Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 20:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 08:01 
Ekspert
Ekspert

29stC?

Jaka powinna być optymalna temperatura w ukorzeniarce, żeby sztobry miały dobrze ale się nie ugotowały?

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 09:21 
czeladnik
czeladnik

W pierwszym tygodniu 27-28 stopni a w następnych zmniejaszamy o 1-2 stopnie tygodniowo,a tak w ogóle to warto wejść na stronę WINNICA KAPITANA naszego forumowego kolegi i poczytać artykuł o ukorzenianiu.Pozdrawiam.Piotr.

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 10:19 
mistrz
mistrz

Trafilem na zrodla ktore pisza i o 30stC oraz 5-6stopniowym przegrzewaniu. U mnie nie przegrzewa wiecej jak do 30 (na dodatkowym elektronicznym termometrze). Poniewaz wlasnie Kapitan podawal 28 a u niego przegrzewalo ciutke, zdecudowalem sie tak ustawic aby nie przekraczalo 30st.C. Dlatego ustawilem 29. Zmniejszanie temp ma najprawdopodobniej sluzyc przyzwyczajaniu do nizszych temp mlodych korzonkow. U mnie z ukorzeniarki trafia do doniczek, a nastepnie do tunelu, takze bede musial przeprowadzic hartowanie.

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2021, 11:50 
czeladnik
czeladnik

próbował ktoś mat podgrzewających stosowanych w terrariach?
https://allegro.pl/oferta/mata-grzejna- ... YTk3ZDc%3D

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2021, 11:56 
Ekspert
Ekspert

piotrwzk napisał(a):
próbował ktoś mat podgrzewających stosowanych w terrariach?
https://allegro.pl/oferta/mata-grzejna- ... YTk3ZDc%3D

Próbowałem. Raczej niewystarczające. Lepszy jest kabel grzewczy

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2021, 21:13 
Kiper
Kiper

Najprostsze regulatory potrafią mieć 10°C różnicy w odczycie (i te rt2/rt2c jak i chińskie bodaj 3001), tak że można się zdziwić.
Mata, kabel - jedna cholera, liczy się moc, ocieplenie, objętość i temperatura otoczenia.
W chłodnym pokoju taka mata, w małej skrzynce sobie poradzi. W kastrze, w blaszaku, w marcu - nie wyrobi.

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2021, 22:04 
czeladnik
czeladnik

Czytasz czasami to co napiszesz?
Emotek mniej, ale treść i gramatyka...

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
PRZE POTĘŻNIE sobie sami komplikujecie sprawę.
ARDUINO i INNE PROCESORY!!

MOC GRZAŁY i inne .. nie powiem co

najprostszy regulator ZAŁATWIA SPRAWĘ.

Tymczasem np. TYLKO fakt: PUNKTU umieszczenia czujnika temperatury na OLBRZYMIE , OLBRZYMIE ZNACZENIE !!

Dodatkowe umieszczenie CZUJNIKA REJESTRATORA temperatury własnie tam gdzie o temperaturę chodzi czyli w miejscu szczepienia , korzeni , pąków POKAŻE WAM O CO CHODZI

Vy 73!!

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2021, 06:52 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Najprostsze regulatory potrafią mieć 10°C różnicy w odczycie (i te rt2/rt2c jak i chińskie bodaj 3001), tak że można się zdziwić.
Mata, kabel - jedna cholera, liczy się moc, ocieplenie, objętość i temperatura otoczenia.
W chłodnym pokoju taka mata, w małej skrzynce sobie poradzi. W kastrze, w blaszaku, w marcu - nie wyrobi.

Ja właśnie w tym roku nabyłem drugi RT4c. Mam dwa - i porównałem - odczyty różnią się o 3*C. Całkiem sporo....

Co do mocy;
Mam ukorzeniarkę z wiaderka, moc kabla 25 W
Oraz mam ukorzeniarkę z kastry tak około 40x60 cm - moc kabla 100 W
W obu przypadkach mocy jest nadmiar, spokojnie by połowa tego wystarczyła.

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2021, 07:29 
Ekspert
Ekspert

Jak ktoś nie ma pomysłu na ukorzeniarkę to można kupić 2 duże wiadra lub jakieś kasty budowlane itp. do tego najmniejszą grzałkę akwariową z regulacją temperatury. Wlewasz wodę do jednego wiadra, wkładasz grzałkę i na to wkładasz drugie wiadro a do niego sztobry w jakimś podłożu. Podlewać trzeba z wyczuciem, bo nie ma odpływu na nadmiar wody oraz obserwować ustawienie temperatury czy grzałka nie przegrzeje bo wody jest mało między wiaderkami.
Inny pomysł na ukorzeniarkę "na szybko" to kablem grzewczym do terrarium owinąć wiaderko.

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2021, 13:09 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Jak ktoś nie ma pomysłu na ukorzeniarkę to można kupić 2 duże wiadra lub jakieś kasty budowlane itp. do tego najmniejszą grzałkę akwariową z regulacją temperatury. Wlewasz wodę do jednego wiadra, wkładasz grzałkę i na to wkładasz drugie wiadro a do niego sztobry w jakimś podłożu. ..

Dokładnie tak (w kastrach) ukorzeniam w tym roku pomidory ;) Działa genialnie.
Dla towarzystwa dołożyłem im cztery patyki Leona...

Grzałka akwariowa kosztuje 20zł, nie trzeba żadnego regulatora, plątaniny kabli etc.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2021, 19:44 
Kiper
Kiper

RT2 był prostszy, RT4c nie miałem okazji używać. Za to RT2c jest badziewiem.
I skoro skala urządzenia do regulacji temp jest orientacyjna to oznacza że produkt nadaje się do poparcia ułamanej nogi stołu.

Wskazania porównywałem z certyfikowanym termometrem rtęciowym, różnice bardzo duże. W przypadku grzania winorośli 3st jest dopuszczalne, ale ja grzałem +8 i połapałem że coś nie gra jak ukorzeniły się te oddalone od kabla...

Kupowanie sterownika temperatury który wymaga kontrolnego sterownika temperatury to już całkiem aberracja :-D

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 07:08 
Ekspert
Ekspert

Rt4c to jest wersja grzanie + chłodzenie. Wyświetlacz cyfrowy z odczytem aktualnej temperatury na czujniku.
Generalnie dużo lepszy niż Rt2, który też miałem.
Na Rt4c mam różnice do 3*C między dwoma regulatorami, sprawdzałem z termometrem rtęciowym - jeden działa prawie w punkt, drugi "odjeżdża"...

PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2021, 09:21 
Kiper
Kiper

A ja polecam użycie jakiegoś normalnego termostatu :-D

RT-2C o którym pisałem również był wyposażony w "mikroprocesor", ale cały problem polega w dwóch rzeczach. Po pierwsze w kalibracji odczytów (da się to zrobić potencjometrem po otwarciu obudowy, dokładnie to po rozłamaniu obudowy bo jest sklejona i innej opcji dostępu brak). Po drugie kwestia liniowości odczytów. Czy skalibrowana w 20°C będzie dawała równie "w punkt" przy 40°C.

Umieszczenie czujnika ma znaczenie, podobnie poprawia sytuację umieszczenie elementu grzejnego na/w czymś co rozprowadzi ciepło. Do tego wahania się zmniejszą gdy wykonamy płytę grzewczą. W ubiegłych latach koledzy zatapiali kable grzewcze w płycie betonowej. To ułatwiało rozprowadzanie ciepła po całej ukorzeniarce i stanowiło akumulator, wyrównując ew. skoki temp.

PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2021, 19:48 
Kiper
Kiper

Akurat perlit jest doskonałym izolatorem, nawet wilgotny dość słabo przewodzi ciepło. O ile konwekcja grzeję nad kablem, to obok jest chłodno. Tyle że ja robiłem ukorzenianie w pomieszczeniu o temp ok +3 +5 i wszelkie błędy weryfikowały patyki.
Zatapianie ma sens jak ktoś co roku dużo ukorzenia, ja robię tylko dla siebie i teraz to nawet mi się nie chce wygrzewać tylko wsadzam w perlit i butelkę PET, się ukorzenia. Jak mam strat 50% (ale nie mam) to i tak jest więcej sadzonek niż potrzebuje.

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 06:34 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Akurat perlit jest doskonałym izolatorem, nawet wilgotny dość słabo przewodzi ciepło. O ile konwekcja grzeję nad kablem, to obok jest chłodno. Tyle że ja robiłem ukorzenianie w pomieszczeniu o temp ok +3 +5 i wszelkie błędy weryfikowały patyki.
Zatapianie ma sens jak ktoś co roku dużo ukorzenia, ja robię tylko dla siebie i teraz to nawet mi się nie chce wygrzewać tylko wsadzam w perlit i butelkę PET, się ukorzenia. Jak mam strat 50% (ale nie mam) to i tak jest więcej sadzonek niż potrzebuje.
Perlit jest izolatorem,ale unosząca się para już nie. Pokrywa ukorzeniarki mokra od skroplonej wody.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1