Teraz jest czwartek, 13 listopada 2025, 08:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 13:29 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem, ale starym czytaczem.

Od dwóch lat zacząłem swoją przygodę z produkcją wina (pomijając dziecięce lata przy robieniu wina z tatą, jednak teraz sam od 0, bardziej profesjonalnie). Jak się okazało wina wychodzą z powodzeniem i z aprobatą najbliższych postanowiłem przejść do dalszego etapu - założenia swojej mini winnicy (co by mieć swoje owoce, a nie pozyskiwane z różnych źródeł). Oczywiście na własny użytek.

Aż taki zielony nie jestem, bo trochę forum, poradników etc się naczytałem. Zakładam temat, bo chciałbym dzielić się doświadczeniem w zakładaniu mini winnicy od 0 i jednocześnie korzystać z doświadczenia Waszego. Staram się podchodzić do tematu profesjonalnie, jak do wszystkich rzeczy za które się zabieram.

W międzyczasie będę zadawał pytania (?*?)

W okolicy Zielonej Góry, przejąłem ogródek działkowy po babci i postanowiłem zasadzić na nim winogrona. Na razie tylko na części działki, a z czasem może i więcej. Niestety nie wiem co za grunt tam jest (może go kiedyś zbadam, jeżeli to niezbędne), ale skoro to działka to raczej płodny, a kopiąc dziury pod sadzonki zauważyłem, że pod czarnoziemią ok. 60cm jest piasek. Dodam, że teren jest w bliskiej odległości od Odry i uważany jest za zalewowy (kiedyś, dawno temu podczas powodzi, woda zalała tamto miejsce na jakoś metr, to pamiętam i generalnie jest nisko położony mimo że odległy od Odry o jakieś 5km). Myślicie, że się zda? (?1?)
Kształt fragmentu działki do zagospodarowania:

Obrazek

Na razie nie ma ogrodzenia ani rusztowań, ale tak to zaplanowałem. Orientacja rzędów północ-południe. Ogrodzenie z siatki leśnej, słupki na ogrodzenie i rusztowanie betonowe. Rozstaw rzędów pierwsze dwa od altanki 1,5m, potem co 2m. W sumie na razie 5.

Zaczynając jednak od początku...

W tamtym roku, jakoś na jesień zdobyłem stare krzaki winogronu, nie wiem jakie, ale zrobiłem z nich wino i wyszło dobre. Musiałem je zabrać nagle, bez żadnego przygotowania i wtedy jeszcze wiedzy. Jak mi odżyją to postaram się z waszą pomocą je zidentyfikować. Przesadziłem je na działkę i tak "powstał" pierwszy rządek, składający się ze 3 starych korzeni i będę go rozsadzał na cały rząd z czasem.
Dopiero na wiosnę przyciąłem je trochę i teraz widzę, że odżywają.

Obrazek

Obrazek

Po zrobieniu zdjęć jeszcze pousuwałem zbędne elementy, które czytając forum przeszkadzają w rozwoju. Odłamując je. Generalnie usunąłem wszystkie pędy, liście, wyrastające gdzieś po bokach, bez owoców, bez przyszłości w tym roku. W tym roku i tak chcę doprowadzić te winoroślą do ładu. Zostawiłem więc po 2 najsilniejsze pędy, wyrastające z drewna (wilki?) żeby usunąć stare czopy i trochę to ogarnąć, z nich zrobię łozy w przyszłym roku, a tam gdzie udało mi się zachować jedną łozę z zeszłego roku i widać kwiatostany, to ją zostawiłem, w przyszłym roku z jednej nowej latorośli zrobię nową łoze, resztę pousuwam. Może być? (?2?)
Wrzucę jeszcze wzdjęcie po przycięciu w wolnej chwili.

Dalej..

Napalony na winnice kupiłem na wiosnę (początek maja) nowe sadzonki od pobliskiej winnicy. Kupiłem 13 sztuk - Rondo.
Z pomocą forum i poradników posadziłem je w całym rządku (3 rząd od altanki) w rozstawie co 1m z myślą o jednoramiennym Guyot. Dobre rozwiązanie na rondo? (?3?)
Sadziłem kopiąc dół na 60cm, z 10cm kompostu, trochę ziemi, sadzonka, zasypanie do połowy, 2 litry wody, zasypanie całkowicie, zakrycie trocinami i ziemią.

Obrazek

Tak powstał właśnie rząd trzeci.

Obrazek

Obrazek

Odłamałem w niektórych pędy przy główce sadzonki i zostawiłem tylko po 2 największe.
Na niektórych widać małe kwiatostany. Czytałem, że mam je w pierwszym roku też usunąć. To prawda? Zrobiłem to odłamując je, tak:

Obrazek

Dobrze? (?4?)

To by było na razie tyle z sadzenia winogrona.

Na jesień chcę dosadzić jeszcze sadzonek. Generalnie chciałem z 3-4 rodzaje mieć, żeby móc zrobić po paręnaście litrów jednego rodzaju wina, ewentualnie mieszać, ale o tym potem?

Chciałem się zająć od razu rusztowaniami. Wiem, że jest to niekonieczne w pierwszym roku, a nawet drugim, ale wolę to zrobić od razu póki mam więcej czasu i stawiać będę z tego samego materiału ogrodzenie, a i bez sensu jak dla mnie paliki kombinować na chwilę.

Chce zrobić proste rusztowanie jak najtańszym kosztem, ale trwałe. Przeczytałem temat o rusztowaniu i zdecydowałem. Znalazłem dostawcę słupków betonowych - 12zł za 2,2m. Chce betonowe, bo stalowe pewnie mi ukradną, a drewniane są nietrwałe, zresztą cena też za nimi przemawia? Zaplanowałem drut pierwszy przy ziemi fi 2,4mm, potem druty 1,8-2mm. Ocynkowane, niepowlekane. Napinane napinaczem do siatek chyba. Zatem w rzędzie będą 3 słupki, wychodzi co 7m, raczej starczy, ale opinie jak zwykle mieszane co do rozstawów. Z jednej strony będą zaczynać się od ogrodzenia. Widać na schemacie na samej górze jak to zaplanowałem. Rozstaw pierwszych dwóch rzędów od altanki jak wspomniałem będzie 1,5m, potem 2m. Tak wyszło w praniu, bo planowałem 1,5m z początku, ale potem doczytałem, że lepiej 2-2,5 i tak już wyszło.. Będzie ok.? (?5?)

Mam tylko jeden problem.. Nie wiem, na jaką wysokość mam zrobić to rusztowanie, 2,2m słupki, wkopać z 50-70cm, to zostaje 1,5-1,7 nad ziemią, starczy? Myślałem nad wkopaniem 60cm, pierwszy nośny 50cm nad ziemią, potem drugi wyżej 20cm, potem 25cm, 25cm, 30cm, w sumie 5, kończące się na wysokości 2,1 słupka czyli 1,5m nad ziemią. Może być? Też doczytałem, że pierwsze dwa pojedyncze, potem podwójne. Warto tak zrobić? Te wyżej zrobię dopiero za rok chyba, albo dwa, ale chciałem wiedzieć.(?6?)
Wiem, że to zależy od uprawy, ale chciałbym dopasować to do właśnie Ronda i ewentualnie innych odmian, które będę mógł uprawiać podobnie.

To tyle z aktualnych problemów początkującego :)
Liczę na opinie co do przedstawionych działań jak i odpowiedzi na pytania (?*?).

PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 15:30 
Ekspert
Ekspert

Póki co przemyśl ten rozstaw co 1,5m, to bardzo wąskie rzędy i będą się zacieniać.
Może uśrednij i zrób wszędzie 1,8 skoro szerzej się nie da.
Na takiej wysokości poprowadził bym też najwyższe druty, więc słupki przydały by się odrobinę dłuższe.
Pojedynczy tylko nośny /60cm nad ziemią/, wyżej parami, łatwiej górę ogarnąć

PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 16:21 
przedszkolak
przedszkolak

Proponuje poczytać troszkę książek na temat.

Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 16:55 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za pierwsze odpowiedzi.

Książki książkami, ale ja bardziej cenie opinie wielu osób z doświadczeniem niż jednego autora książki. Każdy mówi co innego, a prawda leży po środku.
Już widać na podstawie pierwszych postów. W jednej książce czytałem rozstaw 1,0-1,5m że starczy na uprawę ręczną, a w internecie ludzie radzą jak wyżej 1,5-2,0, a czasem nawet 2,5. Stąd ten temat. Jakbym chciał robić książkowo, to niefatygowałbym się tutaj...

PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 17:42 
przedszkolak
przedszkolak

Tak z ciekawości pytam, w jakiej książce wyczytałeś o rozstawie 1-1.5 metra pomiędzy rzędami?

PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 17:57 
przedszkolak
przedszkolak

Jeżeli chcesz sadzić winogrona to powodzenia bo nic z tego nie będzie.Wina też nie będzie! Książki zwiększą Twoją wiedzę o 50% a o resztę pytaj na forum i dowiesz się czemu Twoje winogrona nie wyrosły.

PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 19:20 
Kiper
Kiper

Wina robisz tradycyjnie? Winogrona, woda, cukier, drożdże?
Ilu procentowe ci wychodzi? białe, czy ciemne? Słodkie, czy wytrawne?

PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Rozgarnij te kopczyli pod Rondem bo Ci puści korzenie w miejscu gdzie wyrastają latorośle.
Trociny niepotrzebnie Ci tylko zakwaszają glebę.

PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2015, 10:42 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Tak z ciekawości pytam, w jakiej książce wyczytałeś o rozstawie 1-1.5 metra pomiędzy rzędami?

Szczerze, to już nie pamiętam... Nie chce mi się teraz wertować wszystkich książek, pdfów i poradników ;p

Cytuj:
Jeżeli chcesz sadzić winogrona to powodzenia bo nic z tego nie będzie.Wina też nie będzie! Książki zwiększą Twoją wiedzę o 50% a o resztę pytaj na forum i dowiesz się czemu Twoje winogrona nie wyrosły.

Nie rozumiem tego hejtu... Bo napisałem winogrona...?

Cytuj:

Na razie z winogron zrobiłem tylko jedne wino. Nie gronowe, tylko właśnie z wodą.
Robiłem z innych owoców.
Generalnie wszystko jest zawsze policzone, a nie na oko.
Robię 12-16%. Zaczynam od wytrawnego, a potem ewentualnie dosładzam.

Cytuj:
Rozgarnij te kopczyli pod Rondem bo Ci puści korzenie w miejscu gdzie wyrastają latorośle.

Ok, dzięki za uwagę. Czyli mam wyrównać tam jak przed przysypaniem trocinami tak? Odsłonić główki sztorbów?

PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2015, 11:06 
mistrz
mistrz

O owocach zapomnij nie tylko w tym roku ale i w przyszłym. Jeśli roślinki będą dobrze rosły to skosztujesz je w 3 roku. Wypada życzyć cierpliwości w uprawie bo do robienia winka jeszcze masz daleko (podobnie jak ja).

Sadzonki rozgarnij tak żeby widoczna była zielona latorośl wyrastająca z drewna. Ewentualnie przykopiesz sobie z powrotem na jesieni gdy zdrewnieje.

PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2015, 11:23 
Ekspert
Ekspert

kamillo211 napisał(a):
Cytuj:

Szczerze, to już nie pamiętam... Nie chce mi się teraz wertować wszystkich książek, pdfów i poradników ;p

Cytuj:

Nie rozumiem tego hejtu... Bo napisałem winogrona...?

Cytuj:

Na razie z winogron zrobiłem tylko jedne wino. Nie gronowe, tylko właśnie z wodą.
Robiłem z innych owoców.
Generalnie wszystko jest zawsze policzone, a nie na oko.
Robię 12-16%. Zaczynam od wytrawnego, a potem ewentualnie dosładzam.

Cytuj:

Ok, dzięki za uwagę. Czyli mam wyrównać tam jak przed przysypaniem trocinami tak? Odsłonić główki sztorbów?

Jażeli są to szczepione sadzonki to miejsce szczepiena ma być około 5 cm nad ziemią jeśli nie to ta główka również unikniesz korzeni zaraz pod powierzchnią i ewentualnego odrzucenia podkładki. Ja w pierwszych laach jak i wielu innych usuwam korzenie przypowierzchniowe tak na głebokość 15,20 cm wtedy rozwijają się korzenie szkieletowe na odpowiedniej głębokości. W razie bezśnieżnej i mrożnej zimy tak szybko nie przemarzną.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2015, 17:06 
nowicjusz
nowicjusz

Kod:
O owocach zapomnij nie tylko w tym roku ale i w przyszłym. Jeśli roślinki będą dobrze rosły to skosztujesz je w 3 roku.

To wiem :) Boli ten fakt, ale zdaję sobie sprawę z tego, że dopiero za 3 lata będą winogrona, dlatego teraz pytałem o wyłamywanie kwiatostanów.

PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2015, 21:35 
przedszkolak
przedszkolak

Tak chodzi o podstawy, słownictwo jest bardzo ważne.

PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2015, 13:34 
Kiper
Kiper

redfox napisał(a):
Póki co przemyśl ten rozstaw co 1,5m, to bardzo wąskie rzędy i będą się zacieniać.
Może uśrednij i zrób wszędzie 1,8 skoro szerzej się nie da.
Na takiej wysokości poprowadził bym też najwyższe druty, więc słupki przydały by się odrobinę dłuższe.
Pojedynczy tylko nośny /60cm nad ziemią/, wyżej parami, łatwiej górę ogarnąć

!00 % racji. A nawet wyjdzie 1.9 m a to już jest do przyjęcia. I na długości 14 m dodał bym jeszcze jeden słupek. 7 m odległości między słupkami to za dużo.

Powodzenia.

Krzysztof

PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2015, 14:24 
Kiper
Kiper

donald1209 napisał(a):

!00 % racji. A nawet wyjdzie 1.9 m a to już jest do przyjęcia. I na długości 14 m dodał bym jeszcze jeden słupek. 7 m odległości między słupkami to za dużo.

Powodzenia.

Czyżbys sie spodziewał jakichs tajfunów?
Ja mam słupki co dziesięć metrów i jest ok.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1