Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 22:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2010, 20:39 
Kiper
Kiper

Tylko że granicę między wiarą a wiedzą ustanawia niedoskonała nauka i stąd jest ona bardzo krucha.

[quote="Maciej"] A o wierze lepiej nie dyskutować.

ale pomyśleć można, tym bardziej że może wyniknąć z niej coś dobrego.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2010, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Kyniek"] ...ale pomyśleć można, tym bardziej że może wyniknąć z niej coś dobrego.
Gorzej, jak coś złego - a to częstszy przypadek.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2010, 21:50 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"][quote="Kyniek"] ...ale pomyśleć można, tym bardziej że może wyniknąć z niej coś dobrego.
Gorzej, jak coś złego - a to częstszy przypadek.

Chyba Maciek przesadziłeś :wink: Co złego może wynikać z wiary?I nie chodzi mi o Boskość!Choćby z wiary w polskie winogrodnictwo?

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 11:26 
mistrz
mistrz

[quote="Kyniek"]Chodziło o to, że te zmiany (nawet odległe w czasie – tu: cykliczne zmiany aktywności słonecznej) są już „wliczone” w funkcjonowanie organizmów, może w mniejszym stopniu jak również cykliczne zmiany pór roku, ale jednak są. Sęk w tym, aby takie zmiany adaptacyjne rozpoznać. Jedni te zmiany widzą i starają się wyciągać jakieś wnioski, inni się z nich śmieją ponieważ są ...??? (miałem tu napisać RACJONALISTAMI, ale to chyba złe określenie :!: ). I tu dochodzimy do ludowych "przepowiedni" - czyli dla jednych czary-mary dla innych wynik wielopokoleniowych (lub przynajmniej wieloletnich) obserwacji w terenie.

Określiłeś sobie wygodny dla Ciebie horyzont czasowy i wyciągasz wnioski. Jeżeli dojdziemy do dnia czy kilku dni to pełna zgoda, ale ziemia ma ponad 4 mld lat i gdzie te zmiany adaptacyjne ? I tak wszystko zginie a na to miejsce pojawi się nowe.

Jeśli chodzi o aktywność Słońca to nie uwzględniłeś anomalii. Jak te biedne roślinki mają je przewidzieć i się dostosować ? Czyli inaczej, to że zima przyjdzie za rok jest wpisane w "kod genetyczny" roślin i zwierząt. Jaka ta zima będzie już nie.

Pewnie nikt też nie wie kiedy przyjdzie następna epoka lodowcowa i jak gatunki mają się do niej optymalnie dopasować.

[quote="szpeciel"] Co złego może wynikać z wiary?I nie chodzi mi o Boskość!Choćby z wiary w polskie winogrodnictwo?

Hitler wierzył w "lepszy świat".

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 17:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="szpeciel"] Chyba Maciek przesadziłeś :wink: Co złego może wynikać z wiary?I nie chodzi mi o Boskość!Choćby z wiary w polskie winogrodnictwo?

Chyba nie przesadziłem - z wiarą nie muszę kopać tak głęboko, jak Darchom, wystarczą prostsze i bardziej popularne przykłady. Jak ktoś, np. wierzy, że do utrzymania winnicy w dobrej kondycji wystarczy gnojówka z pokrzyw i wyciąg z grejpfruta, bo jest "ekologiczny", to narobi kłopotów nie tylko sobie, ale i sąsiadom. Jak ktoś wierzy w przepowiednie górali, zachody słońca i kolory liści osiki na Syberii, to wyjdzie któregoś dnia z mokrą głową i bez czapki na mróz - po co zresztą taki ktoś używa termometru? Jak ktoś wierzy, że naturalne jest zdrowe, a sztuczne - szkodliwe, to albo zginie otruty muchomorem sromotnikowym, albo umrze na grypę - bo nie weźmie sztucznego lekarstwa.
Takich przykładów, kiedy ślepa wiara, powodująca lekceważenie nauki przynosi opłakane skutki można mnożyć w nieskończoność.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 11:44 
Kiper
Kiper

Miałem na myśli wiarę, która prowadzi do naukowego poznania - i to też do Darchoma
Mogę powiedzieć tylko tyle, że jeżeli zauważam, że po jednym zjawisku (w 10 na 10 przypadków) występuje zjawisko drugie (nawet pozornie wydawałoby się bardzo odległe) to mogę przyjąć na wiarę, że istnieje tu jakaś zależność. Jeżeli uda mi się prześledzić wszystkie mechanizmy, które doprowadziły do wystąpienia tej zależności i je udowodnić to wiara zmienia się w wiedzę.

[quote="Darchom"]Określiłeś sobie wygodny dla Ciebie horyzont czasowy i wyciągasz wnioski. Jeżeli dojdziemy do dnia czy kilku dni to pełna zgoda,

???

[quote="Darchom"], ziemia ma ponad 4 mld lat i gdzie te zmiany adaptacyjne ?

m in. w Tobie i wszystkich otaczających cię organizmach żywych

[quote="Darchom"]I tak wszystko zginie a na to miejsce pojawi się nowe.

Skąd takie twierdzenie? W przeszłości nie było aż tak źle

[quote="Darchom"]Jeśli chodzi o aktywność Słońca to nie uwzględniłeś anomalii. Jak te biedne roślinki Mają je przewidzieć i się dostosować?

Nie oczekuj, że odpowiem na to pytanie. Nie czuje się na siłach.

[quote="Darchom"]Pewnie nikt też nie wie kiedy przyjdzie następna epoka lodowcowa

Pewnie tak

[quote="Darchom"] i jak gatunki mają się do niej optymalnie dopasować.

Tak samo jak robiły to przez miliony lat.

Temat zbacza na jakieś dziwne tory. Zaraz zmieni się w dyskusję o przyczynach wymierania gatunków! :? :wink:

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 16:15 
mistrz
mistrz

@Kyniek, rozłożyłeś mnie na czynniki pierwsze :oops: :roll: :? :lol:

[quote="Kyniek"]...
Mogę powiedzieć tylko tyle, że jeżeli zauważam, że po jednym zjawisku (w 10 na 10 przypadków) występuje zjawisko drugie (nawet pozornie wydawałoby się bardzo odległe) to mogę przyjąć na wiarę, że istnieje tu jakaś zależność. Jeżeli uda mi się prześledzić wszystkie mechanizmy, które doprowadziły do wystąpienia tej zależności i je udowodnić to wiara zmienia się w wiedzę.

To życzę sukcesów, jak do czegoś dojdziesz to się podziel. Wiedzą nie wiarą.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 17:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="Kyniek"] Mogę powiedzieć tylko tyle, że jeżeli zauważam, że po jednym zjawisku (w 10 na 10 przypadków) występuje zjawisko drugie...

Kyniek, Ty mówisz o obserwacjach, które jeśli będą systematyczne, wieloletnie i uwzględniające wszystkie zmienne tak, żeby można przełożyć je na statystykę, mają wszelkie znamiona badań naukowych. Nie ma to nic wspólnego z wiarą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1