Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mikoryza
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 12:03 
czeladnik
czeladnik

Chcę poznać zdanie doświadczonych (i nie tylko) winoogrodników na temat mikoryzy dla winogron, stosować czy nie itp. A może ten temat był już poruszany to poproszę o linka.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 13:18 
przedszkolak
przedszkolak

Trzeba korzystać z opcji szukaj
np tu jest http://www.winogrona.org/modules.php?na ... t=mikoryza
i tu: http://www.winogrona.org/modules.php?na ... t=mikoryza

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 15:02 
Ekspert
Ekspert

Czyli wiadomo, że nic nie wiadomo.
Ja kupiłem dwie butelki i właśnie dziś aplikuję krzaczkom to cudo. Wygnał mnie tylko do domu mały deszczyk i zaraz idę dalej szczepić korzonki :lol:

Być może jest to tylko chłyt marketingowy, ale postanowiłem zaryzykować. Moja ziemia kwalifikuje się teoretycznie do tego zabiegu, jest sucha i jałowa a krzewy rosną mizernie mimo nawożenia organicznego, mineralnego, wapnowania itp.

Jak ktoś planuje zakup to polecam to http://www.sadowniczy.pl/product-pol-86 ... rosli.html jest tanio i w dodatku jest promocja na wysyłkę kurierem GRATIS przy zakupach min 50,- Wychodzi taniej niż na Allegro!

Żeby móc dostrzec ewentualne efekty zaszczepiłem cały rządek Piesni co drugi krzak i dam znać jak coś będzie widać.

Zastanawiam czy taka grzybnia może się samoistnie rozprzestrzeniać, gdyż zaszczepienie kilkuset krzewów nie jest tanie.

Przestrzegam przed fałszywkami na Allegro i nie tylko, nawet dostępna w "ogrodniczych" mikoryza Biopon nie zawiera ponoć grzybni która może rozwinąć się na korzeniach winorośli, a już mikoryzy uniwersalne, w proszku, granulkach to czyste oszustwo! Sporo o tym czytałem zanim skusiłem się na zakup. Jedynie w szczepionce Mykoflor stwierdzono żywą, zdolną do rozwoju grzybnię. Jeszcze szczepionki firmowane logo "Zielony dom" posiadają prawdziwą grzybnię, ale tylko dlatego, że producentem "surowca" jest firma Mykoflor.

Nie jestem pracownikiem firmy Mykoflor, ani nie czerpię z tego tytułu żadnych korzyści. Przestrzegam jedynie przed naciągaczami, podróbkami których jest mnóstwo na Allegro i nie tylko!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 16:26 
nowicjusz
nowicjusz

a skąd wiesz ze masz wapnowac a nie musisz przeprowadzic innego zabiegu. Najpierw dowiedz sie o odczynie gleby a potem dodaj odpowiedni srodek. A mikoryza nie zaszkodzi moze pomoc ale jak zle zadbasz o glebe to tylko zmarnujesz srodek.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2009, 00:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="skiba"]a skąd wiesz ze masz wapnowac a nie musisz przeprowadzic innego zabiegu. Najpierw dowiedz sie o odczynie gleby a potem dodaj odpowiedni srodek. A mikoryza nie zaszkodzi moze pomoc ale jak zle zadbasz o glebe to tylko zmarnujesz srodek.

Żartujesz?
Wiem bo sprawdzam!
KOLEJNY WIRTUALNY EKSPERT BEZ WINNICY ?!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 05:36 
Kiper
Kiper

Ciekawe po jakim czasie można zauważyć wpływ tego 'specyjału'. Ale z opisu wygląda nieźle. Opisuj spostrzeżenia, pewnie wielu z nas to b.ciekawi.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 14:21 
mistrz
mistrz

Witam.
Dołożę mały kamyczek do tematu, bez pracy nie ma efektów, informacje producenta Mykofloru powalaja mnie hurraoptymizmem, ale ...
Kupiłem sobie mikoryzę do drzew owocowych, zaaplikowałem w marcu (co mi tam 35 zl, a widok uratowanego drzewka bezcenny:)) i proszę Państwa, czereśnia, która rosła przez 3 lata beznadziejnie, nagle ruszyla z kopyta. Może to przypadek, ale ja na fali entuzjazmu, kupiłem mikoryzę do młodziutkich winorośli. O efektach za 2-3 lata :D .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 14:38 
Ekspert
Ekspert

Może to zbieg okoliczności ale w tym roku mam zatrzęsienie wiśni i czereśni.
Mikoryzy nie stosowałem nigdy co nie znaczy, że jestem przeciw bo faktycznie 35zł można wydać na próbę.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 18:43 
Ekspert
Ekspert

Mam nadzieję że mój eksperyment będzie bardziej miarodajny, szpaler Piesni, co drugi krzak zaszczepiony. Choć też nie ma pewności, choroby, szkodniki, nieprzyjęcie się szczepionki itp. mogą zafałszować wyniki.

Poza tym każdy zaszczepiony krzak zaznaczony jest na mojej "mapie"

Oprócz sloganów reklamowych producenta przejrzałem na różnych forach ogrodniczych wypowiedzi zwykłych śmiertelników, ekspertów itp.
Wciąż nie jestem w pełni przekonany, ale szkody chyba im tym nie uczynię.

Strefa czasowa: UTC + 1