Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2010, 07:50 
nowicjusz
nowicjusz

dess1 napisał(a):
a po co robić coś co nie wiadomo czemu służy
\

Sluzy temu, ze dostalem je wczoraj (namoczylem) a nie moge posadziec dzis, tylko jutro ;)

Chcialem sie upewnic, ze im jakims dziwnym trafem nie nie zaszkodze
wg mojej wiedzy - nie powinienem, ale rozne bywaja przypadki
czasem warto zapytac :)

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2010, 11:29 
Ekspert
Ekspert

mdo1 napisał(a):
dess1 napisał(a):
a po co robić coś co nie wiadomo czemu służy
\

Sluzy temu, ze dostalem je wczoraj (namoczylem) a nie moge posadziec dzis, tylko jutro ;)

Chcialem sie upewnic, ze im jakims dziwnym trafem nie nie zaszkodze
wg mojej wiedzy - nie powinienem, ale rozne bywaja przypadki
czasem warto zapytac :)

Pierwszą sadzonkę Senecki , którą przyniosłem od brata trzymałem chyba ze trzy dni bez "wody i chleba". Gdy ją sadziłem nie liczyłem, że "ruszy", a jednak wyrosła na piękny krzew. Nie oznacza to, że Tobie radzę tak postępować. Ja na Twoim miejscu trzymał bym korzenie w wodzie lub wilgotnym podłożu, a łozy ewentualnie tylko zwilżał (nie koniecznie) od czasu do czasu by nadmiernie nie wyschły. Tam możesz sadzonki przetrzymywać spokojnie przez kilka dni.

PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2022, 23:59 
Kiper
Kiper

Mi się zdarzyło przechować sadzonki w wodzie 2 - 3 doby. I nic się nie stało - wszystkie ładnie się przyjęły i wystartowały :D

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2022, 06:06 
mistrz
mistrz

Zazwyczaj moczę korzenie sadzonek przez noc, ale dwa sezony do tyłu miałem sytuację że musiałem sadzić z chwilą przyjścia sadzonek więc wrzuciłem je do wiadra z wodą na pół godziny i po wsadzeniu wszystkie ładnie się przyjęły.

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2022, 10:40 
przedszkolak
przedszkolak

Tu nie potrzeba zegarka. Chodzi tylko o wysycenie tkanek wodą - czasem wystarczy kilka godzin. Chodzi o to, żeby podsuszone sadzonki wsadzone do ziemi nie walczyły od razu o wodę kiedy jest to utrudnione - ziemia powinna się ulegnąć wokół korzeni żeby był sprawny podsiąk. Jeżeli będzie ciepło to rośliny mogą pod wpływem tej wody wystartować - ja już się tak raz sparzyłem - sadzonki nieplanowanie wystartowały mi w kwietniu, wysadziłem je pod wpływem chwili do gruntu, przyszedł przymrozek i wszystko ściął. Całe szczęście w maju ruszyły pąki śpiące i sadzonki się nie zmarnowały, ale byłem już mocno podłamany. Mój błąd, bo jak już wystartowały (pierwszy błąd że do tego dopuściłem), to trzeba było je wsadzić do doniczek i chować na noc, i wysadzić dopiero w maju po przymrozkach.
A w drugą stronę też miałem przygodę - sadzonki przyszły mi zaraz na początku kwietnia, wstawiłem je do wiadra z wodą i zimnej piwnicy (w której dodatkowo stoi hydrofor z zimną wodą i przy okazji stabilizuje temperaturę). I z powodu różnych zawirowań i braku czasu tak sobie postały nawet bez zmiany wody... do 20 maja. Po wysadzeniu wszystko pięknie ruszyło. Mało tego, miałem wrażenie, że rosną jakoś lepiej. Nie miałem żadnej grupy kontrolnej żeby to porównać, to tylko moje subiektywne odczucia na bazie wcześniejszych obserwacji. Ale np. z kukurydzą (roślina cieplejszego klimatu) jest podobnie - ta wsiana w technicznie wystarczających warunkach startuje z mniejszym wigorem niż ta wsiana już te kilka dni później i często różnica w fazie rozwojowej się po jakimś czasie zaciera, a przy zbiorach plonu wychodzi czasami nawet na korzyść tej późniejszej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1