Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 22:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 09:58 
Ekspert
Ekspert

A następne pytanie to - czy warto osłaniać wszystko, czy tylko to co jest najcenniejsze?
Czyli kalkulacja ryzyka i kosztów zabezpieczenia.
Jak utrzymywałbym się ze szkółkarstwa to siatka by miała większe znaczenie. Przy amatorskiej uprawie na owoce ryzykujemy bolesnym doświadczeniem a już nie plajtą przedsięwzięcia.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 10:18 
Ekspert
Ekspert

Ja też bym był zainteresowany taką siatką, przynajmniej nad foliakiem.
Nad oczkiem miałem zwykłą cieniującą (lecą mi paprochy z sąsiadujących wiśni) i zero strat.
Tylko cieniująca oczywiście nie nadaje się na winorośl.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 14:22 
Ekspert
Ekspert

Po katastrofie z gradobiciem u Ciebie i kilku kolegów zrobiłem dzisiaj nad cenniejszymi sadzonkami prowizoryczną konstrukcje i założyłem siatkę cieniującą. Cieniującą celowo ponieważ u części sadzonek
np. Wrotham Pinot zauważyłem na liściach poparzenia słoneczne.Gdy sadzonki odpowiednio się wzmocnią
i zagrożenie gradowe się zmniejszy to z pewnością siatkę zdejmę.http://www.fotosik.pl/u/jankoo/album/1465320

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 17:06 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):
Tylko gdzie takie siatki przeciw gradowe nabyć?

Takie siatki są używane w budownictwie! Zawieszane są na rusztowaniach przy wykonywaniu elewacji, więc można ich szukać u firm
które sprzedają rusztowania.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Ulmen napisał(a):
kuneg napisał(a):

Takie siatki są używane w budownictwie! Zawieszane są na rusztowaniach przy wykonywaniu elewacji, więc można ich szukać u firm

Siatki zacieniające i innego typu siatki można nabyć w każdym ogrodniczym centrum.

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 05:22 
Ekspert
Ekspert

Uwaga,
dzisiaj zagrożona burzami środkowa Polska:

http://lowcyburz.pl/wp-content/uploads/ ... tlook1.png
http://lowcyburz.pl/

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 08:43 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Ulmen napisał(a):
kuneg napisał(a):

Siatki zacieniające i innego typu siatki można nabyć w każdym ogrodniczym centrum.

Nie po to wybiera się najlepiej nasłonecznione stoki pod uprawę, żeby później cieniować szpalery. Takie siatki dają min 40% zacienienia, a w dodatku się zaciągają. Te budowlane nadają się do tego idealnie. Zacieniają minimalnie. Wiem bo mam rozciągniętą nad sadzonkami. Myślę że rozciągnięte nad rusztowaniem na górnych drutach mogłyby chronić i od szpaków. Szczerze mówiąc to niewiele więcej poszłoby takiej siatki na okrycie winnicy od góry, niż na okrycie siatką od szpaków po 1m każdego szpaleru z 2 stron, a korzyść podwójna i roboty chyba mniej. No chyba że ktoś ma niskie rusztowanie i musiałby chodzić chyłkiem, lub obrabia szpalery ciągnikiem :roll:

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 10:42 
Ekspert
Ekspert

Nikt nie ma zamiaru cieniować wszystkich szpalerów tym bardziej krzewów owocujących z dojrzewającymi
gronami.Proponowane rozwiązania są tymczasowe dla zabezpieczenia sadzonek w początkowym okresie
wzrostu przed gradem i zbyt mocnym słońcem.Wybór rodzaju siatki ma również związek z kosztami zakupu. Michał Ty pewno zabezpieczasz sadzonki przez cały okres wegetacji to przepuszczalność światła ma oczywiście znaczenie.

Biorąc pod uwagę zwiększającą się dynamikę pogody w nasze strefie klimatycznej to stosowanie osłon nad naszymi uprawami nabiera sensu,ale jest to kolejny element mogący zwiększyć koszty i tak już drogiej uprawy.

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 21:24 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Uwaga,
dzisiaj zagrożona burzami środkowa Polska:

http://lowcyburz.pl/wp-content/uploads/ ... tlook1.png
http://lowcyburz.pl/

Widać że się przeniosło nad południową,południowo-wschodnią polskę.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 18:10 
Kiper
Kiper

O tym gradzie wypowiem się trochę później(wieczorem edytuję tego posta!)

Dziś około 15:30 do 17:00 przeszła burza, przy czym koło 16-stej deszcz zmienił się w grad... tym razem wielkości czereśni...
Na razie specjalnych strat nie odnotowałem, ale oby był już spokój w tym sezonie... :roll:

Jutro zrobię pewnie przyśpieszony oprysk, więc się zastanawiam co w tej sytuacji będzie lepsze - SNL, czy Folpan + Switch(dziś kupiłem z myślą o oprysku po zakończeniu kwitnienia)? Dodam tylko, że obecnie u mnie środek kwitnienia - Kristaly już raczej kończy, Podarok Zaporoża ledwie zaczął, a Traminer, czy Hibernal zamierzają na dniach zakwitnąć.

-- N cze 23, 2013 6:10 pm --

Zgodnie z obietnicą(co prawda edytować już nie mogę, więc dopisuję):
Co do gradobicia z 11-go, to akurat przyjechałem z uczelni i zabierałem się do obiadu, gdy coś przywaliło w okno... w pierwszej chwili pomyślałem, że ktoś rzucił jabłkiem, albo kamieniem, ale zaraz zaczęło lecieć tego więcej. Leciały bomby wielkości sporego jajka, które w momencie uderzenia w ziemię(czy co innego) rozpadały się na kilka mniejszych kawałków.
Jeśli chodzi o straty, to w przypadku winorośli nie było tak źle - dosłownie kilka latorośli wyłamanych, a część(20-30%) złamanych w połowie(3-5 węzeł nad ostatnim kwiatostanem), lub ubitą koronką. Na kwiatostanach straty praktycznie pomijalne(dobrze, że to jeszcze nierozwinięte kwiatostany, a nie już owoce), a liści też poszarpanych nie było zbyt wiele... wczorajszy grad poszarpał więcej liści.

Poza winoroślą, to jedynie ucierpiała zachodnia ściana, która jesienią była ocieplana i wtopiona w zaprawę siatka, na której jest sporo dziur - powybijało klej; poza tym pękły ze dwie skrajne dachówki(przycinane). Natomiast w sąsiedztwie wybiło kilka okien i zmasakrowało rynny, które wyglądają jak sitka.

P.S. Co do oprysku, to zdecydowałem, że pójdzie jednak SNL.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: piątek, 13 września 2013, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Myślałem, że mi się w tym roku uda. A tu 13ty i piątek potraktował mnie gradem. Tak z 15 minut (długo i mocno) ale niezbyt duży 10-15mm.
Liście potrzaskane, na owocach dużych śladów nie widać poza Kodrianką, która popękała nie wiem czy od uderzeń czy od nadmiaru wody.
No i co teraz robić? Zbierać miałem najwcześniej za tydzień. Bo cukier 18-19BBx ale jeszcze dużo kwasu.
Pryskać czymś (bo boję się, że mi szara pleśn wlezie) czy raczej robić różowe. Ale różowe z Gołuboka, robił ktoś?
Może ten tydzień wytrzyma bez oprysków?

PostNapisane: sobota, 14 września 2013, 15:17 
Ekspert
Ekspert

Na szarą pleśń z tak krótką karencją nic nie ma. musisz ryzykować. W razie m.p. interwencyjnie sodą.

PostNapisane: sobota, 14 września 2013, 15:24 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Na szarą pleśń z tak krótką karencją nic nie ma. musisz ryzykować. W razie m.p. interwencyjnie sodą.

Jesteś pewien? A Teldor? Ma jeden dzień karencji. Swich ma również jeden dzień dla truskawki i 7 dni dla maliny, więc mieści się w założonych ramach zbioru.

PostNapisane: sobota, 14 września 2013, 15:29 
Kiper
Kiper

Ale to truskawki, czy maliny a nie winogrona! Te pierwsze spożywa się na surowo, mrozi, lub robi przetwory z wykorzystaniem obróbki termicznej, a w przypadku wina są drożdże, które są grzybami. Fungicyd, nawet w tak małych ilościach nie będzie obojętny dla ich kondycji... :roll:
W tej chwili to pozostaje oprysk owoców pirosiarczynem. Jak się to ma do wina? Nie wiem. Może nawet niektórzy skrytykują takie postępowanie, ale nie namawiam nikogo do tego, no chyba, że w ostateczności, aby uratować owoce.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: sobota, 14 września 2013, 15:50 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję.
Myślę że zaryzykuje i zapobiegawczo już nie będę pryskał. Na m.p. prysnę sodą w razie czego a jak się pojawi pleśń to zacznę zbiór.
Na razie (po 24 godz.) nic się nie pojawiło. Na szarą pleśń pryskałem Switchem w czasie kwitnienia, może to teraz jakoś pomoże.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1