Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2022, 10:35 
Ekspert
Ekspert

bartnix dlaczego wstawiłeś zdjęcie sadzonki dębu?

PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2022, 11:49 
Ekspert
Ekspert

bartnix napisał(a):
...Chciałbym jeszcze dopytać o nawożenie dolistne, nie ukrywam że temat alkilanów mnie nieco zainteresował...
Pod sadzonkę rzucałem ok. 1-2kg obornika krowiego. Z kolei z analizy gleby wyszło że są spore niedobory NPK i Mg. Wiem już też że młodziaków nie ma co zbyt rozpieszczać, jeżeli chodzi o sypane mineralne. Wczoraj wysiałem łubin.
Co poradzicie? Dawać coś dolistnie? 2 dni temu zrobiłem oprysk Asahi, po 7 dniach chcę ponowić ze Scorpionem (prewencyjnie, 12ml na 10l), dodać do tego jakąś florovitę lub alkilany?

Słusznie napisał Mietek, te sadzonki posadzone na oborniku niczego nie będą potrzebować przez najbliższe 3-4 lata.
Natomiast ze środkami ochrony, stumulatorami itp. radzę zachować ostrożność. Młode sadzonki wybijają pędy z drewna, czyli nie mają jeszcze nowych korzeni. Lanie czegokolwiek na tym etapie to nieporozumienie, łatwo spalić te nowalijki. Tylko podlewaj wodą jesli sucho, to najlepsze co możesz teraz zrobić.

PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2022, 13:15 
mistrz
mistrz

szprych napisał(a):
To jest tabela mieszania nawozów dolistnych z Intermagu
Na tą tabelkę brałbym poprawkę tydzień temu wg niej zmieszałem Uni PK i Fe wynik popalone liście jabłonki i połowa Timura lepiej zrobić kontrolny oprysk a jeszcze lepiej przelecieć dwa razy jak ma się niedużo krzaków

PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2022, 21:57 
mistrz
mistrz

Uczciwie rzecz ujmując, po jesiennych przygotowaniach przewertowałem kilka lektur dotyczących winorośli. To teoria, moje pytanie dotyczyło opinii praktycznych.
Przyznam że dobrze ze jestem tutaj, bo forum wyhamowuje niecierpliwe zapędy.
Na razie grzecznie pytam, do działań na uprawie jeszcze jest daleko. Z tego co tutaj wyczytałem, to wydaje mi się że YM Kristalon to opcja stosunkowo bezpieczna jak dla takiego swiezaka jak ja, i do zastosowania mniej więcej od 3. roku wieku krzewów.

Drugi oprysk Asahi odpuszczę, pytanie czy ten Scorpion nie będzie zbyt agresywny jako prewencja? Miedzian wyhamowuje podobno przy temp. >20°C. Co radzicie? Siarkol i Topas? Coś innego na młodziaki?

Wysłane via Tapatalk

PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2022, 09:49 
przedszkolak
przedszkolak

bartnix napisał(a):
Przyznam że dobrze ze jestem tutaj, bo forum wyhamowuje niecierpliwe zapędy.

Dobrze i niedobrze - wszystko zależy od perspektywy. Cała masa różnych odkryć, wynalazków itp. powstała właśnie w ten sposób, że ktoś nie wiedział że czegoś się nie da zrobić i właśnie to zrobił;) Poza tym nie ma lepszego nauczyciela niż własne doświadczenie. Nawet jeżeli coś zepsujesz to w tej chwili będzie to na małą skalę.
Scorpion możesz śmiało dawać. Taki protip - jeżeli coś jest zarejestrowane również na rośliny ozdobne (tak jak Scorpion) - to jest niemalże pewne że nie zrobi krzywdy. Pod terminem rośliny ozdobne kryje się wiele różnych gatunków o różnej wrażliwości "na chemię" - i środek musi być na prawdę pewny i łagodny, żeby producent się na to porwał.
Co do nawożenia dolistnego w pierwszym roku - widzisz są różne podejścia do tematu. Można tradycyjnie czekać aż wszystko samo urośnie albo działać. Co jest lepszym podejściem każdy ma swoje zdanie. W nie tak odległych czasach np. przy zbożu też królował pogląd żeby wiosną dodatkowo nie nawozić bo wylegnie... Można się z tym zgadzać lub nie, ale fakty są takie że ciężko będzie dzisiaj znaleźć jakiekolwiek profesjonalne gospodarstwo które dalej się tego trzyma. Jak zapewne się doczytałeś - w pierwszym roku uprawy system korzeniowy winorośli dopiero się buduje - i nie bardzo można się rozpędzać z nawożeniem doglebowym żeby tego nie zaburzyć. Ale to wcale nie oznacza że nie można pobudzać wzrostu nawożeniem dolistnym. Roślina będzie zawsze dążyć do wyrównania balansu części nadziemnych z podziemnymi. Możesz albo czekać aż roślina zbuduje wydajny system korzeniowy i dopiero zacząć nawozić, albo nawożeniem dolistnym wywołać wzrost zielonego, na co roślina będzie reagować dobudowaniem korzeni aby to udźwignąć. Takie swoiste "ciągnięcie za uszy". W pierwszym roku można naprawdę zaszaleć - nie musisz się obawiać na wpływ na owoce, pozostałości azotanów itd. Warunek jest tylko taki, żeby tego za długo nie przeciągać w czasie - łoza musi wyhamować wzrost i zdrewnieć przed zimą, wegetacja musi się zakończyć naturalnie a nie ścięciem przez mróz rozbujanej rośliny.
Po co to wszystko robić - żeby przyspieszyć wzrost i owocowanie. Przy sprzyjających okolicznościach można już w drugim roku zbierać owoce - a to szczególnie przy początkach jest atrakcyjna wizja.

PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2022, 14:15 
Ekspert
Ekspert

Ja, w przeciwieństwie do kolegi szprycha, zdecydowanie odradzam pędzenie jednorocznych krzewów na cieszące oko owocowanie w drugim roku. Chyba, że ktoś chce "siać" winnicę od nowa w trzecim. Winorośl to nie zboże. Widzę, że trzeba wyraźnie podkreślić tę drobną różnicę.

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2022, 22:21 
mistrz
mistrz

Ciekaw tylko jestem, kiedy korzonki młodej sadzonki dostaną się do warstwy z obornikiem? Druga kwestia - być może taki nawoz dolistny trochę by im pomógł w pierwszym roku. Głośno myślę i piszę.

Dziś podczas selekcji pędów, na jednym Solarisie spostrzegłem takie białe plamy? Cecha odmianowa, grzyb czy niedobory magnezu?

Dwa dni temu wykonywałem oprysk Scorpionem 12ml na 10 l.
Obrazek
Obrazek

Wysłane via Tapatalk

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2022, 22:50 
Ekspert
Ekspert

Myślę, że Twoje sadzonki potrzebują po prostu czasu i "świętego spokoju".

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2022, 18:48 
mistrz
mistrz

bartnix napisał(a):
Ciekaw tylko jestem, kiedy korzonki młodej sadzonki dostaną się do warstwy z obornikiem?

Powiem ci tak.
W maju 2017 posadziłem własne sadzonki. Co ciekawe pędy wybiły ze środkowego oczka, więc rosły w zasadzie spod ziemi. Urosły na pół metra. W 2018 urosły znowu urosły na pół metra. Teraz są moimi najsilniejszymi krzewami. Czas. Trzeba im czasu.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2022, 17:54 
Kiper
Kiper

Jeszcze dodam, że młode krzaczki mają skłonność do pokazywania całej gamy niedoborów oraz łapania wszystkich możliwych chorób. Taka inicjacja ogrodnika ;)

PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2022, 20:35 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
Jeszcze dodam, że młode krzaczki mają skłonność do pokazywania całej gamy niedoborów oraz łapania wszystkich możliwych chorób. Taka inicjacja ogrodnika ;)
Te choroby sadzonek to często tylko wynik złudzeń czyli upartego i częstego wpatrywania się w każde przebarwienie przez niedoświadczonego winogodnika. :crazy: Taka jest inicjacja ogrodnika. :wink: Są młodzi adepci sztuki winiarskiej, którzy pryskają z grubej rury, najciężej jak mogą na sadzonki "przed kwitnieniem" chociaż ich sadzonki zakwitną najszybciej za rok, bo teraz nie mają kwiatostanów. :wink: :crazy: :thumbup:

PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2022, 21:12 
mistrz
mistrz

opryski dolistne są w kolejce do uruchomienia za kilka lat.
co do oprysków to prewencyjnie zastosowałem SNL wspomnianym wczesniej produktem. poza plamami na jednym Solarisie nic nie zaobserwowałem.
Czerwiec i jego aura powoduje, że sadzonki wykazują dużo wigoru.

Wysłane via Tapatalk

PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2022, 21:19 
mistrz
mistrz

sajko, wedle maksymy - kto pyta, nie błądzi. jestem zielony w tych kwestiach, kulturalnie pytam i mam nadzieję, że nikogo w oczy to nie kłuje

Wysłane via Tapatalk

PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2022, 21:55 
Ekspert
Ekspert

:wink: Nic się nie martw, wszyscy przez to przechodziliśmy... "Pierwsza miłość" ma swoje prawa... Patrzy się dużo, wie się niewiele, wszystko jawi się jako problem a cierpliwości brak. Już by się chciało konsumować owoce i wino robić a tu pierwszy finał dopiero za 2-3 lata :D Potem są następne inicjacje... "cienkie" wino lub łopata w ruchu...

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2022, 20:56 
mistrz
mistrz

sajko trochę okrzepłem z różnymi zapędami:) Póki co obserwuje rosnące krzaczki, wyłamuje nadmiar pędów, ostatnio w Garantosie na kilku mlodziakach usuwałem gronka.

Pytanie dotyczące deserówek i ich podwiązywania do palików. Prowadzić je będę na sznur skośny w rozstawie co 150cm. W pierwszym roku latorośle wiąże do palika pionowo, czy jednak ze względu na przyjęta formę prowadzenia, lepiej teraz podwiązywać je trzymając linie ukośne?

Wysłane via Tapatalk

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1