Winniczka stała się powoli faktem. Wzdłuż ściany o długości 16metrów cementowałem 5 metalowych kątowników, tak że ponad 2 metry wystają. Także obsadzę tam oprócz tych 5 co są kolejne 10 krzewów. Niedługo zakupię druty, które puszczę pomiędzy kątownikami. Zdecydowałem się tam bo rosły już nieznanego pochodzenia latorośle i mają się całkiem nieźle. Także dosadzę kolejne w odstępach po 1 metr i będą zajmować przestrzeń od 30cm do 210cm wysokości.
Proszę doradźcie mi jakie odmiany posadzić. Sprawdzałem rano od 7 jest słońce na całej ścianie, niestety po 14 chowa się po jej drugiej stronie, także nie jest to super oświetlone miejsce. Jednak jak wspomniałem rosną tam latorośle. Jakiej odmiany potrzebuję? Która odmiana lub typ odmian będzie odpowiedni dla miejsca zacisznego ale nie tak mocno nasłonecznionego.
Będzie też rząd 30 metrów w polu i tam planuję 20 krzewów Marquette. Ten odcinek w polu jest super nasłoneczniony - wystawa południowa i jedynie od północy są drzewa. Także trochę może podciągną te słabsze winogrona z pod ściany:)
Pod ścianą chciałbym 8 krzewów na wino i ze dwie odmiany deserowe. Jedna to Tawria - bo szybko owocuje. Pytanie czy słabsze stanowisko wpływa kluczowo na termin owocowania? W takim wypadku poszukałbym jej innego miejsca. Chodzi mi o to, aby była dostawa owoców deserowych od sierpnia do listopada. Wytypowałem Tawrię i Nero i jeszcze jeden gatunek którego nie wiem co wybrać?
Ps. Winniczka to oczywiście żart, żeby nie było że szpanuje, wiem co to jest Winnica