Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 18:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4749
Lokalizacja: Rybnik
U mnie, odpukać, wszystko na razie zdrowe. C.Dorsa nie ma zbitych gron, przez ostatni tydzień mocno przyśpieszyła w odróżnieniu od Dornfeldera. Czerwone, łącznie z Regentem, będę trzymał dopóki się da - będę zakwaszać go Roeslerem. Muscaris - jak aura sie nie zmieni, będzie za tydzień do zbioru bo zaczyna tracić kwas.

arki4 napisał(a):
Jak wyszedł Solaris po zbiorze?

Zajrzyj do wątku o zbiorach.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 18:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4020
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Mietek, spadną kwasy na Roeslerze tylko musi powisieć. U mnie spadają co roku. Zbieranie Roeslera na wysokim kwasie celem dokwaszania Regenta to chyba nie ta droga.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4749
Lokalizacja: Rybnik
Daniel, nie mam zamiaru przyspieszać zbioru Roeslera, nie powiedziałem że to będzie cuvee, raczej kupaż. On i tak będzie miał kwasy na poziomie 9. Regent, jak tak dalej pójdzie będzie miał 6 a wtedy będzie już wymagał dokwaszenia tak jak w 2018 i 2019 r.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 07:37 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 148
Lokalizacja: Rzeszów
Budzik napisał(a):
krogo napisał(a):
Dziś zmobilizowałem się do przygotowania odczynników i zrobienia pierwszych w tym sezonie pomiarów (do tej pory sprawdzałem tylko ekstrakt refraktometrem). Wyniki trochę mnie zaskoczyły:
- Dublański 20 Bx, pH 3,15, TA 4,12
- Solaris 19Bx, pH 2,98, TA 5,9
Wyniki z kosmosu - nierealne :-)

Powtórzyłem pomiary Dublańskiego i Solarisa. Wyniki są nadal "z kosmosu":
Dublański: ekstrakt 21 Brix, pH 3,18, TA 4,48
Solaris: ekstrakt 21 Brix, pH 2,98, TA 5,95

Poniżej opis procedury. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie robię błąd?

Miernik pH AD12 firmy Adwa Instruments ponownie skalibrowałem na nowych, płynnych buforach Milwaukee 4.01 i 7.01 .
Przygotowałem nowy roztwór NaOH - ok. 1g NaOH rozpuściłem w 250 ml zdemineralizowanej wody (celuję w stężenie 0,1M).

Przygotowałem roztwór kwasu szczawiowego do oznaczenia stężenie roztworu NaOH - 31,52g kwasu szczawiowego dwuwodnego rozpuściłem w 450 ml zdemineralizowanej wody, dopełniłem do 500 ml (roztwór 0,5M).
Do pomiarów używam roztworu 0,05M (10 ml roztworu 0,5M rozcieńczam do objętości 100 ml).

Oznaczyłem stężenie roztworu NaOH:
20 ml 0,05M roztworu kwasu szczawiowego (z dodatkiem kilku kropel 0,1% roztworu fenoloftaleiny w etanolu) miareczkowałem roztworem NaOH (biureta 25 ml klasy AS). Trwałą zmianę zabarwienia (na różowo) uzyskałem po dodaniu 19,4 ml roztworu NaOH. Wyliczone stężenie badanego roztworu wynosi więc 0,103M.

Do pomiarów biorę kilkanaście losowo wybranych jagód, rozgniatam i odcedzam sok. Do małej kolby wlewam 10 ml soku (odmierzone pipetą wielomiarową 25ml), ok. 30 ml zdemineralizowanej wody i kilka kropel 0,1% roztworu błękitu bromotymolowego w etanolu.
Miareczkuję roztworem NaOH do trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską.

W przypadku Dublańskiego zużyłem 5,8 ml NaOH -> TA = 4,48
W przypadku Solarisa 7,7 ml NaOH -> TA = 5,95
Kontrolnie powtórzyłem też pomiar kwasów w ubiegłorocznym Seyvalu: TA = 7,35

Nie mam pomysłu co mógłbym poprawić w sposobie pomiarów.
Jaki może być powód tak niskiego pH przy tak małych kwasach?
pH i kwasowość to jednak nie jest taka prosta, proporcjonalna zależność.

Pestki są "prawie" wybarwione więc pH wydaje się poprawne (jagody "prawie" dojrzałe). Zresztą na niepełną dojrzałość wskazuje też stosunkowo niski (jak na Solarisa) ekstrakt.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 08:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4020
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Krzysztof, a jakie one w smaku są tej jagody ? Czasami kubki smakowe powiedzą więcej niż chemiczne analizy.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 08:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
krogo napisał(a):
Budzik napisał(a):
krogo napisał(a):
Dziś zmobilizowałem się do przygotowania odczynników i zrobienia pierwszych w tym sezonie pomiarów (do tej pory sprawdzałem tylko ekstrakt refraktometrem). Wyniki trochę mnie zaskoczyły:
- Dublański 20 Bx, pH 3,15, TA 4,12
- Solaris 19Bx, pH 2,98, TA 5,9
Wyniki z kosmosu - nierealne :-)

Powtórzyłem pomiary Dublańskiego i Solarisa. Wyniki są nadal "z kosmosu":
Dublański: ekstrakt 21 Brix, pH 3,18, TA 4,48
Solaris: ekstrakt 21 Brix, pH 2,98, TA 5,95

Poniżej opis procedury. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie robię błąd?

Miernik pH AD12 firmy Adwa Instruments ponownie skalibrowałem na nowych, płynnych buforach Milwaukee 4.01 i 7.01 .
Przygotowałem nowy roztwór NaOH - ok. 1g NaOH rozpuściłem w 250 ml zdemineralizowanej wody (celuję w stężenie 0,1M).

Przygotowałem roztwór kwasu szczawiowego do oznaczenia stężenie roztworu NaOH - 31,52g kwasu szczawiowego dwuwodnego rozpuściłem w 450 ml zdemineralizowanej wody, dopełniłem do 500 ml (roztwór 0,5M).
Do pomiarów używam roztworu 0,05M (10 ml roztworu 0,5M rozcieńczam do objętości 100 ml).

Oznaczyłem stężenie roztworu NaOH:
20 ml 0,05M roztworu kwasu szczawiowego (z dodatkiem kilku kropel 0,1% roztworu fenoloftaleiny w etanolu) miareczkowałem roztworem NaOH (biureta 25 ml klasy AS). Trwałą zmianę zabarwienia (na różowo) uzyskałem po dodaniu 19,4 ml roztworu NaOH. Wyliczone stężenie badanego roztworu wynosi więc 0,103M.

Do pomiarów biorę kilkanaście losowo wybranych jagód, rozgniatam i odcedzam sok. Do małej kolby wlewam 10 ml soku (odmierzone pipetą wielomiarową 25ml), ok. 30 ml zdemineralizowanej wody i kilka kropel 0,1% roztworu błękitu bromotymolowego w etanolu.
Miareczkuję roztworem NaOH do trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską.

W przypadku Dublańskiego zużyłem 5,8 ml NaOH -> TA = 4,48
W przypadku Solarisa 7,7 ml NaOH -> TA = 5,95
Kontrolnie powtórzyłem też pomiar kwasów w ubiegłorocznym Seyvalu: TA = 7,35

Nie mam pomysłu co mógłbym poprawić w sposobie pomiarów.
Jaki może być powód tak niskiego pH przy tak małych kwasach?
pH i kwasowość to jednak nie jest taka prosta, proporcjonalna zależność.

Pestki są "prawie" wybarwione więc pH wydaje się poprawne (jagody "prawie" dojrzałe). Zresztą na niepełną dojrzałość wskazuje też stosunkowo niski (jak na Solarisa) ekstrakt.


Dla sprawdzenia, proponowałbym zmierzyć pH w soku z NaOH w momencie złapania "trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską".
Powinno być 7.
Obstawiam tutaj jakiś problem z pH metrem albo tymi buforami. Jak to problem z pomiarem pH, to wynik powinien być różny od 7.00...

PS. Kiedyś miałem bufory świeże i sprzed roku - tej samej firmy. I zmierzyłem z ciekawości (porównawczo) oba. I różnica była na poziomie 0.5 pH. Także z tymi buforami różnie bywa...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 15:23 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 148
Lokalizacja: Rzeszów
DW napisał(a):
Krzysztof, a jakie one w smaku są tej jagody ? Czasami kubki smakowe powiedzą więcej niż chemiczne analizy.

Smak wyraźnie słodki, wyczuwalne typowe dla Solarisa aromaty/smaczki, których nie wyczuwam przy pełnej dojrzałości. Kwasu nie wyczuwam albo przynajmniej nie dominuje. Natomiast jest w smaku coś takiego "ostrego" jakby lekko drażniącego. To nie to samo co gładka, aksamitna słodycz Dublańskiego, który ma zbliżony ekstrakt. Na podstawie smaku i pestek powiedziałbym, że jeszcze musi trochę dojrzeć (i taki mam zamiar).
Wyniki tych pomiarów nie dają mi spokoju ale nie będę się nimi sugerował w kwestii terminu zbioru.

ZbyszekTW napisał(a):
Dla sprawdzenia, proponowałbym zmierzyć pH w soku z NaOH w momencie złapania "trwałej zmiany zabarwienia na zielono-niebieską".
Powinno być 7.

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Czasem na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.

Od pierwszego pomiaru nie podobało mi się to tak niskie pH. Dlatego kupiłem nowe bufory. Ale na tych "starych", chińskich z proszku i na tych nowych wyniki były bardzo zbliżone.
Poza tym to porównanie pH Solarisa i Dublańskiego (ten sam miernik), wielokrotnie powtarzane pomiary soku obu odmian (jedynie krótka przerwa między pomiarami na opłukanie sondy w zdemineralizowanej wodzie).

Zastanawiam się czy inne czynniki (np. warunki glebowe) nie wpływają na tak zaniżone pH. Analogicznie jak w winie - duża zawartość potasu mocno podnosi pH nawet przy dużych kwasach. Dublański rośnie w innym miejscu na znacznie gorszej glebie, na starszych liściach ma nawet objawy niedoborów. W miejscu gdzie rośnie Solaris na pewno mam za wysoki poziom fosforu.

A może wpływ oprysków? Solaris dostał zdecydowanie więcej niż Dublański bo w tym paskudnym sezonie dobierała się do niego nie tylko szara pleśń ale i mączniak rzekomy. Ale jagody przed rozgnieceniem wypłukałem.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 18:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 29 maja 2019, 09:20
Posty: 23
Lokalizacja: Smolnica
Pomiary na winnicy w okolicach Gliwic

Solaris 20-22 Brix
Saint Pepin 17-21 Brix (duża różnica w poszczególnych jagodach, te wystawione na słońce mocno przyrumienione ok 21 a nawet 23Brix a te lekko przysłonięte liśćmi ok 17).
Cabernet Cortis 16 Brix
Regent 16-17 Brix
Seyval 15 Brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3404
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Planuję wino: Dublański z Cserszegi Fuszeres i dziś miłe zaskoczenie. U obu odmian w szpalerach cukier zrównany do 23-24 brix. CsF jest późniejszy od Dublańskiego, ale w tym roku bardzo drobny, więc chyba dlatego taki postęp.
Dla porównania Panonia dobija do 21, Johanniter i Souvignier Gris po 19. A pogoda nadal dobra, prognozy optymistyczne, więc jest nadzieja na bardzo dobre parametry owoców.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1757
Lokalizacja: Łazy (Jura)
U mnie dopiero pierwszy pomiar najwcześniejszych:
Gałubok 18.5Bx
Rondo 18 Bx
Solaris 23 Bx

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 września 2023, 23:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Tez zrobiłem pierwszy pomiar:
- Gewurztraminer 18,4Bx, 3,09pH
- Pinot Gris 17,8Bx, 2,97pH


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 20:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 25 maja 2018, 07:03
Posty: 63
Lokalizacja: Lubelskie, Krzemień Pierwszy, 239 m n.p.m.
Regent
07.09.2023 - 17 brix
14.09.2023 - 20 brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Regent 9/09 - 17 brix; 14/09 - 19 Brix
MF i LM 9/09 - 19-20 brix; 14/09 - 21 brix
Jeszcze tydzień bez deszczu i będą zbiory :wink: jak dobrze pójdzie :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 września 2023, 08:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Regent 18-22 brix
Roesler 19
Nektar 21
Panonia po gronie 22


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 września 2023, 14:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
16/09/2023 - 2582 SAT/1240 GDDC
Nazwa odmiany - cukier[Brix]/ocena dojrz.pestek/kwasy organoleptycznie
1 Marquette - 23/100/kw.duże
2 Frontenac – 23/90/kw.duże
3 Marechal Foch - 21/90/kw.śr
4 Leon Millot - 21/100/kw.śr.
5 Dorsa – 20/70/kw.sr
6 Volos – 20/30/kw.śr.
7 Regent - 19/100/kw.małe
8 Sirame - 19/70/kw.śr.
9 Seyval, Bianka – 18/80/ kw.śr.
10 Johanniter, Hibernal, Traminette, Chancellor, Dunaj po ok.17 Brix
Reszta odmian poniżej 17 (Oporto,PG,PW,Rubinet, Gewurztraminer)
Pomierzyłem kwasy MF , wyszło mi około 8g/l. Za tydzień powinien nadawać się do zbioru.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO