Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 17:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2014, 12:01 
przedszkolak
przedszkolak

vanKlomp napisał(a):
Mówisz o Biance?

Bianca u mnie jest pomyłką. Niestety, ale mój teren jest zbyt "dobry" do tej odmiany i zamiast w grona idzie w liście :-)

PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2014, 19:56 
Ekspert
Ekspert

Tireks napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Mówisz o Biance?

Bianca u mnie jest pomyłką. Niestety, ale mój teren jest zbyt "dobry" do tej odmiany i zamiast w grona idzie w liście :-)

Dla winorośli nie ma zbyt dobrego terenu....
Wszyscy staramy się aby dobrać odpowiednią lokalizację winnicy,ale z tym bywa różnie.
Również klasa i rodzaj gleby dla wielu z nas jest zasobem już zastanym którym dysponujemy.
Problem nie jest w odmianie ale w wielu innych czynnikach jak forma prowadzenia, nawożenie,cięcie itd.
Nic nie piszesz jakie jeszcze uprawiasz inne odmiany i jak te odmiany owocują.
Oczywiście jest również czynnik reagowania danej odmiany na dane środowisko,ale uważam że to jest czynnik drugorzędny.

PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2014, 20:05 
Ekspert
Ekspert

Bianca również u mnie ma b. bujny wzrost. Plenność byłaby O.K., gdyby nie problem z dojrzałością owoców i poziomem cukru w zeszłym roku. Do końca września (do przymrozków) nie byłam z niej zadowolona. Na mojej żyznej ziemi zachowuje się tak, jakby miała nadmiar azotu, ale wg badań nadmiaru nie ma. Jest lekki niedobór potasu, więc krzaki dostały na wiosnę siarczan potasu przemieszany z wierzchnią warstwą gleby i będę jeszcze pryskać potasem. Zobaczymy, co w tym roku ta odmiana pokaże, bo mimo skoszenia pąków głównych przez przymrozki majowe, to ilość gron jest w normie.

PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2014, 21:37 
przedszkolak
przedszkolak

jano napisał(a):
Tireks napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Mówisz o Biance?

Dla winorośli nie ma zbyt dobrego terenu....
Wszyscy staramy się aby dobrać odpowiednią lokalizację winnicy,ale z tym bywa różnie.
Również klasa i rodzaj gleby dla wielu z nas jest zasobem już zastanym którym dysponujemy.
Problem nie jest w odmianie ale w wielu innych czynnikach jak forma prowadzenia, nawożenie,cięcie itd.
Nic nie piszesz jakie jeszcze uprawiasz inne odmiany i jak te odmiany owocują.
Oczywiście jest również czynnik reagowania danej odmiany na dane środowisko,ale uważam że to jest czynnik drugorzędny.

Przed założeniem winnicy działka została przygotowana na podstawie badań etc. Dobór sadzonek prowadzony był przez RM (zdałem się na fachowca). Całe szczęście, że nie dałem się namówić na większe ilości odmian białych (proponowano mi 80 do 20 odmian czerwonych) - mam teraz 50/50. Pozostałe odmiany: Seyval B. Rondo, Regent, Aurora - są OK tj. owocowanie, dojrzewanie etc. Z tego co zauważyłem (również forumowicz Kuneg) i kilku innych forumowiczów - ta odmiana nadaje się na gleby raczej słabe np.piaszczyste. Jedną sadzonkę miałem posadzoną właśnie na słabej piaszczystej glebie mimo iż na ok. 380m npm - owocowała i dojrzewała rok w rok. Dodatkowo nie wytwarzała takiej ilości "zieleniny". I jak zauważyłem, forma prowadzenia na nic się w takim przypadku nie zda - efekt bardzo podobny. Daję jej jeszcze maksymalnie 2 sezony - bo to nie ma u mnie sensu. Przy 120 krzewach zbieram maks. 30-40 kg. Jedyny plus - to super się tą odmianę tnie, nie ma wąsów i sama się "prowadzi" w drutach. Szkoda, że u mnie nie dojrzewa dostatecznie aby zrobić wino.

PostNapisane: piątek, 18 lipca 2014, 07:03 
Kiper
Kiper

Odnośnie Bianki to ja 15 krzewów ( od RM, tak jak kolega Tireks, może RM ma jakiś klon, słabo owocujący ) wywaliłem po 5 latach. Przez 3 lata z 15 krzewów nie zebrałe w sumie nawet 5 kg. Gleba ciężka, gliniasta, nawożona kompostem.

Krzysztof

PostNapisane: piątek, 18 lipca 2014, 07:42 
Ekspert
Ekspert

Moja jedyna, "'dorosła" Bianca też rośnie na ciężkiej, gliniastej, okresowo podmokłej glebie. Dzisiaj wygląda tak

Obrazek

Obciążona 16 latorośli, ok 30 gron. Majowy przymrozek znacząco odbił się na zapyleniu gron ale oceniam, że ok 1,5-1,8 kg powinienem z niej zebrać.

Obrazek

PostNapisane: piątek, 18 lipca 2014, 08:53 
Kiper
Kiper

Piotrze, a skąd masz tą Biankę?

Krzysztof

PostNapisane: piątek, 18 lipca 2014, 09:14 
Ekspert
Ekspert

donald1209 napisał(a):
Piotrze, a skąd masz tą Biankę?

Niestety nie pamiętam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1