Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 11:35 
czeladnik
czeladnik

chcialem na 1000m2 posadzic winorosle z przeznaczeniem na wyrob na wlasne potrzeby wina bialego i czerwonego.czy moge WAS prosic o rade w wyborze podkladki i odmiany.problem polega na tym ze ziemia to prawdziwy piasek,mozna kopac bez konca bez zadnego wysilku, zalety nieograniczona ilosc wody.dzialka ma w sumie 0,5ha jest cala ogrodzona i nic jej nie cieniuje.wszystkie sadzonki podczas uprawy beda podlewane,i w okresie kedy beda rosly a nie owocowaly (nie wiwm czy 2-3lat) chce je nawozic za pomoca rozpuszczalnych nawozow podajac je z woda za pomoca dozownika Dosatrona .TAKIE SA ZALOZENIA. bede wdzieczny za wasze sugestie :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 13:22 
Ekspert
Ekspert

Sam mam winnice na piachu-generalnie na poczatku sporo problemow ale w pozniejszym okresie moim skromnym zdaniem przerobowki na piachu spisuja sie lepiej niz na lepszych glebach i jest mniejszy problem przy odmianach bardzo mocno rosnacych i plennych.

Moja skromna rada to zaprawiac dolki hydrozelem-w wypadku piachu roznica we wzroscie w pierwszych 2-3 latach jest ogromna w porownaniu z winorosla sadzona tuz obok bez tego zabiegu czy nawet dodawania sporej ilosci torfu nie dawalo nawet zblizonych efektow co hydrozel.

Co do podkladek-to pierwsze napisz jakie odmiany chcesz uprawiac,jakie masz ph gleby.

Wtedy dopiero mozna polemizowac czy wogole jakiekolwiek podkladki sa potrzebne a jezeli tak to jakie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 14:30 
mistrz
mistrz

dargut- chyba warto przed założeniem winnicy wytworzyć choć trochę warstwy próchniczej, bo sam piach to istna hydroponika :)

Najlepsza podkładka na taka glebę to chyba Kober 125 AA

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 20:51 
czeladnik
czeladnik

jak tylko ziemia rozmarznie to zmierze ph i odpisze.bardziej sie sklaniam do hydrozelu bo zrobienie prochnicy trwaloby za dlugo a o hydrozelu czytalem kiedys w HASLE OGRODNICZYM same pozytywne opinie. w tym roku posadzilem w innym miejscu na ziemi prochnicze j 60sztRONDA, w malej szklarni 25 AJWAZA i na ogrodzie pare innych odmian.z RONDA chcialbym robic wino ale zdaje sobie sprawe ze to na razie za malo.myslalem jeszcze o REGENCIE.A na wino biale nie mam pomyslu co do odmiany.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 11:01 
mistrz
mistrz

Jak masz piasek to najlepiej sadzić odmiany na wino,uzyskasz wtedy prawdziwe wino z twojej ziemi,ponieważ korzenie będą sięgały kilku metrów w głąb..
Jeśli chodzi o zaprawianie dołków to z doświadczenia wiem,że na piasku jak zaprawimy gnojem,to sadzonki szybciej rosną,w niezaprawionych dołkach stoją w miejscu dwa lata..

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 11:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="dargut"].A na wino biale nie mam pomyslu co do odmiany.

Ale pewnie wiesz jakiego typu wina lubisz, więc problemu nie powinno być, gdy dasz nam jakąś podpowiedź.
Ja zaczynam się coraz bardziej przekonywać do krzewów rosnących na podkładkach (przerobowych). Nie mam doświadczenia z takimi glebami jak Twoje, ale proponuję stosować podkładki przyśpieszające drewnienie łozy i skarlające zbyt intensywny wzrost.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 15:58 
czeladnik
czeladnik

ogolnie lubie wina wytrawne,chociaz w tm roku zrobilem z winogron od sasiada,oraz innych owocow wina w wiekszosci wytrawne,2 balony z winem slodkim dla znajomych ktorzy akurat takie lubia, w sumie ok.300l uprzedzam wasze pytania co do pytan z jakich odmian robilem wino-poprostu nie wiem,moj sasiad od ktorego nabylem winogrona,pracowal 10 lat temu w winicy w niemczech i stamtad przywiozl.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 18:58 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="rjc"]... korzenie będą sięgały kilku metrów w głąb....

Mam piach, ale korzenie trudno znaleść głębiej niż 0,5m

mietek.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 19:53 
Kiper
Kiper

[quote="mietek"]
Mam piach, ale korzenie trudno znaleść głębiej niż 0,5m

mietek.

Coś mi się wydaje, że za płytko sadziłeś :wink: Lisek podaje, że przeważająca część korzeni rozwija się do głębokości 1 metra.
U mnie też są piachy,ale to co podaje Lisek sprawdza się jak najbardziej.

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 00:13 
mistrz
mistrz

w którymś z tematów na forum pisałem,lisek pewnie też,że na glebach piaszczystych jagody są słodsze i mniejsze niż na urodzajnych.
Na glebach piaszczystych korzenie w poszukiwaniu składników odżywczych wędrują coraz głębiej,10m to nie rekord...
winorośl nie ma tak bujnego listowia,więc nie trzeba zwracać uwagi na to co pisał mój poprzednik,największą zaletą gleb piaszczystych w uprawie winorośli jest to,że dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu otrzymujemy właściwy "smak" dla danego regionu uprawy stąd też wino z różnych regionów tej samej odmiany ma inny "smak",po to też są na naklejkach "apelacje"..ogólnikowo mówiąc..

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 09:46 
mistrz
mistrz

Piach ma jeszcze tę zaletę, że przy silnych deszczach nie zalega woda.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 14:30 
Ekspert
Ekspert

W naszym klimacie ze względu na obsypywanie na zimę najlepszy jest piach . Jakbym miał w przyszłości wybór to tylko piasek . Korzenie rozwijają sie płytko ale to wystarczy . Korzeń palowy szuka wody w głąb , raczej nie jedzenia . Jedzonko jest w powierzchniowej warstwie gleby . U mnie to warstwa max. 40 centów . I na tym piasku winorośl super rośnie . Tam gdzie mam ciężką ziemię to b. dużo wysiłku muszę włożyć w uprawę , porównując to do uprawy na piasku niebo a ziemia .

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 15:38 
czeladnik
czeladnik

na dzialce na ktorej mam zamiar sadzic winorosle nie ma lepszej powierzchniowej warstwy ziemi,od gory minimalna roznica w kolorze ziemi ok.30cm,a potem piach...........obok mnie rolnik wysiewa żyto,jak jest suchy rok,to prawie nie ma co zbierac dlatego chyba powoli wszystko sprzedaje.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 16:01 
Kiper
Kiper

U mnie wszystko rośnie na piachu.
Dobrze rośnie.

Jedyne czego możesz się spodziewać to konieczność podlewania w pierwszym roku, ale i to nie za wiele żeby nie przegiąć.
Podlewaj dopiero jak zauważysz, ze wody ewidentnie brakuje. Przeważnie dotyczy to okresu maj-czerwiec kiedy system korzeniowy młodych sadzonek jest jeszcze słaby.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2009, 13:28 
Ekspert
Ekspert

Winorośl dobrze sobie radzi na piachu.
Przez kilka pierwszych lat trzeba jej jednak pomagać - nawożenie i podlewanie. Wcześniej startuje (czasami mankament) i wcześniej dojrzewa (naogół w naszym klimacie zaleta)
Ale jak zwykle są wyjątki od reguły, np:
Aurora daje lepsze wina na zasobniejszych, cięższych glebach a nawet glinach.[wg.RM] Sprawdziłem i potwierdzam.
Podono także PN i inne Pinoty (tego jeszcze nie sprawdziłem)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1