Teraz jest poniedziałek, 15 grudnia 2025, 21:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 września 2023, 08:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
krystex15 napisał(a):
Pomierzyłem wczoraj solarisa i tak
blg-22 ( cukromierzem )
ph-3,2 (kalibracja na nowych buforach)
TA-6,75 ( płyn NAOH )
Nie wiem czy zbierać w sobotę czy jeszcze czekać bo osy strasznie maltretują.

Możesz zbierać już.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 września 2023, 08:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
krystex15 napisał(a):
Pomierzyłem wczoraj solarisa i tak
blg-22 ( cukromierzem )
ph-3,2 (kalibracja na nowych buforach)
TA-6,75 ( płyn NAOH )
Nie wiem czy zbierać w sobotę czy jeszcze czekać bo osy strasznie maltretują.

Zbieraj, piliśmy już Solarisa wytrawnego.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 września 2023, 09:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Pomiar cukru z wczoraj
Solaris 21 brix
Krystaly 19 brix
Nektar 19

Młodziaki po 2 grona:
Panonia 19
Bacska 18


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 września 2023, 08:15 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 25 maja 2018, 07:03
Posty: 63
Lokalizacja: Lubelskie, Krzemień Pierwszy, 239 m n.p.m.
07.09.2023
Regent - 17 Brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 września 2023, 09:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
DW napisał(a):
Mietek, a mnie to już w...a, że wszyscy mają lepsze parametry od moich.
Myślę że ci co mają gorsze to ich nie podają

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 września 2023, 09:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
arki4 napisał(a):
Myślę że ci co mają gorsze to ich nie podają

Zgadza się. :mrgreen:
Ja mam gorsze i się nie chwalę.
Daniel nie w...j się. C'est la vie!

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 września 2023, 11:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 391
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Ja zakładam, że, to co przeżyło czerwcowe przymrozki, ma pewnie z 13-15 (Bx i kwasów), więc nawet nie mierzę :)

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 września 2023, 21:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4019
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
A co tam, niech będzie.
08 wrzesnia 2023, Brix, średnia z kilku pomiarów:
Muscat Stella - 13
Bouvier Stella - 15,5; zjadły ptaki
Pinot Nova - 15,5
Laurent Stella - wybarwiony 10% i twardy, wyglada jakby nie był zapylony
Zweigelt Solis - 14,0
Seyval - 14,5
Solaris - 18,5
Garantos - 15,0
Veltliner Solis - 17,0
Sauvignon Signum - dopiero zaczyna mięknąć
Roesler - 15,5; ponad połowa krzewów niekomletnie wybarwiona, jakby niezapylona.
Reberger - 18,75
Villaris - 15,0
Muscaris - 14,5
Jutrzenka - 15,0
Osceola Muscat - 18,5

-- Pt, 08.09.2023 21:05 --

Mietek, a to ładne zdjęcie było. Gdybym miał tak perfekcyjne utrzymaną winnicę to pewnie i parametry mialbym lepsze. Szkoda że usunąłeś.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 września 2023, 21:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
No to wklejam jeszcze raz Solarisa przez zbiorami, tym razem w regulaminowej wielkości Obrazek
https://drive.google.com/file/d/1QPwFn9 ... sp=sharing

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 9 września 2023, 14:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
09/09/2023 - 2446 SAT/1174 GDDC
Nazwa odmiany - cukier[Brix]/ocena dojrz.pestek/kwasy organoleptycznie
1 Solaris - 23,5/100/kwasy średnie
2 Marechal Joffre - 22/100/kw.śr.
3 Triumf Alzacki - 21/100/kw.śr.
4 La Crescent - 21/100/kwasy duże
5 HzK - 21/80/kw.duże
6 Marquette - 20,5/90/kw.duże
7 Dublański - 20/100/kw.małe
8 Oberlin N - 20/90/kw.śr
9 Osceola Muscat - 20/100/kw.śr.
10 19 Brix : Sirame, NN3 (Mazovia), MF, LM, Kristaly, Garant, Aurora
11 18Brix : Goecseji Zamatoa, Lucie Kuhllmann, Vandal Cliche,
12 17Brix : Traminette, Seyval, Regent, C.Volos
Reszta poniżej 17Brix. Niektóre, jak : PG.PM,PW,Dunaj,C.Dorsa jeszcze nie całkowicie wybarwione.
Johanniter i Hibernal nadal twarde
Za kilka dni zbiory tych najbardziej dojrzałych
PS
Zapomniałem o Frontenac - 20/90/kwasy b.duże

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 września 2023, 10:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 131
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
U mnie pierwszy pomiar refraktometrem, acolon 23bx, pnp 21-24bx, roesler 18bx, zweigelt 16bx, rubinet 14bx, dunaj próbne owocowanie 19bx. Jak dojedzie roztwor NaOH to pomierze kwasowosc, ale pnp raczej bedzie zbierane w przyszlym tygodniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 września 2023, 18:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie tak:

Solaris 23 Brix; TA 9 - zebrany (przeciążony trochę + owady i SzP się dobierały już mocno do niego)

Panonnia 17,5 Brix; TA 12,9 (pestki zaczynają brązowieć)

Johanniter 16,5 Brix; TA 12,6 (pestki zielone)

Regent 19,5 Brix; TA 8,3

Regenta planowałem "dowisieć" do 30 września... Ale nie wiem, czy da rady tak długo, jak już prawie do zbioru...

Jeszcze muszę z ciekawości sprawdzić Dornfeldera i Roeslera jak sobie radzą...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 17:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
Uśrednione wyniki Bx z kilku jagód z kilku gron.
Muscaris - 22
Souvinier Gris - 19
Regent - 19
Roesler - 19
Dornfelder - 16
Panonia - 19,5
C. Dorsa - 18,5
Johanniter - 18,5
Dublański - kontrolne grono - 22
Nektar - kontrolne grona - 19
Mesias - kontrolne grono - 20, niski kwas, pestki w połowie wybarwione

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 17:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Misza napisał(a):
Uśrednione wyniki Bx z kilku jagód z kilku gron.
Muscaris - 22
Souvinier Gris - 19
Regent - 19
Roesler - 19
Dornfelder - 16
Panonia - 19,5
C. Dorsa - 18,5
Johanniter - 18,5
Dublański - kontrolne grono - 22
Nektar - kontrolne grona - 19
Mesias - kontrolne grono - 20, niski kwas, pestki w połowie wybarwione
Jak wyszedł Solaris po zbiorze?

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2023, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie tak:

Roesler 18 Brix - TA 14,5

Dornfelder 15 Brix - TA 8,2

Być może, nieśmiało, może się okazać, że to będzie bardzo dobry rocznik na czerwone wino...

PS.
Mietek, jak u Ciebie Dorsa? W tym roku u mnie ma wyjątkowo duże i zbite grona - i niestety zaczyna się pojawiać kwaśna zgnilizna (ocet + muszki owocówki)... Najgorzej w tym roku wygląda z czerwonych odmian...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], green90000 i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO