Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 20:04 
nowicjusz
nowicjusz

Na początku przywitam się ze wszystkimi.

Mam na imię Marcin, teoretycznie meszkam pod Krakowem - między Proszowicami a Igołomią ok 30 km w kierunku północno-wschodnim od Krakowa, Praktycznie w UK ale w 2016 roku wracam do kraju na stałe.

Mam jakieś już sadzonki winorośli. 2 letnie w 2016 roku chciałbym wyprowadzić formy w tych odmianach jakie mam i wreszcie dosadzić innych odmian.

Póki co mam ok 70 krzewów 2 latków m.in
Arkadję, Ajwaz, Aloszenkin, Einset seedless, Zodiak, Ayroczynaj, Arkasję, Vodograj,

z przerobowych

Rondo, Regent, PN i Krystaly. Wiosną dołączy ok 40 Dornfelderów i Roesler - nie wiem ile ale planuję zakup sadzonek ( bo sztobry kupiłem) Jakie odmiany mi doradzacie dostadzić na winko aby stworzyć dobrej jakości ( i robić cuve gdyby trzeba było robić redukcję kwasow lub w ogóle mieć jakieś winko - różne lata bywają)

Lubię czerwone ale białym też nie gardzę.

Co do terenów winorośl jest zasadzona nawzniesieniu z lekkim spadem na południe ok 8*. Gleba to czarnoziem ale i też lekk glinka. Rodzina zajmuje się uprawą warzyw ( kapustne po ogórki i paprykę). Planuję nasadzenia po 50szt winorośli.

P

PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 20:22 
czeladnik
czeladnik

Dosadź jeszcze Solarisa.

PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Witam kolejnego pasjonata winorośli z okolicy.
Oprócz trafiających się paskudnych zim ten teren to jedna z najlepszych lokalizacji w Polsce.
Na tej glebie trzeba radykalnie ograniczać plonowanie na większości odmian, z przyczyn oczywistych.
Z białych mogę poradzić Goecseji Zamatos, oprócz walorów smakowych wzrost jest umiarkowany i nie chorował jak dotąd. Od PN znam łatwiejsze w uprawie odmiany (np. Neronet), PN rośnie mocno, podatny na choroby, a wino z tej odmiany trudno dobre zrobić - to oczywiście moja opinia.
Regent sprawuje się znakomicie, gdyby nie zdarzające się apteczne posmaki w winie lepszej hybrydy nie trzeba.
Dornfelder na tej glebie także łatwy w uprawie nie będzie, grona po pół kilo, bardzo mocno rośnie.
Jak na razie Dunaj wydaje mi się bardziej interesujący, choć także wymaga pełnej ochrony chemicznej.
W razie czego zapraszam.

Strefa czasowa: UTC + 1