Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 18:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 maja 2014, 23:50 
Kiper
Kiper

SilwMaliniarz napisał(a):
ajka napisał(a):
Sadzonki będą z tegorocznego ukorzeniania (tak samo jak te kupione na wiosnę w przyszłym roku), a dojdzie Ci dodatkowe zabezpieczenie na zimę.

Jeżeli je posadzi to nie będzie musiał zabezpieczać. Przecież sadząc wiosną również robi się kopczyki nad sadzonkami.

Sylwek chyba się nie zrozumieliśmy. Przecież sadząc jesienią, jak najbardziej będzie musiał zabezpieczyć na zimę.
Co do sadzenia wiosennego to nie jest konieczne robienie kopczyków nad sadzonkami. Przy sadzonkach krótkich zalecane jest wręcz sadzenie w zagłębieniu (misie), a dopiero później obsypać, jak sadzonka podrośnie.

PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 06:42 
Kiper
Kiper

Kuba napisał to o co mi chodziło. Sadząc jesienią sadzonka ukorzenia się jeszcze przed nadejściem dużych mrozów i potem od samej wiosny. Sadząc wiosną kopczykuje się sadzonki, żeby zabezpieczyć przed przymrozkami, które mogą wyeliminować sadzonki z rozwoju albo przynajmniej ściąć pąki i drastycznie opóźnić rozwój, a w niektórych latach może skutkować to niezdrewnieniem. W tym roku ukorzenianie zajęło mi dużo czasu i robiłem to 2-go i 10-go maja, a sadziłem 17-go i mimo chłodnej piwnicy nie obyło się bez szparagów. Osłonięcie sadzonek agrowłókniną zajęło mi więcej czasu niż zrobienie kopczyka i jego rozsunięcie. Odnośnie sadzenia jak i innych czynności panują różne poglądy ale trzeba uwzględnić, że mała amatorska uprawa to nie wielohektarowa uprawa. W tym roku kupowałem część sadzonek wiosną(brak możliwości zakupu jesienią) ale nie jest to dla mnie zbyt szczęśliwy termin i planuję zamówienie sadzonek z dostawą zaraz po wykopaniu.

PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 08:36 
nowicjusz
nowicjusz

jarekkk napisał(a):
"GEOCONTEXT-PROFILER" i dobrej zabawy

Cudowna rzecz. Poletko znajduje się 354 m.n.p.m. , stok ma nachylenie 9%, a odległość od wcześniej wspomnianego nasypu to 100m, za którym teren nadal łagodnie opada do 335 m.n.p.m. Wyczytałem gdzieś, że w Polsce górna granica uprawy winorośli to 350 m.n.p.m. Rozumie, że chodzi tutaj o uprawę bardziej profesjonalną? Na podwórku rosną 3 winorośle które z powodzeniem owocują (3 szt n/n - granatowa, jasna i różowa) odmiana jasna ma problem z dojrzewaniem gdyż przez większość dnia jest zacieniona przez śliwkę, już dawno wyciąłbym ją, a winogrona konkretnie przyciął, ale nie są moje :) .

PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 14:21 
czeladnik
czeladnik

Sklawin napisał(a):
jarekkk napisał(a):
"GEOCONTEXT-PROFILER" i dobrej zabawy

Cudowna rzecz. Poletko znajduje się 354 m.n.p.m. , stok ma nachylenie 9%, a odległość od wcześniej wspomnianego nasypu to 100m, za którym teren nadal łagodnie opada do 335 m.n.p.m. Wyczytałem gdzieś, że w Polsce górna granica uprawy winorośli to 350 m.n.p.m. Rozumie, że chodzi tutaj o uprawę bardziej profesjonalną? Na podwórku rosną 3 winorośle które z powodzeniem owocują (3 szt n/n - granatowa, jasna i różowa) odmiana jasna ma problem z dojrzewaniem gdyż przez większość dnia jest zacieniona przez śliwkę, już dawno wyciąłbym ją, a winogrona konkretnie przyciął, ale nie są moje :) .

Tak podaje literatura 350 m. Odnosi się to szczególnie do profesjonalnej uprawy późno dojrzewających winifer.
Oto hybryda Leon Millot owocujący w Niedzicy 500m npm http://images46.fotosik.pl/30/7f1e7e8a3d10e2d3.jpg
Ze stronicy
http://www.winogrona.org/index.php?title=Leon_Millot
(P)

PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 14:57 
Ekspert
Ekspert

Sklawin napisał(a):
Rysiek1w napisał(a):
Co do Aurory to nadaje się do kupażu z innymi odmianami a wina białe można otrzymywać także z odmian o ciemnej skórce więc możesz też brać pod rozwagę odmiany ciemne o jasnym soku.

Kolejne opcja, która powiększa galimatias w mojej głowie :lol:

Blanc de noirs raczej nie zaprzątaj sobie głowy. Do tego potrzebne są odmiany o jasnym miąższu, jednocześnie zawierające mało barwnika w skórkach no i w Twoim przypadku wczesne. Która odmiana spełnia te kryteria ? Poza tym nie wiem czy bez młynkoodszypułkowarki lub chociaż samego młynka będzie to możliwe, ponieważ czas od zgniecenia jagód do wyciśnięcia w prasie musi być bardzo krótki, a przy 30 krzewach takie usprzętowienie, to trochę przerost formy nad treścią. Podczas zgniatania domowymi sposobami skórki niestety macerują się zbyt długo.

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2014, 19:54 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
W przypadku okrywania również przerobowych, lista tych wcześniejszych byłaby trochę dłuższa. Np. Sieger przychodzi mi do głowy, np w proporcji 1 Sieger na 3 Solarisy.

Mi jeszcze jako dodatek do Solarisa to Ortega przychodzi do głowy, tylko,że prawie tak samo chorowita jak Sieger.

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2014, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Wprawdzie Solaris może być super odmianą dla początkującego i nie tylko, ale jest niestety haczyk w postaci trudności z zakupem kilkudziesięciu sztuk odmiany objętej lontraktem w e-sadzonce. No chyba że zmieniono warunki kontraktu.
Jest w Kielcach jeszcze inna firma importująca dobre sadzonki i wina z austrii, może tam?

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2014, 21:35 
czeladnik
czeladnik

poszukiwacz napisał(a):
Wprawdzie Solaris może być super odmianą dla początkującego i nie tylko, ale jest niestety haczyk w postaci trudności z zakupem kilkudziesięciu sztuk odmiany objętej lontraktem w e-sadzonce. No chyba że zmieniono warunki kontraktu.
...

2 dni temu w Biedronce widziałem w sprzedaży :Solaris, Marechal Foch i Kalina.
Kaliny nie mam, ale nie kupiłem, bo nie wiem co to jest ?
(P)

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2014, 21:49 
Ekspert
Ekspert

Jest na forum wątek o Kalinie.

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2014, 22:32 
nowicjusz
nowicjusz

poszukiwacz napisał(a):
Jest w Kielcach jeszcze inna firma importująca dobre sadzonki i wina z austrii, może tam?

W takim razie mogę prosić na priv namiar tej firmy? Do e-sadzonki postaram się zadzwonić i wyjaśnić sprawę. Na chwilę obecną wybrałem już przerobowe oraz deserowe jednak nadal nie zbadałem gleby ze względu na narodziny mojego małego szczęścia :) Gdy tylko dostane wyniki, wkleję je w temacie.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 08:22 
Ekspert
Ekspert

Linka masz tutaj.
Z Austrovinem musisz uważać bo było parę sygnałów na forum, że przychodziło coś innego niż zamawiano.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 08:26 
przedszkolak
przedszkolak

Sklawin napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):

W takim razie mogę prosić na priv namiar tej firmy? Do e-sadzonki postaram się zadzwonić i wyjaśnić sprawę. Na chwilę obecną wybrałem już przerobowe oraz deserowe jednak nadal nie zbadałem gleby ze względu na narodziny mojego małego szczęścia :) Gdy tylko dostane wyniki, wkleję je w temacie.

Nie powinno być problemów z zakupem Solarisa w e-sadzonce, ale jeśli to Możesz sprubować tu:
http://www.sadzonkiwinorosli.pl/#
http://www.winorosl-mch.eu/
http://www.winnicaequus.pl/home/sadzonk ... beztytulu#
sprawdzone, dobre jakościowo sadzonki.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 15:44 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
ale jest niestety haczyk w postaci trudności z zakupem kilkudziesięciu sztuk odmiany objętej lontraktem w e-sadzonce. No chyba że zmieniono warunki kontraktu.

O co chodzi z tym kontraktem?
Ja kupowałam w tym roku w e-sadzonce m.in. Solarisa i żadnych trudności nie było. Nie brałam wprawdzie kilkudziesięciu sztuk tylko 10, ale i Sklawinowi chodzi o kilka sadzonek.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 16:03 
Ekspert
Ekspert

Widzisz bo sprawa wygląda tak, że Solaris jest w Niemczech odmianą licencjonowaną. W UE nie. e sadzonka powiela to co proponują jej szkółki niemieckie ponieważ sprzedaje ich sadzonki. I w związku z tym żądają podpisania zobowiązania, że nie będzie się rozmnażać tej odmiany. Podobnie jest z innymi odmianami. Jest to dziwna sprawa bo u Mariusza Chryka na Regent, Dornfelder i Rondo nie obowiązuje licencja, a w e-sadzonce tak.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 17:04 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem jak jest obecnie, ale jakiś czas temu kontrakt nie obowiązywał przy zakupie kilku sztuk (nie było potrzeby podpisywania lojalki).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1