Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 06:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 21:20 
Ekspert
Ekspert

ehhh kombinujecie
Może poprostuu glina a nie hydrożele itp
U mnie taka glina że moge cegły robić a jak kopie dołki pod winorośla to dopiero widziałem jak pięknie tzyma wilgoć.
Urodzajna nie jest więc musze kopać spore dołki i zaprawiać czarną ziemią.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 21:38 
Ekspert
Ekspert

Co do zaprawiania ziemi to trzeba bardzo uważać.
Tego roku kupiłem kilka worów 120L ziemi (niby pH 6,5) i mieszałem ze swoim ziemio-piaskiem i wypełniałem dołki podczas sadzenia krzaczków.
Krzaki które zamierzam wsadzić dopiero wiosną wsadziłem zbiorczo do wielkich donic właśnie z resztą tej ziemi.
Jak kupiłem sobie pH-metr z ciekawości postanowiłem zrobić kilka pomiarów w różnych miejscach i jakie było moje zaskoczenie gdy okazało się, że niestety ta ziemia torfowa ma pH 4,5.
Jak tu wierzyć temu co na opakowaniu?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 21:44 
Kiper
Kiper

[quote="werojtek"]np. Usieciowiony poliakrylan potasu

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hydro%C5%BCel

[quote="Radekk"]
.................
Czy ktoś może coś napisać o hydrożelu i jego składzie??

Po przeczytaniu co piszą w wikipedii stwierdziłem że jednak bentonit do płuczek wiertniczych nada się ( mam dostęp do takiego).
Jeśli ktoś z moich okolic będzie potrzebował chętnie podzielę się. Jeśli chodzi osoby z innych stron Polski to tylko wysyłka jeśli będzie to sensowne (kilkanascie kilo wyszłoby). Bentonit będę miał najwcześniej w lutym lub na pocz marca.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 08:28 
Ekspert
Ekspert

Ja bym nie szedl w tym kierunku.
Jezeli dobrze kojaze betonity maja chlonnosc cos w przedziale 4-12 razy swojej wagi.
Jezeli sie mysle prosze zeby mnie ktos poprawil.

Hydrogel-150-1000 razy swojej wagi.
W gorna granice to sam nie bardzo wierze i takiego jeszcze nie spotkalem ale ok 500-700 razy jak sie kupi dobrej jakosci to sa.

Mozna przyjac srednio ze 1g dobrego hydrogelu moze wchlonac ok 500ml wody.

Pozatym nie mam zielonego pojecia czy betonit nie moze miec jakiegos negatywnego oddzialywania na rosliny-jakos nie spotkalem mieszanki czy jakiegokolwiek innego typowego zastosowania betonitu dla roslin-jak ktos ma jakies linki to prosze podac-chetnie sie doksztalce.

[quote="Radekk"][quote="werojtek"]np. Usieciowiony poliakrylan potasu

[quote="Radekk"]
.................

Po przeczytaniu co piszą w wikipedii stwierdziłem że jednak bentonit do płuczek wiertniczych nada się ( mam dostęp do takiego).
Jeśli ktoś z moich okolic będzie potrzebował chętnie podzielę się. Jeśli chodzi osoby z innych stron Polski to tylko wysyłka jeśli będzie to sensowne (kilkanascie kilo wyszłoby). Bentonit będę miał najwcześniej w lutym lub na pocz marca.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 10:53 
mistrz
mistrz

[quote="werojtek"]

Hydrozel-niedawno bralem okazjonalnie 4kg z wysylka niecale 100zł.
1000m2-to jest tylko 10 arow - czyli usredniajac ok 500 sadzonek przerobowek(+-25%)
4kg hydrozelu do zaprawienia dolkow pod 500 sadzonek wystarczy(8kg bedzie juz bardzo duzo iloscia ktora da bardzo dobre efekty).

czyli 8 lub 16g na sadzonke w dołek. Czyli przy chłonności 300krotnej własnej masy 2,4l lub 4,8l. To dobra ilość?
I drugie pytanie/wątpliwość- przy zaprawianiu dołków obornikiem dyrożel może byc ytrochę niebezpieczny, nie zaszkodzi obornikowi?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 11:04 
czeladnik
czeladnik

WEROJTEK jakie zageszczenie wyszlo w twoich obliczeniach ze na 1000m2 zalecasz sadzic 500sztuk winorosli?ja liczylem w ten sposob;obszar 22x45,5m,zostawiamy od plotu 3m na przejazd(droge) to wychodzi 10rzedow(co 2m) po 40mb co daje 400mb do obsadzenia z tego wynika ze zalecasz sadzenie co 0,8m,chyba ze zakladales inne prowadzenie winorosli?,jak napisalem na poczatku postu chcialbym prowadzic w podwojnym GUYOT-cie to myslalem ze co 1,4 w rzedzie bedzie ok. i w tej rozstawie do posadzenia byloby niecale 300sztuk.jezeli uwazacie ze na piachu GUYOT jest nie dobrym pomyslem ,to moje obliczenia zweryfikuje.

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI. :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 11:09 
Ekspert
Ekspert

Ten ktory bralem na tej aukcji z tej partii mial chlonnosc po probach grubo ponad 600ml na 1g.
Jest to hydrozel bardzo drobny(wedlu mnie to plus).
Czyli 16g da ok 10l chlonnosci.
Wedlug mnie ilosc w zupelnosci wystarczajaca dla sadzonek winorosli-oczywiscie jak ktos ma ochote/potrzebe dac wiecej-nic nie stoi na przeszkodzie(w granicah rozsadku bo moze sie skonczyc wypchaniem na wierzch sadzonki wraz z otaczajaca ja mieszanka z dolka-pisze powaznie)

Dolki zaprawiasz na samym dole-pozniej dajesz warstwe ziemi a dopiero pozniej sadzonke-wiec mozna zrobic tak zeby nawet nie mialy bezposredniego kontaktu.

Nie sadze(moge sie mylic) zeby hydrozel zaszkodzil obornikowi:-)
Nie sadze tez zeby obornik zaszkodzil hydrozelowi-ale na to sa juz wieksze szanse-np nawozy skracaja trwalosc hydrozelow.

[quote="MAF"][quote="werojtek"]

Hydrozel-niedawno bralem okazjonalnie 4kg z wysylka niecale 100zł.
1000m2-to jest tylko 10 arow - czyli usredniajac ok 500 sadzonek przerobowek(+-25%)
4kg hydrozelu do zaprawienia dolkow pod 500 sadzonek wystarczy(8kg bedzie juz bardzo duzo iloscia ktora da bardzo dobre efekty).

czyli 8 lub 16g na sadzonke w dołek. Czyli przy chłonności 300krotnej własnej masy 2,4l lub 4,8l. To dobra ilość?
I drugie pytanie/wątpliwość- przy zaprawianiu dołków obornikiem dyrożel może byc ytrochę niebezpieczny, nie zaszkodzi obornikowi?

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 17:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="dargut"]chcialem na 1000m2 posadzic winorosle z przeznaczeniem na wyrob na wlasne potrzeby wina bialego i czerwonego.czy moge WAS prosic o rade w wyborze podkladki i odmiany.problem polega na tym ze ziemia to prawdziwy piasek,mozna kopac bez konca bez zadnego wysilku, zalety nieograniczona ilosc wody.dzialka ma w sumie 0,5ha jest cala ogrodzona i nic jej nie cieniuje.wszystkie sadzonki podczas uprawy beda podlewane,i w okresie kedy beda rosly a nie owocowaly (nie wiwm czy 2-3lat) chce je nawozic za pomoca rozpuszczalnych nawozow podajac je z woda za pomoca dozownika Dosatrona .TAKIE SA ZALOZENIA. bede wdzieczny za wasze sugestie :D :D :D

Obalam wszystkie dotychczasowe sugestie !!!
Większość winnic na świecie jest sadzonych na piachach !!!
Nie daj się zwieść jakimś sugestią - (oborników, hydrożelów, ITP!!!)
Sadź winniczkę, a za kilka lat ciesz się wspaniałym winkiem :)
Nie zapomnij tylko w czasie suszy (pierwszych dwóch lat) - podlewać.
- ot i cała filozofia uprawy winorośli -

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 18:01 
mistrz
mistrz

Dokładnie, ale my, tzn chłopaki z piaskownicy, chcemy sobie ułatwic podlewanie w pierwszych latach. Deszcz spadnie i hydrożel zatrzyma nam sporo wody do następnego deszczu a w tym czasie młoda roslina będzie miała co pić. Po kilku latach żel się rozłoży i winorośl sama będzie szukać wody.

"Nie ma, nie ma wody..." jak śpiewała Beata K. :)

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 18:16 
Ekspert
Ekspert

Gdybys mial winnice na piachu i powiedzmy widzial ze pozadna sadzonka po 2-3 latach wegetacji(bo zyciem tego nazwac nie mozna) wyglada czesto gozej niz 2-3 miesieczna od posadzenia u kogos na dobrej glebie to bys inaczej kombinowal.

Biorac pod uwage zyski i poniesione koszty-moim skromnym zdaniem hydrozel jest bardzo pomocny i wskazany na piaskach.

Podlewac w czasie okesow suszy trzeba ale znacznie zadziej-co po prostu zaoszczedza pracy,czasu i wody.

[quote="posy"]

Obalam wszystkie dotychczasowe sugestie !!!
Większość winnic na świecie jest sadzonych na piachach !!!
Nie daj się zwieść jakimś sugestią - (oborników, hydrożelów, ITP!!!)
Sadź winniczkę, a za kilka lat ciesz się wspaniałym winkiem :)
Nie zapomnij tylko w czasie suszy (pierwszych dwóch lat) - podlewać.
- ot i cała filozofia uprawy winorośli -

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 18:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radekk"][quote="werojtek"]np. Usieciowiony poliakrylan potasu

[quote="Radekk"]
.................

Bentonit = glina. W małych ilościach poprawia zwięzłość gleby, w dużych przeszkadza w odbieraniu wody z takiej "gleby" - po prostu oblepia korzenie i nie dopuszcza wody.
Płóczka wiertnicza - czasami czysty bentonit dla początkowych warstw wierceń. Ma za zadanie smarowanie i uszczelnianie (dobierane są do jego produkcji gliny o dobrych właściwościach tiksotropowych - czyli jak jest ruch to są one płynne, a jak go nie ma tężeje), ale głębsze warstwy przy wierceniach są już uszczelniane płuczkami opartymi o sole np cynku, a końcowe ołowiu w celu wytworzenia przeciwciśnienia dla ciśnienia gazów w odwiercie.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 19:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="werojtek"]
Biorac pod uwage zyski i poniesione koszty-moim skromnym zdaniem hydrozel jest bardzo pomocny i wskazany na piaskach.

Podlewac w czasie okesow suszy trzeba ale znacznie zadziej-co po prostu zaoszczedza pracy,czasu i wody.

Rzeczywiście - 1 metr sześcienny wody ( w najdroższym regionie kraju - nie przekracza 5 PLN gdzie kilo tego hydrożelu ok 20-30 PLN ) zyski nieporównywalne :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 19:21 
Kiper
Kiper

Witam
A ja na moich żwirkach (robię z nich słupki) kończę regulówkę z wzbogacaniem próchnicą - kompostem ( już 100 krzaków ) i nie narzekam . :D
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/3693908d.jpg

Wacek

ps. tak zaczynałem w 2004
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/690f0d00.jpg

Ostatnio edytowano wtorek, 5 stycznia 2010, 19:41 przez Wacek, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Napisalem:

"....1000m2-to jest tylko 10 arow - czyli usredniajac ok 500 sadzonek przerobowek(+-25%) ...."

Po pierwsze na piachu trzeba dsoc mocno zweryfikowac obciazenie w kg na korzen (krzak) a nie na m2 zajmowanego terenu-niby to samo........

Ja osobiscie sadze gesto.(mam nasadzenia w pewnych miejscach przerobowek nawet co 60cm)

Nikogo do tego nie naklaniam-wlasnie dlatego jest wolnosc wyboru i mnogosc rozwiazan.

Forme prowadzenia-do tego trzeba wziasc znacznie wiecej szczegolow niz tylko ze winnica jest na piachu-wiec w Twoim wypadku nie moge sie na ten temat wypowiadac.

[quote="dargut"]WEROJTEK jakie zageszczenie wyszlo w twoich obliczeniach ze na 1000m2 zalecasz sadzic 500sztuk winorosli?ja liczylem w ten sposob;obszar 22x45,5m,zostawiamy od plotu 3m na przejazd(droge) to wychodzi 10rzedow(co 2m) po 40mb co daje 400mb do obsadzenia z tego wynika ze zalecasz sadzenie co 0,8m,chyba ze zakladales inne prowadzenie winorosli?,jak napisalem na poczatku postu chcialbym prowadzic w podwojnym GUYOT-cie to myslalem ze co 1,4 w rzedzie bedzie ok. i w tej rozstawie do posadzenia byloby niecale 300sztuk.jezeli uwazacie ze na piachu GUYOT jest nie dobrym pomyslem ,to moje obliczenia zweryfikuje.

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI. :D :D :D

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 19:24 
Ekspert
Ekspert

Wiec policz jeszcze raz bo widze ze za diabla nie kumasz o czym mowa.

Wogole dzisiaj masz jakis dziwny dzien zgryzliwosci i agresji-zastanow sie zanim bedziesz probowal znowu komus dowalic byle cokolwiek napisac.

[quote="posy"][quote="werojtek"]

Rzeczywiście - 1 metr sześcienny wody ( w najdroższym regionie kraju - nie przekracza 5 PLN gdzie kilo tego hydrożelu ok 20-30 PLN ) zyski nieporównywalne :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1