piotr85 napisał(a):
mirass napisał(a):
Sprawa jest jeszcze do przemyślenia, ale myślę, że zdecyduję się na Solaris x13 i do tego Seyval Blanc x4 i Hibernal x4 (zdaje się, że te 2 dojrzewają w podobnym czasie). Czy forma prowadzenia Guyot w przypadku wszystkich się sprawdzi na glinie? Czy przy rozstawie 1,2m lepiej 1 czy 2 ramienny? Pień na 70cm ma tu sens?
Solaris i Hibernal można prowadzić na guyota,choć u mnie hibernal raczej rośnie na boki aniżeli w górę

. Seyvala raczej na cazanave´a. przy guyocie słabiej owocuje. Potrzebuje więcej drewna.
Hibernal owocuje równo prawie na wszystkich pąkach, Solaris- najlepiej ciąć na 4-6 pąków. Z tego wychodzi,że Hibernal i solaris -jednoramienne guyot, , seyval - na cazanave´a lub dwuramienny guyot z krótszymi ramionami.
Miałem okazję obserwować wegetację Seywala w komercyjnych winnicach w różnych fazach rozwoju i będę polemizował z tezą , że Guyot nie jest właściwą formą prowadzenia dla tej odmiany. W obu przypadkach rośnie ładnie, pionowo i bardzo obficie plonuje. Wymaga silnej redukcji, jeśli nie chcemy pić kwasiora. Sam również mam Seywala na Guyocie i poniżej wrzucam zdjęcia. Mimo dziwnego roku zawiązał bardzo dobrze.
Co do wyboru Hibernala do winnicy przy tak małej ilości krzewów, bezpieczniejszy będzie chyba Johanniter.
Dojrzewe wcześniej. No chyba ze kolega w mniej korzystnych latach będzie robił musiaki.