Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2012, 07:57 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć,
Ja tu misternie ułożyłem sobie plan rozgarniania kopczyków na ten weekend w zeszłorocznie posadzonych sadzonkach, a tu jakiś śnieg i przymrozki. I tak sie zastanawiam prosząc o podpowiedź, bo na Was liczyć można, czy rozgarniać dzisiaj czy dopiero za dwa tygodnie (wyjeżdżam we wtorek na święta na 10 dni, do Gdańska oczywiście)? A czy jak zostawie, to może chociaż dzisiaj popsikać siarkolem, pozostawiając przycięcie i odgadnięcie na weekend po świętach?
Jakbyście postąpili?
Pozdrawiam
Barecki
Gdańszczanin na Śląsku Cieszyńskim

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2012, 08:36 
Ekspert
Ekspert

Nic nie rób. Tym bardziej, że dzisiaj niedziela.
W najbliższym tygodniu temperatura ma nie przekraczać 10 st. potem nawet jakby było +20 to pęki co najwyżej tylko nabrzmieją.

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2012, 13:51 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Zgadzam się z Mietkiem.
Ja mam podobną sytuację - młode krzaczki przykryte nadal ziemią a teraz na dodatek śniegiem i też wyjeżdżam na kilka dni na święta. Jako że prognoza nie przewiduje "drastycznego" ociepelnia planuję zrobić tak samo jak Mietek radzi czyli... nic. Do kopczyków zaglądnę po połowie kwietnia jeśli pogoda pozwoli.

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2012, 14:53 
Ekspert
Ekspert

U mnie pomimo chłodnych nocy wszystko co nie okryte startuje na potęgę. W fazie mocno nabrzmiałego wełnistego pąka są Cascade, Alwood, Ontario i Alden. Nieco mniejszy wełnisty pąk ma już Seneca, Muskat Odeski,, Kristaly, Iza Zaliwska, Rakisz i Bianca. To już kwestia dni. Powoli niektóre krzewy odkrywam i te spod ziemi jeszcze śpią.

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 09:52 
czeladnik
czeladnik

Panowie! Nie odkrywać. Będzie ochłodzenie do -6. W nocy oczywiście, ale to wystarczy.

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 09:59 
Ekspert
Ekspert

Eee to był chyba primaaprilis. Rzeczywiście 2-3 dni wcześniej były takie prognozy ale teraz już są inne.
http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Lodz/6_10/

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 12:15 
Ekspert
Ekspert

Przy takiej pogodzie nie ma znaczenia raczej czy się odkryje czy nie. Późne odkrycie ma spowolnić wegetację, a w tych warunkach z pewnością ona nie przyspieszy :) Mrozek nawet do -6 nie jest groźny dla odkrytych krzewów. Mówicie o tych przymrozkach z taką trwogą, jakbyście co najmniej zielone pąki mieli na krzewach...

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 14:00 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Eee to był chyba primaaprilis. Rzeczywiście 2-3 dni wcześniej były takie prognozy ale teraz już są inne.
http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Lodz/6_10/

może o taką prognozę chodzi (Niedziela 08.04.2012 -5C, Poniedziałek 09.04.2012 -7C)
http://www.twojapogoda.pl/polska/malopo ... w/16dniowa

ale sprawdzalność prognoz na tydzień do przodu jest raczej słaba

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 15:58 
nowicjusz
nowicjusz

Ja odkryłem.

Dokończyłem w sobotę odkrywać, bo część miałem odkrytą już od tygodnia.

Jak na razie pąki zaczynają nabrzmiewać tylko na Marszałku, reszta śpi :).

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 19:36 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Przy takiej pogodzie nie ma znaczenia raczej czy się odkryje czy nie. Późne odkrycie ma spowolnić wegetację, a w tych warunkach z pewnością ona nie przyspieszy :) Mrozek nawet do -6 nie jest groźny dla odkrytych krzewów. Mówicie o tych przymrozkach z taką trwogą, jakbyście co najmniej zielone pąki mieli na krzewach...

No ja nie wiem, czy za tydzień nie będę mieć zielonych pąków na Kristaly oraz Marszałku na pergoli...
http://www.twojapogoda.pl/polska/dolnos ... w/16dniowa

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 20:42 
czeladnik
czeladnik

Ja już mam spore liście na porzeczce. Ale to co nie było okrywane - gołubok to nawet nie ma wełnistych pączków.
A wiem że przezimował dobrze, bo to odciąłem w jakieś 2 tygodnie temu i wstawiłem w domu do wody ma już zaczątki listków.

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 20:49 
Ekspert
Ekspert

U mnie Gołubok też nie okrywany od sześciu lat i nigdy mnie nie zawiódł. W tym roku podobnie wisiał sobie na drutach i przeżył spadek temperatury -28C w jedną noc. Robiłem test pąków przez poprzeczne nacięcie i w przekroju są zielone. Łoza płacze, czyli znowu jest pancerniakiem. Podobnie przezimowały u mnie nie okrywane Iza i Aurora. No i jak tu się nie cieszyć :D Zapomniałem jeszcze dodać Senekę, która rośnie tuż obok Izy i też jest ok. :D

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Podobnie jak rok temu o tej samej porze , w pierwszym tygodniu kwietnia odkryłem winorośle. Noce na plusie, o przymrozkach już nikt nie pamięta. Pąki mają wszystkie ( najładniej Silvaner i Vetliner oraz Pinot Noir ) poza Pinot Gris, który padł jeszcze jesienią zjedzony przez jakiegoś drania. Daję mu szansę, a jak nie to zamówię nową sadzonkę.

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 00:08 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Podobnie jak rok temu o tej samej porze , w pierwszym tygodniu kwietnia odkryłem winorośle. Noce na plusie, o przymrozkach już nikt nie pamięta. Pąki mają wszystkie ( najładniej Silvaner i Vetliner oraz Pinot Noir ) poza Pinot Gris, który padł jeszcze jesienią zjedzony przez jakiegoś drania. Daję mu szansę, a jak nie to zamówię nową sadzonkę.

Przypomnę Ci o przymrozkach że mogą być jeszcze w maju (oby nie było) wtedy kiedy będą już winorośle mieć listki lub liście.

PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2012, 21:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzięki. Będę się jednakże upierał, że majowe przymrozki w mojej lokalizacji są wydarzeniem raz na ileś tam lat, ale nauczony zeszłoroczną katastrofą ( -1 wystarczyło, by zważyć liście winorośli i orzech włoski ) przygotowałem osłony z doniczek. Zobaczymy, bo czasy niepewne. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1