Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2022, 05:55 
Kiper
Kiper

Sidhion napisał(a):
No to mamy rozbieżność, bo jeden farmer mówi 1.8m a drugi 70cm. :-P

Jeżeli rusztowanie z drutami chcesz zrobić później, tj. np. w trzecim roku po posadzeniu to trzeba zastosować wyższe tyczki podporowe, po których się winorośl przez te 3 lata będzie się wspinać. A jeżeli konstrukcję z drutami postawisz od razu to wystarczy tyczka, która sięga do pierwszego drutu.

PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2022, 07:06 
nowicjusz
nowicjusz

suszi napisał(a):
Rozumiem, że już posadziłeś sadzonki i mój wpis to będzie musztarda po obiedzie.
Tak wysoko npm, na ciężkiej glebie Regent i reszta nie zawsze Ci dojrzeje - trzeba się z tym pogodzić.
Na jakich podkładkach masz sadzonki?

30 sztuk Solarisa dało by pewne wino co roku, a tak to może kiedyś jeszcze przyjdzie ponownie pogoda roku 2018 i zrobisz fajne czerwone.

Mam zimną miejscówkę: 370mnp, ciężka gleba - ił ilasty. Solaris ją lubi.

Ale dobrze wiedzieć na przyszłość. Jak coś nie będzie szło to będę zmieniał sadzonki :-).

DW napisał(a):
Ładny trawnik widzę. To miejsce pod winorośl jakieś takie pożółknięte. Pojechałeś herbicydem ?
Moim zdaniem zaczynasz trochę od d... strony. Co cię powstrzymuje przed przekopaniem tego miejsca chociażby zwykłą łopatą ? Trzeba by tej ziemi dać trochę powietrza, zruszyć, może odkwasić, nawieźć. Bo w tej chwili to właściwie nie musiałeś wiercić tych dziurek, wystarczyło kupić duże donice i do nich wysadzić sadzonki. Wyszło by na jedno.

Możliwe, że z d... strony, ale jak pisałem wcześniej w wątku chcę sprawdzić co wyjdzie z tego co teraz zrobiłem. Pomysł z doniczkami rzeczywiście byłby najlepszy i jak będę robił następne ruchy kiedyś to będę myślał czy tak w pierwiej nie zrobić. Myślisz (myślicie), że powinienem ziemię wokół też obrobić na sztycha(25cm)? Tak jak pisałem chcę zobaczyć czy to co teraz zrobiłem z obornikiem, inną ziemią itp się przyjmie. Farming Simulator 2022:-D.

Raaf napisał(a):
Sidhion napisał(a):
No to mamy rozbieżność, bo jeden farmer mówi 1.8m a drugi 70cm. :-P

Jeżeli rusztowanie z drutami chcesz zrobić później, tj. np. w trzecim roku po posadzeniu to trzeba zastosować wyższe tyczki podporowe, po których się winorośl przez te 3 lata będzie się wspinać. A jeżeli konstrukcję z drutami postawisz od razu to wystarczy tyczka, która sięga do pierwszego drutu.

Na razie bez rusztowania. Chyba, że coś się zmieni w ciągu roku.

Dzięki wszystkim za wpisy, bo każdy pisze coś o czym nie pomyślałem. :-)

PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2022, 09:05 
mistrz
mistrz

Z doniczką nie byłoby dobrze, bo za mało ziemi i zimą by przemarzło (jak u mnie na balkonie, przy -15 C).
Punktowo ok, ale tracisz składniki pokarmowe na karmienie trawy i zdecydowanie musisz trzymać ją nisko skoszoną, żeby nie mieć większych problemów z mączniakami i pleśniami.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2022, 14:01 
nowicjusz
nowicjusz

Mam 6 sadzonek 3 letnich deserowych. Jak je prowadzić. Zrobić rusztowanie najlepiej? Czy jakiś inny pomysł proponujecie?

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 08:33 
nowicjusz
nowicjusz

Ja kupiłem sadzonki, które mają 3 lata, a nie miałem. Słowo mam było mylące pewnie, ale na początku w pierwszym poście napisałem, że kupiłem takowe sadzonki.

-- czwartek, 19 maja 2022, 09:33 --

Cześć. Zakończyłem budowę rusztowania dla 6 krzaków (3 odmiany po 2 krzaki) 3 letnie sadzonki. Zobaczymy jak będą się prowadziły. W tym miejscu obok rośnie jabłoń, ale nie zależy mi na tym żeby te krzaki miały ciągłe oświetlenie. Dojdą później i też będzie ok. To są owocowe krzaki do podjadania.

Z takiego podsumowania to cieszę się, że wykonałem pierwsze tą konstrukcję. Dużo się nauczyłem, bo kupiłem drut sadowniczy :-D haha 3mm i się okazał dość sztywny i twardy, więc postawione słupki oczywiście się ugięły pomimo tego że je zabetonowaliśmy z teściem. Więc wstawiliśmy słupki kontrujące i już jest wszystko ok. :-) :-) Kilka pędów się urwało, bo akurat wcześniej posadziłem krzaki. Odległości drutów mam 50cm od ziemi, a potem po 40cm. Mogły być co 30cm, ale nie chciałem tak gęsto drutów dawać. Widzę, że winorośle będą musiały się wysilać żeby dosięgnąć kolejnych drutów :-). Też może do poprawki w następnej instalacji. W okolicy jest to pierwsza konstrukcja i wszystkich dziwi to jak prowadzę łozę główną :-P :-P czemu nie jest pionowo, a chcę ją prowadzić sznurem skośnym/poziomym.

Tak, że teraz czeka budowa konstrukcji dla przerobowych, bo już każdy wypuscił pąki.

Z pytań mam na razie dwa czemu liście mają takie czarne końcówki. Nie było u nas przymrozków, ani nic podobnego. Czy powinienem teraz prowadzić jakiś oprysk?
Oraz ile maksymalnie kwiatostanów zostawić na owoce? Rozumiem, że nie powinienem obciążać krzaka na tym etapie? Co poradzicie?

Załącznik:
konce_lisci.jpg
konce_lisci.jpg [ 73.47 KiB | Przeglądane 1387 razy ]

Załącznik:
owocowki.jpg
owocowki.jpg [ 86.95 KiB | Przeglądane 1387 razy ]

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 13:28 
Ekspert
Ekspert

Krzaki w tym roku posadzone nie wolno dopuszczać do owocowania. Odpłacą za to pozytywnie lub dopuszczone negatywnie w kolejnych latach.

Taka forma może tak zostać jeśli to będzie stałe ramie. Osobiście jednak pościnałbym je dwa pąki nad dolnym drutem i puścił na 4ry latorośle jak typowe dwu latki sadzone z rocznych szczepionych sadzonek. A dopiero w przyszłym roku na wiosnę zostawił najniższą latorośl położoną poziomo na drucie.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 14:38 
przedszkolak
przedszkolak

Ja nauczony negatywnym doświadczeniem zostawiłbym na roślinie po 1 gronie, albo nawet jego fragmencie. Nie chodzi o zebranie jakichkolwiek plonów, tylko weryfikację nabytych roślin. Takie kilkadziesiąt pozostawionych jagódek nie obciąża w znaczący sposób rośliny (czytaj nie odczujesz tego w przyszłych latach), a będziesz miał już w tym roku obraz czy to co kupiłeś jest tym co chciałeś kupić. Ja niestety naciąłem się kilkukrotnie kupując sadzonki czy to przez OLX czy nawet spory sklep internetowy z roślinami (z domem w nazwie). Białe winogrona okazywały się czerwone, późne odmiany dojrzewały na początku września, odmiany deserowe o dużych owocach rodziły groszek itd. Uwierz mi, że to zwłaszcza początkującego winogrodnika boli, kiedy pielęgnujesz roślinkę dwa czy trzy lata nie żeby miała jak najlepiej a potem się okazuje że to zmarnowany czas i ktoś Cię oszukał, i np. zamiast oczekiwanej fajnej deserówki dostajesz coś co rodzi czerwony drób który nie nadaje się do jedzenia bo ma same pestki, a i dodać do wina tylko zaszkodzi bo ma dziwny posmak...

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 17:36 
nowicjusz
nowicjusz

suszi napisał(a):
Taka forma może tak zostać jeśli to będzie stałe ramie. Osobiście jednak pościnałbym je dwa pąki nad dolnym drutem i puścił na 4ry latorośle jak typowe dwu latki sadzone z rocznych szczepionych sadzonek. A dopiero w przyszłym roku na wiosnę zostawił najniższą latorośl położoną poziomo na drucie.

W takim razie muszę domowników powiadomić, że muszą obejść się smakiem. :-D
Jak rozumiem pomimo tego, że mają już 3 lata? Oberwać wszystkie kwiatostany i uciąć mniej więcej tak jak na załącznikach? Czy może poucinać same latorośle?

szprych napisał(a):
Ja nauczony negatywnym doświadczeniem zostawiłbym na roślinie po 1 gronie, albo nawet jego fragmencie. Nie chodzi o zebranie jakichkolwiek plonów, tylko weryfikację nabytych roślin. Takie kilkadziesiąt pozostawionych jagódek nie obciąża w znaczący sposób rośliny (czytaj nie odczujesz tego w przyszłych latach), a będziesz miał już w tym roku obraz czy to co kupiłeś jest tym co chciałeś kupić. Ja niestety naciąłem się kilkukrotnie kupując sadzonki czy to przez OLX czy nawet spory sklep internetowy z roślinami (z domem w nazwie). Białe winogrona okazywały się czerwone, późne odmiany dojrzewały na początku września, odmiany deserowe o dużych owocach rodziły groszek itd. Uwierz mi, że to zwłaszcza początkującego winogrodnika boli, kiedy pielęgnujesz roślinkę dwa czy trzy lata nie żeby miała jak najlepiej a potem się okazuje że to zmarnowany czas i ktoś Cię oszukał, i np. zamiast oczekiwanej fajnej deserówki dostajesz coś co rodzi czerwony drób który nie nadaje się do jedzenia bo ma same pestki, a i dodać do wina tylko zaszkodzi bo ma dziwny posmak...

Rozmawiałem z jedną z osób na tym forum i powiedziała, że tam gdzie kupiłem sadzonki to nie tak źle. Widzę już teraz po liściach, że odmiany się różnią, ale do przemyślenia.

Dziękuję za podpowiedzi.

Załączniki:
dosciecia2.jpg
dosciecia2.jpg [ 135.71 KiB | Przeglądane 1322 razy ]
dosciecia.jpg
dosciecia.jpg [ 116.33 KiB | Przeglądane 1322 razy ]

PostNapisane: piątek, 20 maja 2022, 07:43 
Ekspert
Ekspert

Sidhion napisał(a):
Jak rozumiem pomimo tego, że mają już 3 lata? Oberwać wszystkie kwiatostany i uciąć mniej więcej tak jak na załącznikach? Czy może poucinać same latorośle?
Wiek sadzonki sadzonki nie pomoże - sadzone w tym roku - kwiatostany trzeba usunąć. Utnij dokładnie tak jak zaznaczyłeś i zostaw maksymalnie 4ry górne latorośle (2 pąki nad drutem 2 pąki pod drutem). Łoza popłacze, ale nic roślinie nie będzie, a w przyszłym roku łatwiej cięcie ogarniesz. Latorośla nie ucinaj a wyłamuj.

PostNapisane: piątek, 20 maja 2022, 08:44 
mistrz
mistrz

Pytanie, jakim systemem chcesz prowadzić: Royat czy Guyot. Jeśli Royatem, to może warto zostawić tę łozę, a tylko usuwać zbędne (nisko na pniu i zapasowe) pąki i kwiatostany? Kwestia grubości łozy.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 20 maja 2022, 11:17 
nowicjusz
nowicjusz

No właśnie zastanawiam się jak wiedzę ogólną połączyć z tym co suszi napisał, bo w sumie chciałem sznur poziomy. Tzn taki, który ma nawięcej drewna, bo tak się powinno podobno dla owocowych. Jak nie casanave to może być Royat. Guyot zrobię dla przerobowych, ale to dopiero za rok.

PostNapisane: środa, 25 maja 2022, 13:07 
Ekspert
Ekspert

Najbardziej ogólna wiedza jest taka:
1szy rok po posadzeniu najważniejszy jest dla korzenia - zawsze przesadzany krzew traci go sporo - roślina musi z powrotem zbilansować wielkość części nadziemnej i podziemnej. Silne cięcie poprawia wigor krzewu, albo często po przesadzeniu wręcz ratuje mu życie np. jak przychodzi okres suszy czy innego wysiłku.

Dlatego napisałem, że może zostać jak jest, ale osobiście prowadziłbym na cztery latorośla do góry (bez owocowania) i dopiero najniższą w przyszłym roku kładł na drut. To, że drewno na stałym poziomym ramieniu będzie rok młodsze nie znaczy, że krzew będzie słabszy - wręcz przeciwnie, wszystko odbędzie się książkowo.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2022, 13:06 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za podparcie wiedzą. Zatem dzisiaj cięcie i obrywanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1