Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 06:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 06:02 
nowicjusz
nowicjusz

witam serdecznie,
Szanowni Forumowicze nie jestem osobą znającą się na winoroślach.
Mam na wolierze kociej 2 krzewy winogron, owoce ciemno różowe, nieduże i pyszne. problem w tym że w tym roku zaowocowało "milionem" owoców i na końcach roślin grona są już pięknie wybarwiające się, mięciutkie i duże, na reszcie rośliny są zielone twarde i takie jakieś dziwne w smaku. zielone niedojrzałe są zwyczajnie kwaśne ale te są jakieś z piwnicznym posmakiem. cieszyłam się że będzie dużo winogron a tu zdziczało mi 95 procent owoców. krzaki są posadzone w celu okrywowym i nie są przycinane. zawsze owocowały dość licznie ale wszystkie były pyszne. w tym roku... doopa. będzie jeszcze coś z tego czy tylko kompost?
wybaczcie mi moje całkowite, nieprofesjonalne słownictwo i absolutny brak wiedzy.
pozdrawiam :)

PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 07:35 
Kiper
Kiper

Sam za uwarzyłeś jakie są owoce stało się tak dlatego ze przeciążyłeś roślinę za dużą ilością pozostawionych gron , raczej owoce będziesz miał nie dojrzałe kiepskiej jakości z dużą ilością kwasów.
Lepsze 2 kg dobrych owoców z winorośli niż 7 badziewia sam też się raz na tym przejechałem .

Pozdrawiam
Marcin.

PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 08:44 
Ekspert
Ekspert

A ten piwniczny posmak to pewnie mączniak albo szara pleśń. Możesz wrzucić jakieś zdjęcia?

PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 10:19 
nowicjusz
nowicjusz

wrzucę fotki po południu.
czyli jak tak licznie zaowocowało to należy usuwać część gron? czym się sugerować, które usunąć?
w ubiegłym roku też było dużo i były ok choć w tym roku to już przesada :D

PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 10:24 
przedszkolak
przedszkolak

Jeśli chodzi o podpowiedź co zrobić, to wg mnie powinnaś zrobić kilka kroków:
- ograniczyć jeśli to możliwe mączniaka (jeśli jest, bo musiałby być chyba pomór mączniakowy w okolicy, by laburscę mocno zarazić - z opisu wygląda na Lidię a ona powinna być bardziej pancerna - tak wygląda ta winorośl? http://www.winogrona.org/index.php?title=Lidia ).
- ograniczyć bardzo mocno ilość gron - zostawić najlepiej te, które dojrzewają i miękną, wyciąć wszystkie pozostałe na łozach (zielonych pędach na których wiszą kiście) grona twarde, które nie będą w stanie dojrzeć - nie zostawiaj na jednej łozie więcej jak 1-2 grona (jak pisał monteverest, lepiej mieć mniej a dobrego),
- wyciąć latorośle bez owoców, szczególnie cienkie (jak patyki od szaszłyków i cieńsze),
- usunąć jak się da zwiędłe i gnijące liście i inne rzeczy będące roznosicielem chorób grzybowych,
- dbaj, by nie uszkodzić dużych i ładnych liści - one muszą asymilować i produkować cukier,
- możesz uciąć łozę za 8-10 liściem za ostatnim gronem (krzew przestanie ładować energię w rozwój pędów i może coś przekieruje na owoce).

Uwaga:
nie podlewaj żadnym nawozem, szczególnie z azotem, potasowy mógłby być, szczególnie w formie oprysku 1% siarczanem potasu + trochę płynu do mycia naczyń (polepszyłbym drewnienie oraz dojrzewanie owoców).

Na przyszłość musisz poczytać o formach prowadzenia i cięcia winorośli oraz ich chorobach. Masz czas - w listopadzie, grudniu, przeprowadzisz wstępne cięcie, na wiosnę poprawisz a w przyszłym roku będzie już tylko lepiej.

Pozdrawiam,
Zygmunt.

PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 12:20 
nowicjusz
nowicjusz

o matko, skomplikowane
co do wyglądu - to faktycznie wygląda na Lidię, wyczytałam że to najgorsza odmiana spotykana w Polsce :P
cóż miała być tylko do zakrycia woliery a postanowiła rodzić i na dodatek trafiła na kompletnego laika

PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 13:28 
przedszkolak
przedszkolak

Nie przejmuj się tym, co inni piszą (że najgorsza) tylko sama oceniaj i jeśli Ci odpowiada, to w czym problem? Zresztą, że to jest Lidia, to są tylko moje przypuszczenia. Musisz sprawdzić wygląd liści i końcówek pędów i porównać. Jeszcze są inne odmiany różowe - np. Swenson Red, Einset seedless, które też by podeszły pod ten opis. Kiedyś posadzisz coś innego i być może wtedy zmienisz zdanie :).

Najlepiej byłoby, gdybyś umieściła tutaj zdjęcia liści (od wierzchu i od spodu - szczególnie jeśli mają zmiany chorobowe) oraz zbliżenie grona. Wtedy można ocenić, czy jest choroba i jeśli tak, to jaka.

Pozdrawiam,
Zygmunt.

PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 13:36 
Ekspert
Ekspert

terlinka napisał(a):
o matko, skomplikowane
co do wyglądu - to faktycznie wygląda na Lidię, wyczytałam że to najgorsza odmiana spotykana w Polsce :P
cóż miała być tylko do zakrycia woliery a postanowiła rodzić i na dodatek trafiła na kompletnego laika

Nie, nie jest to skomplikowane. :)

Kolega ma na myśli przerzedzenie roślinki. Większy przewiew = miej chorób.
Owoców już raczej nie uratujesz, więc wywal, co wygląda źle i ma mączysty nalot.
Piwniczny smak, to mączniak prawdziwy (najprawdopodobniej) - to ten mączysty nalot. Jak wrzucisz dokładne zdjęcia chorych liści i gron, to się przekonamy.

Jak się przekonamy, czy to rzeczywiście mączniak prawdziwy, to koniecznie zrób oprysk.
Idź do sklepu spożywczego i kup sodę (taką do ciasta). Rozpuść 20 gram w 2 litrach wody (roztwór powinien mieć od 0,5 do 1%), dodaj łyżeczkę płynu do mycia naczyń i dokładnie opryskaj całe krzewy. Soda zabije mączniaka prawdziwego i nie powinna zaszkodzić kotom. Niestety, ten mączniak lubi wracać i potrafi przezimować w pąkach, a przy kotach raczej nie chodzi Ci o ciągłe pryskanie, nawet sodą. Poczytaj więc o cięciu winorośli, żeby odpowiednio i na czas prześwietlać krzewy, wtedy będzie mniej chorób.

P.S. Nie przejmuj się opinią o tej odmianie, jeśli Tobie smakuje. W końcu to miał być tylko cień dla kotów ;)

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 08:52 
nowicjusz
nowicjusz

Kuneg -po Twoim poście jakoś mi się weselej zrobiło :) tak, gronka nam smaczą
tak zrobię z tą sodą i płynem.
fotek wczoraj nie wrzuciłam bo lało jak z cebra
ale fotki zrobię i wstawię
tymczasem dziękuję i pozdrawiam

-- wtorek, 16 września 2014, 09:52 --

ło matko, żeby wstawić fotkę to się urobiłam
mam nadzieję że na tej odrobince coś będzie widać, zwłaszcza w czym problem
:)

Załączniki:
Komentarz: te ładnie dojrzewają
winog2.jpg
winog2.jpg [ 62.4 KiB | Przeglądane 2043 razy ]
Komentarz: to są te niedobre
winog1.jpg
winog1.jpg [ 93.74 KiB | Przeglądane 2043 razy ]

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 09:17 
Ekspert
Ekspert

Przykro mi, ale dałaś zbyt duże zbliżenie. Nie widać całych gron i nie widać dokładnie liści, a pierwsze zdjęcie jest całkiem niewyraźne. Pozasychane liście, to może być niedobór potasu, ale nie jestem tego pewna. Nie jestem w stanie nic sensownego dojrzeć :(
Potrzebne lepsze fotki. Możesz wrzucić fotki na fotosika lub gdzie indziej, a tu tylko dać link.

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 09:53 
nowicjusz
nowicjusz

o dzięki za podpowiedź bo tu wrzucić fotę to dramat :)
postaram się to jakoś wykombinować

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 10:05 
nowicjusz
nowicjusz

witam ponownie,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eca ... fe82e.html
nie wiem czy trzeba dla każdej fotki osobno czy tak wystarczy i będzie całość widoczna
pozdrawiam Teri

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 13:41 
Ekspert
Ekspert

Pooglądałam i nie widzę tam mączniaka prawdziwego. Albo go tam nie ma, albo jest w nieznacznym stopniu i go nie widać na zdjęciach.
Widzę za to chlorozę na liściach spowodowaną niedoborem magnezu i prawdopodobnie niedoborem potasu. Jest też ślad po infekcji wtórnej mączniakiem rzekomym, ale tylko na liściach - to te kanciaste plamy. Zalecam dokarmianie rośliny co roku na wiosnę nawozem wieloskładnikowym zawierającym magnez (koniecznie!), zwiększoną ilością potasu i niewielką ilością azotu.

Co do cięcia, to na przedwiośniu (marzec) przytnij to trochę. Jak wypuści zielone, to wyłam wszystko, co nie ma kwiatostanów, na każdej latorośli zostaw po 1 gronie i będziesz mieć lepsze owoce.

PostNapisane: środa, 17 września 2014, 07:59 
nowicjusz
nowicjusz

bardzo dziękuję,
tak zrobię :)
pozdrowionka

Strefa czasowa: UTC + 1