Teraz jest środa, 7 maja 2025, 21:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2021, 18:54 
mistrz
mistrz

Jfire napisał(a):
Po kredzie trzeba przed obornikiem zrobić przerwę najlepiej w granicach 3 miesięcy. Czyli np. kreda jesienią a obornik wiosną. Kredę najlepiej stosować co roku ale w mniejszych ilościach tak aby systematycznie uzupełniać jej wypłukiwanie wgłąb gleby, o ile jest taka potrzeba- wyniki badań z OSCHR. Kredę najlepiej stosować jesienią bo do reakcji z glebą potrzeba wody, której może braknąć na wiosnę dla sadzonek przy małej ilości opadów.

Taki też mam plan.
Co prawda w zaleceniach jest wskazanie na uzupełnienie fosforu, azotu, potasu nawozami sztucznymi, natomiast chciałbym głównie nawozić obornikiem i poprzez uprawianie poplonu. Jakie macie z tym doświadczenia? Rozumiem że przykładowo bor i molibden uzupełnuać należy jakimiś gotowymi mieszankami?

PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2021, 19:28 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
(...)Doły duże, można tworzyć piętra, więc różne cudawianki ( ogólnie nie warte naśladownictwa).

A możesz rozwinąć swoją tezę?
Czemu nie warte naśladownictwa?
Nie sprawdziły Ci się...?

PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2021, 20:03 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
sajko71 napisał(a):
(...)Doły duże, można tworzyć piętra, więc różne cudawianki ( ogólnie nie warte naśladownictwa).

A możesz rozwinąć swoją tezę?
Czemu nie warte naśladownictwa?
Nie sprawdziły Ci się...?
Sprawdziły mi się. Ale zdaje się, że wielu tu się mocno skupia na działaniu na powierzchni.
Jfire napisał(a):
... Kredę najlepiej stosować co roku ale w mniejszych ilościach tak aby systematycznie uzupełniać jej wypłukiwanie wgłąb gleby, o ile jest taka potrzeba- wyniki badań z OSCHR...
A ja cały czas pragnę tego wypłukiwania w głąb, bo mi się wydaje, że korzeń winorośli to idzie w głąb, bo nie jest burakiem, żytem, marchewką. Może źle myślę, rolnikiem nie jestem, ale wskutek tego działania nie znajduję korzeni podpowierzchniowych.

PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2021, 21:04 
mistrz
mistrz

sajko71 również jestem zwolennikiem naturalnych metod - tam gdzie to praktycznie uzasadnione. Przykładowo w ogrodzie czy w sadzie nigdy nie stosowałem glifosatu.
Co do odczynu ph, zbyt kwasna ziemię na trawniku zzasadowiłem popiłem z kominka i pelletu.
Zobaczę jak to się sprawdzi na winnicy, za 2 lata zawiozę próbkę do SChRolu.

PostNapisane: piątek, 19 listopada 2021, 20:45 
czeladnik
czeladnik

sajko71
sajko71 napisał(a):
To jak tu odkwasić glebę na głębokości od 30 cm do kilku metrów ?! :wink: :crazy:
Ja odkwaszam już dno dołka i to co idzie do niego przed sadzeniem.

Po rozsianiu kredy i użyciu kultywatora (o czym wspomina Autor wątku) kreda może sięgnąć nawet 30 cm w głąb ziemi ( w zależności od kultywatora i jego ustawień). W wyniku opadów deszczu i śniegu (?) przereaguje kilka kolejnych centymetrów do wiosny czyli czasu sadzenia. W ten sposób znajdujemy się na poziomie korzeni sadzonek. Po zrobieniu dołków, możemy je zaprawić obornikiem lub kompostem, bez obawy o reakcję między wapnem a obornikiem, która uniemożliwiłaby przyswojenie azotu i pozostałych składników przez winorośl. Wraz z upływem czasu i opadami deszczu wapno będzie się przemieszczać do niższych warstw gleby.

sajko71 napisał(a):
Ale zdaje się, że wielu tu się mocno skupia na działaniu na powierzchni.

Myślę, że mój powyższy tekst wyjaśnia ideę "mocnego skupiania się na powierzchni" i jest zrozumiały dla dla osoby, która nie jest rolnikiem.

sajko71 napisał(a):
A ja cały czas pragnę tego wypłukiwania w głąb, bo mi się wydaje, że korzeń winorośli to idzie w głąb, bo nie jest burakiem, żytem, marchewką. Może źle myślę, rolnikiem nie jestem, ale wskutek tego działania nie znajduję korzeni podpowierzchniowych.

Twoje pragnienia idą w dobrym kierunku i faktycznie też tak się dzieje - wapno ciągle jest wypłukiwane, dlatego też jego zasób powinien być uzupełniany, jeżeli analiza wykaże niedobór.
Źródłem wapna do nowopowstającej winnicy powinna być kreda bo się łatwo wchłania i daje zdecydowanie szybszy efekt obniżenia pH. Zmurszałe kości ( roślinożerców również :D ), skorupki z jajek, kamienie wapienne itp. a nawet dolomit dają efekt ale po kilku latach (a kości nawet po 25 latach są dalej kośćmi tyle, że zmurszałymi :lolno: ) - a sadzonki chcą "jeść" zaraz po posadzeniu.
Ja też nie jestem rolnikiem i co do uprawy buraków, żyta i marchewki się nie wypowiadam - ale za to nieco praktyki "z własnego podwórka" oraz fakultet związany z winoroślą, z najstarszej polskiej Uczelni posiadam.

Co do korzeni podpowierzchniowych (o ile się wytworzą) - to w pierwszych latach uprawy skutecznie sobie z nimi poradzi rzeczony kultywator lub glebogryzarka.

PostNapisane: piątek, 19 listopada 2021, 22:38 
Ekspert
Ekspert

Ja tam jestem zmanierowany tym co "głęboko zakopane" :wink:
Dla mnie kluczowe było odkrycie, że w latach 70-tych ojcu zachciało się podnieść i wyrównać poziom działki na której obecnie uprawiam winorośl przerobową. A podsypał czymś dla mnie korzystnym. Niby piach, ale wszędzie gdzie kopię doły to od głębokości ok 40cm znajduję kamienie wapienne powolutku przechodzące w stan sypki. I to tak jakby ktoś je rozłożył co 15 cm :wink: To chyba szczęśliwy traf... PH na powierzchni mam nieodpowiednie, na starcie sadzonek jest faktycznie różnie i zależnie od tego czy miejscowo odkwasiłem a potem jest już dobrze, krzewy wieloletnie mają się świetnie.
Dodam, że w mojej pierwszej lokalizacji (miejskiej) już tak korzystnie nie jest.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 00:18 
mistrz
mistrz

Lokalizacja... czytając nowy wątek doszedłem do wniosku, że ta którą ostatnio obrałem jest mało rokująca na dobry zbiór. Wszystko przez pieczołowicie sadzone, przez kilka lat iglaki od strony południowej. Są w bliskim sąsiedztwie, jest ich tak dużo że ich nie przesadzę. Za 4 lata może być ciężko.
Dziś wytypowałem nowe miejsce na polu, dalej na południe za szpalerem świerków i sosen. Wstępnie działałem kultywatorem, mimo letniej orki chwasty z wierzchu zbijały się w duże bryły. Pogoda nie sprzyja.
Pytanie, czy jest sens wysypać teraz kredę i dolomit i całość doprowadzić do kultury w marcu? Miejsce jest najlepsze z tych dotychczas rozpatrywanych. Ale... teraz mało czasu zostało, a sadzonki zamówione na kwiecień...

Ostatnio edytowano niedziela, 21 listopada 2021, 11:06 przez bartnix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 10:01 
mistrz
mistrz

bartnix napisał(a):
Pytanie, czy jest sens wysypać teraz kredę i dolomit i całość doprowadzić do kultury w marcu? .

Jeśli kreda i dolomit to wapno ( :D ) to na wiosnę popij wodą- odkwasza się na jesieni.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 10:03 
Ekspert
Ekspert

bartnix napisał(a):
Pytanie, czy jest sens wysypać teraz kredę i dolomit i całość doprowadzić do kultury w marcu? Miejsce jezt najlepsze z tych dotychczas rozpatrywanych. Ale... teraz mało czasu zostało, a sadzonki zamówione na kwicień...

Oczywiście to jedyne dobre rozwiązanie, na zimę podać nawozy wapniowe, lekko zabronować , a na wiosnę pole doprowadzić do czarnego ugoru. To że sadzonki zamówione na kwiecień, to i tak możesz sadzić śmiało dopiero w maju. Masz czas na uprawę pola. Musisz wiedzieć że, to co zrobisz przed sadzeniem, tak już zostanie na zawsze.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 13:55 
mistrz
mistrz

Ten tydzień, patrząc po prognozie to ostatni gwizdek. Biorę dzień urlopu i jazda :)
Co prawda w nowym miejscu próbek gleby nie pobierałem, ale mogę przyjąć dawkę z poprzedniej analizy. Było 70m2, teraz jest 130m2. Zwiększy się rozstaw rzędów do 2,5m.

Czy odsłaniać uprawę od zachodu i południa przed wiatrami? Co można posadzić?

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 18:18 
mistrz
mistrz

Od zachodu nie zacieniaj niczym. Wieczorne słońce jest najbardziej wartościowe, szczególnie we wrześniu i październiku gdy jest już jego deficyt. Dodatkowo u nas przeważają wiatry zachodnie więc osuszanie winorośli po opadach nie będzie zakłócone.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 20:35 
przedszkolak
przedszkolak

Jeśli nowa lokalizacja to pole uprawne to mogą tam być inne warunki glebowe - zależnie od tego co tam uprawiałeś lub nie.

Ja się zdecydowałem na żywopłot z buka. Wolno rośnie, ale mnie osobiście bardzo się podoba i nie mam parcia na czas. Szybciej rośnie grab. Żywopłot możesz zrobić nawet z drzew owocowych poprzez odpowiednie formowanie albo puścić dziko krzewy owocowe czy ozdobne (rokitnik, berberys, głóg itd.). Do tego standardowe ligustr, tuja, ognik i masa innych. Tuja z tego zestawu pewnie urośnie najszybciej.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 21:51 
mistrz
mistrz

Muszę dać jakąś zasłonę od strony zachodniej, tu gdzie mieszkam dość często występują silne wiatry. Taka kielecczyzna na Mazowszu :D
Zaporę będę formował na wysokość nie większą niż 2m i w odpowiedniej odległości od skrajnego zachodniego rzędu.

Chyba postawię na tuje albo świerki.

Co do gleby, od 2 lat nieuprawiana, w odległości ok. 30-40m od miejsca gdzie wcześniej pobierałem próbki. Ta sama klasa gleby.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 22:08 
Kiper
Kiper

bartnix napisał(a):
Muszę dać jakąś zasłonę od strony zachodniej, tu gdzie mieszkam dość często występują silne wiatry. Taka kielecczyzna na Mazowszu :D
Zaporę będę formował na wysokość nie większą niż 2m i w odpowiedniej odległości od skrajnego zachodniego rzędu.

Co do gleby, od 2 lat nieuprawiana, w odległości ok. 30-40m od miejsca gdzie wcześniej pobierałem próbki. Ta sama klasa gleby.

Jeżeli ziemia nieuprawiana to nie tak łatwo będzie na wiosnę z perzem , innymi chwastami i w ogóle z uprawą, Lepiej będzie to zaorać juz teraz i to jak najszybciej, póki jeszcze można, bo ziemia niezamarznięta i są to tego warunki. I tak na wiosnę trzeba będzie ostro popracować z kultywatorem i bronami Wapno bym dał zimą na skibę.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2021, 22:44 
mistrz
mistrz

Raaf napisał(a):
bartnix napisał(a):

Jeżeli ziemia nieuprawiana to nie tak łatwo będzie na wiosnę z perzem , innymi chwastami i w ogóle z uprawą, Lepiej będzie to zaorać juz teraz i to jak najszybciej, póki jeszcze można, bo ziemia niezamarznięta i są to tego warunki. I tak na wiosnę trzeba będzie ostro popracować z kultywatorem i bronami Wapno bym dał zimą na skibę.

Kurcze to się pospieszyłem i całość rozgrzebałem w sobotę kultywatorem... Szło jak po grudzie. Kępy co i raz blokowały kultywator.
Orka była wykonywana przez mojego znajomego w lipcu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1