Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 05:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 grudnia 2019, 20:59 
nowicjusz
nowicjusz

Hej wszystkim.
Mam nieograniczony dostęp do ziemi powstałej z wieloletniego obornika końskiego. Nie jest to już obornik, jest to czarna Ziemia z piaskiem i chwastami. Sypka, lekka.
Mam pytanie czy można w takiej ziemi sadzic winorośle.
Ziemię taką chcę wsypać do otworów wywierconych wiertnicą 35cm, gdyż takie sprzedają największe.
Mieszkam na terenie nadmorskim, tutaj pod cienką powierzchnią gleby, ubogiej w minerały, mam glinę,rudawca i inne iły. Na głębokości 2m woda, płynie pod ziemią do morza . Na szczęście i nieszczęście jest lekki spadek, niestety północny. Ale u dołu działki mam rowek do którego mam zamiar przekopać drenaż.
I tu kolejne pytanie, jak głęboko i w jakiej odległości od sadzonek wkopać rury od drynarki.
Przy okazji pierwszego postu na forum, życzenia wesołych świąt.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 24 grudnia 2019, 22:02 
nowicjusz
nowicjusz

Jeżeli chodzi o drenaż to jaką masz różnice między maksymalnym poziomem wody w rowku a średnią wysokością terenu oraz długość?:D

PostNapisane: wtorek, 24 grudnia 2019, 23:43 
Kiper
Kiper

Hej
Może daj tej ziemi więcej - zmieszaj z tym co masz, podniesiesz poziom -będzie cieplej, żyźniej = dalej od tej zimnej gliny i wody?
Winorośl, ciepłolubna to urośnie raczej na wydmie - niż w dołku podmokłym gdzie nie da rady.

PostNapisane: środa, 25 grudnia 2019, 05:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Jest jeszcze stary sposób sadzenia winorośli na terenach z wysokim poziomem wód gruntowych, a mianowicie radliny. Jeżeli chciałbyś się zaangażować, to należałoby usypać wał ziemi wysoki na ca. 60-80 cm. Długość i szerokość zależą już od Ciebie. Taką konstrukcje ziemną jako przypomnienie dawnych metod stosują na kilkudziesięciu arach Pinot Noir sadzonego w tłumie, gdzie dokonuje się ręcznego zbioru, w jednej z najdroższych wytwórni win we Francji - "Bollinger".

PostNapisane: środa, 25 grudnia 2019, 11:59 
mistrz
mistrz

Niemen napisał(a):
...Na głębokości 2m woda, płynie pod ziemią do morza...

Nie wiem czy jest sens zawracać sobie głowę tą wodą, mieszkam kilkaset kilometrów od morza ale też mam wodę na głębokości 2 metrów - to płynąca podziemna rzeka do Wisły, warunki glebowe podobne, trochę ziemi, piachu, iłu i gliny. A drenaż zrobiłem tylko w najniższej części działki i nie po to by krzewy nie stały w wodzie tylko po to bym po ulewach się nie zapadał w błocie. Krzewy rosną jak zwariowane.
Gdzieś to opisałem ale powtórzę, dren typu francuskiego, w wywiercone co kilkanaście - dziesiąt cm dołki wsypałem kamienie, gruz, żwir, cegły i co szklane było pod łopatą. To skutecznie odprowadziło nadmiar wody opadowej w głąb ziemi.

PostNapisane: środa, 25 grudnia 2019, 12:09 
nowicjusz
nowicjusz

Hej wszystkim. Serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki. Co wy na to abym nagrał malutkie video na YT. Przejdę się po terenie i objaśnię. Co o tym myślicie?

PostNapisane: środa, 25 grudnia 2019, 13:51 
Ekspert
Ekspert

Pewnie, że możesz a potem wstaw linka na forum.

PostNapisane: środa, 25 grudnia 2019, 16:19 
Ekspert
Ekspert

Odniosę się do wymiany gleby. Najdroższe i najlepsze czerwone wino jakie piłem powstało z owoców krzewów 150 letnich!!!
Luźna ziemia na wierzchu woda i glina podspodem - to idealne podłoże na winorośl! Trzeba tylko posadzić i poczekać parę lat a pozniej przez kolejne 10 pokoleń robić wino :thumbup:

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2019, 10:57 
nowicjusz
nowicjusz

W końcu po dwóch dniach, udało się uploadować wideo. Słońce nie pozwoliło rozwinąć skrzydeł, ale myślę że "coś tam" zrozumiecie.
https://youtu.be/d2dzEFtZQh4

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2019, 16:54 
Ekspert
Ekspert

Bardzo ładnie. Jak przyjemnie popatrzeć na równe powierzchnie. :)

Skoro masz już mniej więcej jakieś miejsca wytypowane do nasadzeń, to ja bym poszła na cierpliwość.
I po prostu posadziłabym po dwa krzaczki w każdym miejscu wytypowanym. Za dwa lata okaże się jak rosną.

Użyłeś słowa " rudzielec" odnośnie ziemi pod spodem.
U mnie takie słowo oznacza baaardzo zbitą glebę zwaną zlepieniec, zdecydowanie gorszą od kamieni.
Bo między kamieniami sa jakieś przestrzenie, a ten zlepieniec to zbita masa piasku z kamyczkami
i to jest nieciekawe u mnie miejsce. Rosną na tym deserówki i muszę je w upały podlewać,
wodą, której na dokładkę mi brakuje.
Widzisz więc, że jeśli chodzi o wodę to masz plus olbrzymi.
Jeśli byłoby to podłoże w miarę przepuszczalne to źle nie będzie.

Mówisz o żarnowcu. Masz na pewno ziemię kwaśną i choć to wiadomo, to jednak ja zrobiłabym badanie gleby: metodą uniwersalną i poprosiła o zalecenia nawozowe. Gdybyś się z tym uwinął już teraz to jak w sam raz powapnowałbyś i na wiosnę można by spokojnie sadzić w jakieś zaprawione dołki.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2019, 19:07 
Kiper
Kiper

Hej
Widać ze to łąka, ziemia kwaśna, b.piaszczysta i raczej podmokła.
Chyba zrobiłbym podwyższone rządki wsch-zach, dał dolomit lub kredę i ziemie końską jaką tam masz.
Chyba ten Rudawiec to piasek spojony tlenkami żelaza - darniowa ruda żelaza tworzy się na podmokłych,kwaśnych łąkach z przepływem wody, jest twarda, zimna - gdy jest płytko np.0,5m głeb. tworzy barierę dla korzeni drzew owocowych - one karleją i schną.
Zrób odkrywkę i zobacz jak głęboko go masz i jak głęboko jest woda w obu częściach działki - wtedy łatwiej zdecydować tu czy tam? :wink:
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1