od Dublańskiego, ale w tym roku bardzo drobny, więc chyba dlatego taki postęp.
Dla porównania Panonia dobija do 21, Johanniter i Souvignier Gris po 19. A pogoda nadal dobra, prognozy optymistyczne, więc jest nadzieja na bardzo dobre parametry owoców.

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 20:32 
Ekspert
Ekspert

U mnie dopiero pierwszy pomiar najwcześniejszych:
Gałubok 18.5Bx
Rondo 18 Bx
Solaris 23 Bx

PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 23:23 
przedszkolak
przedszkolak

Tez zrobiłem pierwszy pomiar:
- Gewurztraminer 18,4Bx, 3,09pH
- Pinot Gris 17,8Bx, 2,97pH

PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 20:56 
przedszkolak
przedszkolak

Regent
07.09.2023 - 17 brix
14.09.2023 - 20 brix

PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Regent 9/09 - 17 brix; 14/09 - 19 Brix
MF i LM 9/09 - 19-20 brix; 14/09 - 21 brix
Jeszcze tydzień bez deszczu i będą zbiory :wink: jak dobrze pójdzie :idea:

PostNapisane: sobota, 16 września 2023, 08:53 
mistrz
mistrz

Regent 18-22 brix
Roesler 19
Nektar 21
Panonia po gronie 22

PostNapisane: sobota, 16 września 2023, 14:19 
Ekspert
Ekspert

16/09/2023 - 2582 SAT/1240 GDDC
Nazwa odmiany - cukier[Brix]/ocena dojrz.pestek/kwasy organoleptycznie
1 Marquette - 23/100/kw.duże
2 Frontenac – 23/90/kw.duże
3 Marechal Foch - 21/90/kw.śr
4 Leon Millot - 21/100/kw.śr.
5 Dorsa – 20/70/kw.sr
6 Volos – 20/30/kw.śr.
7 Regent - 19/100/kw.małe
8 Sirame - 19/70/kw.śr.
9 Seyval, Bianka – 18/80/ kw.śr.
10 Johanniter, Hibernal, Traminette, Chancellor, Dunaj po ok.17 Brix
Reszta odmian poniżej 17 (Oporto,PG,PW,Rubinet, Gewurztraminer)
Pomierzyłem kwasy MF , wyszło mi około 8g/l. Za tydzień powinien nadawać się do zbioru.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1