Teraz jest poniedziałek, 5 stycznia 2026, 03:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 października 2021, 17:07 
Ekspert
Ekspert

Nawet "starzy wyjadacze" mimo umiejętności ukorzeniania i robienia tego co roku czasami kupują sadzonki, ponieważ już wiedzą ile to się czeka na pełne owocowanie krzewów i wolą stracić te 15 zł i być rok do przodu. A wiadomo że ktoś świeży w temacie to na początku wprawy w ukorzenianiu nie ma, więc mogą te sadzonki licho wyglądać i można o kolejne lata sobie wszystko wydłużyć. Kij ma dwa końce niestety.

PostNapisane: sobota, 30 października 2021, 17:32 
mistrz
mistrz

Co do przerobówek to zamawiam ukorzenione sztobry, pytanie dotyczyło odmian deserowych. Chcę po prostu skrócić okres oczekiwania na owoc, moje córki uwielbiają winogrona. Dochodzę do wniosku, że zamówię na wiosnę sadzonki.
Jakie odmiany warto posadzić prócz Łory, New York Muscat i Kiszmisz Zaporoski? :)

PostNapisane: sobota, 30 października 2021, 19:57 
mistrz
mistrz

Testowałem przez 3 lata kilkanaście odmian deserowych.
Zostawię na pewno ciemnego Nero i jasnego Garanta.
Smaczne, wczesne i u mnie na glebie piaszczystej dają radę bez oprysków.
NYM w w ramach redukcji ilości deserówek niedawno wykopałem.

PostNapisane: niedziela, 31 października 2021, 22:51 
mistrz
mistrz

Grizzly napisał(a):
Heya, jestem w podobnej sytuacji, bo podjąłem decyzje o dosadzeniu 20 sadzonek Solaris na wiosne.
Znalazłem fajne sadzonki goło korzenne, ale pani poinformowała mnie że radzi posadzić je raczej wiosną, niż jesienią, bo odejdzie mi problem zabezpieczania ich kopcami na zimę.
w międzyczasie poznałem kolegę z winnicy, który obiecał mi sztobry Solaris na koniec lutego..
Dla mnie pasją jest rozwój tej rośliny od zwykłego patyka, przez formowanie, ogławianie, wycinanie pasierbów, ochrona przed chorobami..aż do kieliszka wina, który jest wisienką na torcie :)
Dla tego, nie kupowałbym sadzonek 120 cm, żeby szybko mieć owoce, tylko zaczął od sztobrów, czy łatwiej, sadzonek goło korzennych, żeby obserwować rozwój winorośli,
i zdobywać doświadczenie w jej uprawie.
Jeśli zdecydujesz sie na sztobry, polecam filmy p.Piotra Dudka na YT, tam znajdziesz dokładne info co i jak ;)
Sam też zdecydowałem sie na sztobry, jeśli coś z kolegą z winnicy pójdzie nie tak, posadzę goło korzenne.
pozdro.M.

Witaj Grizzly, dzięki za odzew. Ja również będę sadził wiosną, choć wcześniej sądziłem że nastąpi to w tym roku. Założenie własnej, przydomowej winnicy od dłuższego czasu zaprzątało mi głowę. Teraz, jesteśmy coraz bliżej celu. Przerobowe Solaris sadzić będę z ukorzenionych sztobrów. To jest tak jak piszesz - od początku chcę się uczyć (na własnych błędach, ale i nabywając wiedzę) jak prowadzić winorośl.

Z dzisiejszej retrospekcji na działce umieszczam zdjęcia poniżej. Te wyższe iglaki należą do sąsiada, natomiast nad niższymi mam "pełnię władzy".

-- niedziela, 31 października 2021, 01:04 --

Wroniarz napisał(a):
Testowałem przez 3 lata kilkanaście odmian deserowych.
Zostawię na pewno ciemnego Nero i jasnego Garanta.
Smaczne, wczesne i u mnie na glebie piaszczystej dają radę bez oprysków.
NYM w w ramach redukcji ilości deserówek niedawno wykopałem.

NYM zamówiłem zanim jakkolwiek rozeznałem się w temacie. Czytając opinie na forum - początkowo chciałem od razu wyrzucić. Dam szansę, zobaczymy co ta odmiana sobą reprezentuje.

Pozdrawiam,
Łukasz

-- niedziela, 31 października 2021, 23:51 --

Mały update.

Dziś próbnie przeorałem część miejsca pod małą winniczkę.
Gleba jest mocno zbita, na głębokości ok. 60cm widać żółtą glinę zwałową.

Pytanie - czy rozsądniej będzie poczekać jeszcze i np. posiać poplon z łubinu i wyki, by spulchnić i wzbogacić glebę? Mowa cały czas jest o powierzchni 10x7m, 6 rzędów co 2m, z rozstawem krzewów co 1m. Czy jednak nie ma się co bawić i np. mogę glebę tylko teraz przeorać, odchwaszczyć i uzupełnić nawozami sztucznymi na podstawie wyniku analizy gleby? Pytam, bo opcja z poplonem przesuwa mi nasadzenia - tak jak liczę - co najmniej do początku 2023 roku?
Jak sądzicie, prośba o porady. Chciałbym za te kilka, kilkanaście lat mieć pewność że miejsce pod uprawę przygotowałem najlepiej jak się da.

Pozdrawiam

Załączniki:
koncpecja 2 (nowa).JPG
koncpecja 2 (nowa).JPG [ 38.81 KiB | Przeglądane 2479 razy ]
koncpecja 1.JPG
koncpecja 1.JPG [ 49.27 KiB | Przeglądane 2479 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 04:46 
Ekspert
Ekspert

Wszystko można zrobić, szaleć można, ale czy to nie nadmiar troski? Robisz już sporo. Pomyśl czy warto jeszcze wszystko odwlekać o rok, w perspektywie, że prawdziwe obfite plony będą i tak dopiero za 3-5 lat? Przy tej ilości nasadzeń i tak będziesz sadził ręcznie, więc oprócz obecnych, jesiennych zabiegów wystarczy wiosną po prostu wykopać dołki nieco głębiej i zaprawić je obornikiem lub odkwaszonym kompostem, żeby dać dodatkowy materiał na rozruch korzenia. Korzeń ma iść w głąb.

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 10:16 
Ekspert
Ekspert

A te sosenki po lewej to nie za blisko są? i z której strony świata są?
/Bo nie mam siły już wgryzać się w cały wątek./

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 11:00 
przedszkolak
przedszkolak

Wracając do tematu sadzonek, oglądam na YT sporo filmów o winorośli, prowadzonych przez rosyjskich Youtuberów, dziś znalazłem informacje u Davida Alwercjana, że lepiej przygotowywać sadzonki ze sztobrów ciętych jesienią ( mają w sobie więcej soli mineralnych i sadzonki z nich będą silniejsze ) , niż tych ciętych wiosną. Tak więc Solarisy posadzę jednak z goło korzennych.
Znalazłem takie w winnicy Janówka, www.jawor.biz
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z ta szkółką, proszę o info
Dzisiaj ciąłem kilka krzewów, i zostawiłem sztoberki , na wiosnę spróbuje ukorzenić kilka dla wprawy..
pozdro.M.

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 13:18 
Kiper
Kiper

Sztoberki fajnie jak są grube i zdrowe i tyle ;)

Jak lubisz się bawić to przy mikro-uprawie i gliniastej glebie bardzo dobrze sprawdzają się rurki do fertygacji. Nota bene bardzo popularne rozwiązanie na wschodzie.

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 14:07 
Ekspert
Ekspert

Grizzly napisał(a):
Znalazłem takie w winnicy Janówka, www.jawor.biz

Tego sprzedawcy nie znam. Cena sadzonek jakoś podejrzanie niska. Przy takiej małej ilości ja na twoim miejscu bym kupił sadzonki szczepione ze szkółki profesjonalnej. Będziesz miał gwarancję.
Ja kupowałem od p Mariusza Chryka Winnica Zawisza. Mogę z czystym sumieniem polecić.
https://winogrona-deserowe.pl/sadzonki- ... laris.html

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 14:29 
mistrz
mistrz

jokaer napisał(a):
A te sosenki po lewej to nie za blisko są? i z której strony świata są?
/Bo nie mam siły już wgryzać się w cały wątek./

Te sosenki na zdjęciu z taczką, to jest poprzednia lokalizacja, teraz jest inne miejsce na pierwszym zdjęciu, male iglaki rosną od strony południowej. Je akurat będę docinał, tak by nie rosły zbyt wysoko.

sajko dzięki za sugeatię. Zobaczę co analiza pokaże.

Część sztobrów przyjdzie mi teraz i muszę wgryźć się w temat przezimowania ich, tak by ruszyły dopiero na wiosnę.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 listopada 2021, 14:42 przez bartnix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 14:39 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
Jak lubisz się bawić to przy mikro-uprawie i gliniastej glebie bardzo dobrze sprawdzają się rurki do fertygacji. Nota bene bardzo popularne rozwiązanie na wschodzie.
Jeśli chodzi o takie rurki wsadzane pod korzeń to dla przerobówek czasami nie nadmiar inwestycji?
Kolega sadzi winniczkę głównie przerobową a Kolega mu proponuje rozwiązania dla deserówek, które mają być "napompowane" do granic możliwości, żeby dały ponad kilowe grona. Przy przerobówkach to prędzej będzie się żałowało, że dało się za dużo a na glinie, że za dużo się podlewało niż odwrotnie. Krzewy mają być małe, wykarmić kilka gron a nie "tony" zielonego. Oczywiście jak na wschodzie zbierają z 20-30 kg np. z Krasienia i robią z tego wino to prędzej kopią doły, użyźniają, owe rurki wkładają i podlewają. Takie krzewy mają wiele metrów, ale ja takiego wina nie chciałbym nawet próbować. Ja np. walczę, żeby na Dornfelderach i Krasieniach (i innych) było mniej niż 3kg owoców i jak się za dużo dodało pod korzeń to jest trudno. Skromnie na rozruch to jestem za, ale starzy winiarze na dużych winnicach to już jakiekolwiek dorzucanie czegoś dodatkowego pod sadzonkę uważają za zbędny nadmiar. Postuluję, więc mieć w głowach rozróżnienie winnica przerobowa a winnica deserowa (do deserówek też mam rurki założone, przerobówki podlewam tylko w momentach krytycznych przy bardzo długich suszach a przed zbiorami to już koniecznie nic).

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 17:24 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Kolega sadzi winniczkę głównie przerobową a Kolega mu proponuje rozwiązania dla deserówek

Racja, zapomniałem dodać że mi chodziło o te kilka deserówek.

PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2021, 08:50 
mistrz
mistrz

Dziś jeszcze na spokojnie przeliczyłem sobie jak wyglądać będzie plan winnicy.
Po uwzględnieniu (mam nadzieję) wszystkich uwag i podpowiedzi prezentuje się to w ten sposób. Uprawę chcę ogrodzić, ze względu na częste wizyty dzikiej fauny.

Obrazek

-- niedziela, 7 listopada 2021, 01:48 --

aktualizacja:
próbka dostarczona do SChRol w Wwie. Zleciłem też opracowanie zaleceń nawozowych. Zobaczymy co analiza pokaże, od wuja w przyszłym tygodniu chcę przywieźć krowi obornik.
Sadzonki zamówione, nasadzenia planuje w kwietniu. Obecnie teren kwatery wyrównałem, ze względu na ograniczone miejsce całość (70m²) przekopuję ręcznie. Darn później wybronuję i wygrabię ręcznie.

Pytanie: jaką odległość przyjąć od skrajnych krzewów do słupów rusztowania? Z mojego lasu chcę spreparować kilkanaście konarów robinii akacjowej i nie wiem, jak to najlepiej uwzględnić przy rozmierzaniu winniczki.

-- wtorek, 9 listopada 2021, 09:50 --

Analizuje dostępną literaturę oraz poradniki na YT.
Pytanie nr 2 - czy rozstaw Solarisa co 1 m to nie jest zbyt gęsto, uwzględniając silny wzrost? Czekam oczywiście na wyniki analizy gleby.

PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2021, 17:44 
czeladnik
czeladnik

Ad.1 od pierwszego słupka pół średnicy dołka plus 5 cm :wink: od przeciwnego tyle co rozstaw między sadzonkami.
Ad.2 metr wystarczy ale może być więcej

PostNapisane: środa, 10 listopada 2021, 17:17 
mistrz
mistrz

Jfire dziękuję za odpowiedź.

Dziś otrzymałem wyniki analizy gleby.
Jak oceniacie zalecenia? Trzymać się ich? Nie wskazano dawki magnezu.

Obrazek

zalecenia:
Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1