Teraz jest piątek, 23 maja 2025, 10:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 20:01 
Ekspert
Ekspert

Jak zwykle Roman masz racje :D

[quote="dziadek2"][quote="werojtek"]

Podales 1 przyklad-teraz ja badz ktos inny powinien podac przyklad zupelnie skrajny w druga strone.......

W ten sposob bedziemy sie przkomazac nad wyzszoscia Swiat Wielkanocnych na Bozym Narodzeniem.

A ilu ekspertów przybędzie przez ten czas :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 01:19 
mistrz
mistrz

rzeczywiście,macie rację,że ilość i jakość plonu zależy od wielu czynników...
w produkcji przemysłowej klasa ziemi jest czynnikiem bardzo istotnym,a w uprawie amatorskiej na działkę 1000m.kw. można nawieść 500 kubików lessu i przez kilkanaście lat będziemy mieli super jakości glebę..jeśli chodzi o hydrożel,to życzę wytrwałości naszemu koledze przy mieszaniu bądź iniekcji jego piaszczystej gleby..

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 10:02 
Ekspert
Ekspert

Mozna wiedziec po co nawiezc te "500 kubików"?

Proponujesz dac to na wierzch, czy moze wybrac iles m w glab i zastapic piach-a moze masz jeszcze jakies inne propozycje?

Oczywiscie ze mozna -mozna prawie wszystko, tylko po co?(pomijam dostepnosc tego,klopotliwosc tej operacji,praco i czasochlonnosc ,koszty transportu i samego lessu)

Ktokolwiek proponowal takie rozwiazanie?-bo tak wyczuwam w Twojej wypowiedzi ze jakoby tak(a jakos tego nie wyczytalem z postow)

Akurat mieszanie tego hydrozelu z piachem(badz czynkolwiek innym) ktory wykopiesz badz wywiercisz jest bardzo szybkie i nie klopotliwe podczas ponownego zasypywania dolka.

Na dodatek zostaje tylko piach przeciez tak uprzednio zachwalany przez Ciebie :roll:

[quote="rjc"]rzeczywiście,macie rację,że ilość i jakość plonu zależy od wielu czynników...
w produkcji przemysłowej klasa ziemi jest czynnikiem bardzo istotnym,a w uprawie amatorskiej na działkę 1000m.kw. można nawieść 500 kubików lessu i przez kilkanaście lat będziemy mieli super jakości glebę..jeśli chodzi o hydrożel,to życzę wytrwałości naszemu koledze przy mieszaniu bądź iniekcji jego piaszczystej gleby..

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 11:47 
mistrz
mistrz

dla mnie wykopanie dość głębokich 500 dołków było by dość kłopotliwe,mimo,że jestem bardzo sprawny fizycznie..

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 13:17 
Kiper
Kiper

nawiezienie 500 kubików lessu to może być koszt porównywalny z importem 1 tony owoców Pinot Noir prosto z Francji przez 50 lat z rzędu... :lol: :lol: ( ew. gotowego trunku w niemałej ilosci )

rozumiem pasję rozpoczynających przygodę z winoroślą ale obserwuję zjawisko wzrostu kosztu "rozpoczęcia" tej przygody z każdym rokiem i kolejnym pasjonatem....

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 14:36 
Ekspert
Ekspert

Wracając do obiegowych opnii, że większość winnic sadzi się na piaskach, należałoby wziąć pod uwagę to, że piaski piaskom nie równe. W południowej Europie są to gleby bardzo głębokie na podłożu powulkanicznym lub wapiennym zawierające łupki ilaste , więc dosyć zasobne w minerały. Stąd rozwój korzeni na znacznych głębokościach, nie tylko ze względu na poszukiwanie wody. W naszych warunkach , to często zimna, kwarcowa martwica.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 14:48 
Ekspert
Ekspert

Wiec jak sie wogole bierzesz za sadzenie winorosli?

Ja glupi-zawsze myslalem ze trzeba wykopac/wywiercic dolek 8O a tu jest inna szkola-bardzo chetnie poslucham i czegos sie naucze jak sie sadzie bez dolkow wykonywania :lol:

Uprzedzam Twoja odpowiedz-dowiercenie tych kilkunastu/kilkudziesieciu cm w piachu glebiej niz przy zwyklym sadzeniu nie stanowi wiekszego problemu nawet dla takiej mizeroty i slabeusza jak ja :wink:

[quote="rjc"]dla mnie wykopanie dość głębokich 500 dołków było by dość kłopotliwe,mimo,że jestem bardzo sprawny fizycznie..

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 15:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="werojtek"]

Ja glupi-zawsze myslalem ze trzeba wykopac/wywiercic dolek 8O a tu jest inna szkola-bardzo chetnie poslucham i czegos sie naucze jak sie sadzie bez dolkow wykonywania

Przecież różnie można http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... ;Itemid=82

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... t=sadzarka

Tytuł: sadzenie
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 16:30 
Ekspert
Ekspert

a może tak

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 17:32 
Ekspert
Ekspert

Alez oczywisce ze mozna-mozna jeszcze zapewne na wiele innych sposobow.

Prosze tylko rjc o skonkretyzowanie swoich teorii, zarzutow i podanie co konkretnie nie podoba mu sie w hydrozelu-tylko prosze o poparcie tego jakimis dowodami.

[quote="dziadek2"][quote="werojtek"]

Ja glupi-zawsze myslalem ze trzeba wykopac/wywiercic dolek 8O a tu jest inna szkola-bardzo chetnie poslucham i czegos sie naucze jak sie sadzie bez dolkow wykonywania

Przecież różnie można http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... ;Itemid=82

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... t=sadzarka

[quote="zbyszekB"]a może tak

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2010, 19:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radekk"]
Heniu, bentonit to niestety nie glina lecz ił czyli jeszcze drobniejsza frakcja od gliny, który ma b.duże zdolności chłonięcia wody.

Ok, widzę, że dobrze wiesz o czym piszesz w temacie płuczek i bentonitów. Ja się bałem żeby jakoś nie przeszły przez przypadek w świat ciężkie płuczki wzbogacane ołowiem czy innymi badziewiami.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 01:46 
mistrz
mistrz

Kolego Werojtek,moja winniczka rośnie na piasku,jak zaczynałem przygodę z winoroślą to podobnie jak wielu z nas popełniłem kilka błędów.
chęć szybkiego uzyskania owoców spowodowała,że po pierwszym roku część winorośli nie przyciąłem na 2 oczka,co mi dało bardzo słabe roślinki w drugim i trzecim roku..
aby zatrzymać wodę w sadzonkach ,albo podlewałem cały czas,jak trawniki w Anglii,albo podkładałem folię pod korzenie,czy w końcu stosowałem hydrożel,jedynym moim zdroworozsądkowym posunięciem było to,że do tych eksperymentów przeznaczałem po 2 krzaczki.Stosowałem też,silne nawożenie dolistne i doglebowe,nie mówiąc już o" asahi".
Rezultaty tych zabiegów są takie,że jedynie sadzonki posadzone na foli w ziemi ogrodniczej były roślejsze,pozostałe niczym się nie różniły od sadzonych w piasku.
Jedyne co mogę polecić to zaprawienie dołków próchnicą ,tu rzeczywiście rośliny znakomicie się rozwinęły.
w końcu przyszła pora na pierwsze wina,z tych sadzonych na piasku uzyskałem zupełnie inną jakość wina jak z wszystkich innych eksperymentalnych krzewów,dlatego też pisałem o apelacji,myślę,że w kolejnych latach z krzewów "na samym piasku"mam podobnej wysokiej jakości wino,z "eksperymentalnych "muszę na to jeszcze poczekać..
w dużym skrócie wnioski moje są takie:
przy uprawie winorośli na piaskach na plon trzeba poczekać o 2-3 lata dłużej niż na glebach żyznych..
warunki pogodowe (opady ,temperatura itp..)_ nie mają tak wielkiego wpływu na rośliny jak w przypadku gleb żyznych,a co za tym idzie i wino w kolejnych rocznikach nie ma znacznych różnic jakościowych,..
(silnie nawożone lub na podkładzie próchnicznym co roku mają inny smak)..
owoce są drobniejsze,ale za to mają o kilkanaście procent więcej cukrów...
w późniejszych latach mniej jest zabiegów agrotechnicznych..
silne nawożenie,hydrożele,usypywanie warstw lessu itd,narażają nas na olbrzymie koszty finansowe i na ogrom pracy..jednak dla celów badawczych warto przeznaczyć kilka sadzonek i poeksperymentować jak się chce..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1