Teraz jest niedziela, 8 czerwca 2025, 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:00 
Ekspert
Ekspert

Kusznik napisał(a):
Ziemię stosuje się standartowo, ale igliwie świerkowo-sosnowe lepsze, daje lepsze warunki osłonowe, nie powoduje pleśnienia kłączy i nie rozmywa się pod wpływem opadu deszczu, a przy tym lepiej się trzyma wokół rośliny gdy jest sucho zanim ściśnie mróz, bo przy samym mrozie wielkiej różnicy nie ma. Tak jak dwie ostatnie zimy jeszcze na początku stycznia nie było temperatur ujemnych i ziemia przesychała odsłaniając łozy pod wpływem wiatru. Tylko skąd brać igliwie do kilkudziesieciu roślin, a nierzadko do kilkuset.

Winorośl nie wytwarza kłączy.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:17 
mistrz
mistrz

Jeżeli krzewy porządnie okryjemy, obsypiemy ziemią to nie ma prawa tam się nic odkrywać, obsypywać, czy pleśnieć. Natomiast, jeżeli ktoś lubi to oczywiście można stosować różne tam cuda na kiju. Pytanie tylko, PO CO?

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:43 
nowicjusz
nowicjusz

redfox napisał(a):
Winorośl nie wytwarza kłączy.

Dobrze panie Fox, nie sprawdziłem znaczenia słowa kłącze. Więc zastępuję je słowem pędy, chodzi mi przy tym tak o łozę jak i o niezdrewniałe
części roślinne. :)

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 23:09 
Ekspert
Ekspert

10 lat okrywam ziemią i jeszcze pleśni nigdy nie widziałem. Ale jak ktoś lubi się bawić, może sweterki i czapeczki uszyć.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 19:02 
mistrz
mistrz

michal278 napisał(a):
ale małe pędy polamalo przy odkopywaniu.

Były tu prośby i to niejednokrotnie. Wyrażajmy się kulturalnie :D i precyzyjnie.
Co to są te pędy i co je połamało? Bo nie wiadomo, czy chodzi o skrócone łozy, czy o startujące już pąki, czyli tzw. szparagi.

Ostatnio edytowano środa, 30 listopada 2016, 19:32 przez krzysiekm42, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 19:05 
Kiper
Kiper

Napisałem że wegetacja opozniona, chyba wiadomo że odkopujemy przed fazą nabrzmiałego pąka.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 19:13 
mistrz
mistrz

Ok, ale co je połamało?

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 08:55 
Kiper
Kiper

Odkopywanie. Bo ciężko z gliny odkopać jak jest jej z 30 cm. Forma prowadzenia sznur skośny, zbocze góry, podłoże glina. Narzucilem rok temu z 30cm na wierzch gliny. Na wiosnę jak wyciągnąłem winorośla to jako że sa młode krzewy i taka nie inna gleba, to słabe mają przyrosty. Do tego ubogo w potas więc łoza jak ołówki. Efektem uszkodzenie kilku krzewów na 150 sztuk, jeden zgnił, ale raczej wina sadzonki.

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 09:06 
mistrz
mistrz

No fakt, tu jest rzeczywiście mały problem. Mam posadzonych parę krzewów w ciężkiej, gliniastej ziemi. Ale to parę, więc się przykładam do tego szczególnie starannie. Przy dużych nasadzeniach o tę staranność może być już trudno.

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 12:17 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję za odp. które są dla mnie bardzo cenne !

Mam teraz pytanie troszke z innej beczki a mianowicie...Posiadam takie oto odmiany winorośli:

-A 1704
-Aloszenkin
-Anis
-Arocznyj
-Biełyj KoKł
-Dienał
-Eliegant Swierchrannij
-FVC 94-3
-Iliczewski
-Iza Zawilska
-Kordianka
-Nero
-Sfinks
-Timur
-Venus

Czy dobrym pomysłem będzie prowadzenie ich na jednoramiennego Guyot'a ? Jeśłi tak to czy lepiej z czopkami czy bez ?

Acha wyczytałem w książce że można wyprowadzać pędy wzmacniające pieniek czy jest sens to robić do formy Guyot'a ?

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 17:21 
Kiper
Kiper

A jak kolega chce je okrywać przy Guyocie? Bo bez okrywy na zimę jakoś tego nie widzę. A okrywać kilkanaście krzewów słomą to pracochlonne. Forma prowadzenia winorośli przedewszystkim zależy od terroris. W łódzkiem czy bardziej na południe wystarczy wrzucić trochę slomy na krzak i po sprawie. Na północnym wschodnie o którym piszemy, czesto mamy chwilowe -28 do -35 i bez grubej warstwy czy to igliwia czy też ziemi 30-50cm nie ochroni się pąków czy też łozy jednorocznej. Dlatego dla wygody poleca się sznur skośny, na niskim pniu który łatwo zagiąć, przymocować do ziemi i okryć. Taka forma prowadzenia niestety to choroby i nie wszystkie odmiany taki sposób prowadzenia lubią. Tyle teorii, a jak z praktyką trudno powiedzieć.

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:06 
mistrz
mistrz

Guyot jest dobrym sposobem prowadzenia, a jeśli chodzi o okrywanie to musisz wyprowadzić skośny pień i problem z głowy.

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:10 
Kiper
Kiper

Mam tak kilka krzaków. Zakupilem kilkuletnie krzewy prowadzone guyotem i nie mialem innego wyjscia. Ale jednsk więcej idzie mi igliwia niż na skośny sznur. Pytalem się Piątka i mi doradził bym skośny robił jak robilem.

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:11 
Kiper
Kiper

michal278 napisał(a):
A jak kolega chce je okrywać przy Guyocie?.....Dlatego dla wygody poleca się sznur skośny, na niskim pniu który łatwo zagiąć, przymocować do ziemi i okryć......
Kolega poradzi sobie perfekcyjnie, bez siłowego wyginania, bo kolega wyprowadzi sobie jednoramienny Guyot na pniu wysokości 2-5 cm. Łozę na owocowanie położy na drucie 30 cm nad ziemią. Wiosną, po wybiciu wszystkich oczek zostawi 1-2 pędy (posłużą do wyprowadzenia formy w przyszłym roku) u nasady łozy tuż przy pniu i wyłamie powyżej do wysokości drutu. I tak może postępować co roku do znudzenia :P

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:13 
Kiper
Kiper

30cm nad ziemią?? Czym to okrywa?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1