Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 18:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 17:30 
czeladnik
czeladnik

Lojalka to mi się kojarzy z latami 80-tymi ub. wieku w Polsce, ale żeby przy podpisywaniu innych zobowiązań i to w dodatku w UE, to aż uwierzyć trudno :shock:
(P)

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 18:40 
Ekspert
Ekspert

Ale co w tym trudnego do zrozumienia, że ktoś chce zarabiać na efektach własnej pracy? :shock:
Ktoś (osoba prywatna lub instyt) pracował nad nową odmianą, wyłożył środki i czas na krzyżówki oraz selekcje, i co? Ma oddać darmo??? Ma pozwolić żeby każdy, kto ma na to ochotę wykorzystywał za darmo jego pracę?
A co z prawami autorskimi? Co ze zwykłą uczciwością?
Tu chodzi głównie o nierozmnażanie danej odmiany na wielką skalę bez stosownych opłat. Duże pieniądze są przy obsadzaniu winnic, a nie tam przy paru krzakach na krzyż. Chodzi o wykup licencji przy rozmnażaniu na dużą skalę i uiszczenie stosownej opłaty dla twórcy zastrzeżonej odmiany.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 19:46 
Ekspert
Ekspert

w e-sadzonce chyba do 100szt nie trzeba podpisywać żadnych papierów.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 20:51 
czeladnik
czeladnik

kuneg napisał(a):
A co z prawami autorskimi? Co ze zwykłą uczciwością?
Tu chodzi głównie o nierozmnażanie danej odmiany na wielką skalę bez stosownych opłat. Duże pieniądze są przy obsadzaniu winnic, a nie tam przy paru krzakach na krzyż.

Bardzo dobrze powiedziane.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 21:50 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Linka masz tutaj.
Z Austrovinem musisz uważać bo było parę sygnałów na forum, że przychodziło coś innego niż zamawiano.

W moim przypadku to jedna odmiana Roesler przyszła na innej podkładce, dla mnie to bez znaczenia rosną wszystkie. Co do pomyłek to nie mylą się tylko ci co nic nie robią.
Co do limitów zakupowych, to oczywiście właściciel odmiany ma prawo mieć swą politykę ochrony zysków przed pirackimi zaborami, jednak to nie zmniejsza rozczarowania drobnego potencjalnego nabywcy. Może i tak jest że polak kopiuje i się nie przejmuje. Ja staram się kupować tak by wszystkie należności były odprowadzone i do tego namawiam.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 23:26 
nowicjusz
nowicjusz

Każda nowa odmiana winogron i nie tylko winogron ale innych roślin także posiada okres patentowy w czasie którego trwania szkółka nie można rozmnażać danej odmiany bez zgody hodowcy (Licencji) . W przeszłości omijano to wprowadzając odmiany na rynek pod inną nazwą obecnie jest to niemożliwe ze względu na badania genetyczne. Hodowca może zrezygnować z patentu np odmiana Traminette . Patent (Licencja) nie obowiązuje przy rozmnażaniu legalnie zakupionych krzewów na własne potrzeby o ile nie będziemy sprzedawać wytworzonego z nich wina. Na szkółkarzu spoczywa obowiązek zadbania by nikt z jego odbiorów nie rozmnażał patentowych odmian na handel więc dla tego kupując takie odmiany trzeba podpisać zobowiązanie .
Pozdrawiam Rysiek.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 00:33 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Jest to dziwna sprawa bo u Mariusza Chryka na Regent, Dornfelder i Rondo nie obowiązuje licencja, a w e-sadzonce tak.

Umowa licencyjna zawierana jest między właścicielem praw i producentem sadzonek. Końcowego odbiorcę treść takiej umowy wogóle nie powinna interesować, może być ewentualnie poinformowany (np.adnotacja na fakturze) o ochronie prawnej danej odmiany, co jest jednoznaczne z zakazem rozmnażania i rozpowszechniania. Nie wiem czemu ma służyć podpisywanie jakichś zobowiązań.

P.S. Jak dobrze kojarzę 30 letnia ochrona Dornfeldera wygasła z końcem 2009 r.

Rysiek1w napisał(a):
Na szkółkarzu spoczywa obowiązek zadbania by nikt z jego odbiorów nie rozmnażał patentowych odmian na handel .

Naprawdę funkcjonuje taki niedorzeczny przepis ? :shock: Czy jest dziedziczony przez pośredników ? Gdyby miał brzmienie " W ineresie szkółkarza....", to co innego.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 08:59 
Kiper
Kiper

Na podstawie własnych, przykrych doświadczeń mogę Ci potwierdzić słowa Miszy i innych. Posadź maliny, śliwy czy coś co rośnie w okolicy. Winorośl możesz wysadzić w ilościach mikro i najlepiej deserowe. Będziesz miał pożytek, gdy zabezpieczysz przed Zośką. U mnie spadek to 2m w stronę północy i o ile zima nie robi szkody to wiosną zostają płodne tylko te latorośle, które są wysoko rozciągnięte na śliwkach i wiśniach. Pozostałe muszą wybijać z paków zapasowych i owszem zdarzają się lata, że dojrzeją do zjedzenia ale nie na wino. W tym roku na 60 krzewach doliczyłem się 3 płodnych pąków na Seywalach, 1 na Jupiterze i 1 na Aurorze. Reszta zwarzona. Te wysoko na drzewach (pow. 3 m) nieruszone.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 12:20 
nowicjusz
nowicjusz

wlodekj napisał(a):
Na podstawie własnych, przykrych doświadczeń mogę Ci potwierdzić słowa Miszy i innych. Posadź maliny, śliwy czy coś co rośnie w okolicy. Winorośl możesz wysadzić w ilościach mikro i najlepiej deserowe. Będziesz miał pożytek, gdy zabezpieczysz przed Zośką. U mnie spadek to 2m w stronę północy i o ile zima nie robi szkody to wiosną zostają płodne tylko te latorośle, które są wysoko rozciągnięte na śliwkach i wiśniach. Pozostałe muszą wybijać z paków zapasowych i owszem zdarzają się lata, że dojrzeją do zjedzenia ale nie na wino. W tym roku na 60 krzewach doliczyłem się 3 płodnych pąków na Seywalach, 1 na Jupiterze i 1 na Aurorze. Reszta zwarzona. Te wysoko na drzewach (pow. 3 m) nieruszone.

Słowo się rzekło, głowa rozpalona pomysłem więc za późno żeby się wycofać :P . Winnica ma być w rozmiarze mikro więc w razie czego strat wielkich nie będzie. Zdaje się, że moja gleba może okazać się dodatkową ochroną przed przemarzaniem, a tak naprawdę ewentualny sukces zależy od wielu czynników. Krótko mówiąc, nie przekonam się jeśli nie spróbuję.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 12:29 
Ekspert
Ekspert

Masz rację. Próbuj, próbuj i tak to cię wciągnie, że nie skończy się na skali mikro. :lol:
Ja też miałem kiedyś tylko spróbować i tak to się ciągnie ponad 30 lat.

Ostatnio edytowano czwartek, 29 maja 2014, 12:31 przez vanKlomp, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 19:41 
czeladnik
czeladnik

wlodekj napisał(a):

Dlaczego nie chcą u Ciebie dojrzewać na wino, z powodu braku nasłonecznienia czy przymrozków? Na przymrozki można przecież zaradzić np.zraszaniem.Czy okrywasz krzewy na zimę?

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 00:44 
Ekspert
Ekspert

A ja jestem ciekaw jakie kolega odmiany uprawia,może się pochwali?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 09:26 
Ekspert
Ekspert

Pędy winorośli na drzewach powyżej 3 metry, to wydaje się że rosną w koronie drzewa, otoczone liśćmi a co ważniejsze osłonięte nimi od góry. W ogrodzie przydomowym w którego granicach pełno drzew, nic nie zmarzło. Drzewa bardzo wyraźnie wpływają na stabilność temperatury.

PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2014, 10:05 
nowicjusz
nowicjusz

Witam po małej przerwie. Powolutku realizuje swój plan, zgodnie z radą na polu posiana jest gorczyca, która zostanie przyorana. Właśnie odebrałem wyniki badań gleby, którymi pragnę się z wami podzielić, opisu nie będę wklejał podam tylko suche liczby.

I tak:
Pch 5,3 - kwaśna
Fosfor: 10,6
Potas: 24,5
Magnez: 5,5

Z tego co zrozumiałem z opisu to moim największym problemem będzie pch, które muszę spróbować podnieść o te brakujące 1,4, tak więc jak najszybciej będę chciał zrobić wapnowanie. Pytanie tylko czy wstrzymać się do momentu przyorania gorczycy czy robić to od razu?

PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2014, 11:55 
Ekspert
Ekspert

pH (ujemny logarytm ze steżenia jonów wodorowych "H")

Niskie to pH. Musisz je podnieść bezwzględnie. Teraz nie dawaj wapnaj. Daj wapno w momencie przyorywania gorczycy i drugą dawkę na wiosnę. Przy Twojej piaszczysto-gliniastej glebie to może wyjść ok 3 tony na hektar, szybko licząc.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1