Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 20:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 23:20 
być może najlepiej kupić po kilkanaście sadzonek różnych odmian
oto moje typy można je kupić na e-sadzonka (chyba najlepsza oferta sprzedaży)(w nawiasie te których nie mają, czyli te które chciałbym jeszcze mieć). (gwiazdka przed nazwą oznacza że odmiana jest zastrzeżona kontraktem dzięki czemu nie można tych odmian rozmnażać - co mnie bardzo smuci )
białe: bianca, seyval blanc, riesling, traminer, pinot gris, siegerrebe, ortega, (hibernal, sibera, csersegi fuszers, framiner - FR 868-59, milia, muscat odesskij, jutrzenka, )
czerwone: pinot noir, marechal foch, pinot noir precoce, pinot mounier, acolon, cabernet dorsa, ***rondo, ***regnet, (dunaj, gołubok, wiszniowyj rannij)
deserowe: nero, muscat blue, ***phoenix, prim, angela, fanny, lilia, (kordianka, V25/20-regina, muscat letni,arkadia)
(z większość można robić wino wedle ustawy)
nie wiem z jakich odmian robić podstawki może ktoś to wyjaśni
ave
zbigu

PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 23:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]
nie wiem z jakich odmian robić podstawki może ktoś to wyjaśni

Może z porcelany? Szkło tez wydaje sie nie złe....
Janusz

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 07:47 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"]
[quote="Anonymous"]-jakie prowadzenie jest najlepsze dla winorośli , które przeznaczone są na sadzonki??

Na sadzonki 8O ? Przeważnie sadzi się na owoce, ale jak w tak wyjątkowy sposób chcesz potraktować krzaki to napewno na długą łozę i absolutnie wycinać wszystkie owoce.
Heniek
To pytanie gościa porusza temat który sam kiedyś zacząłem na tym forum ale nie został podjęty , a mianowicie :sposoby prowadzenia , cięcia , a być może w ogóle uprawy krzewów matecznych .
Bo zapewniam Cię Heniek że krzewy sadzi się nie tylko dla owoców.

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 08:51 
jeśli chodzi o kontrakt na niektóre odmiany okazało dię że dla własnych potrzeb można rozmnażać , nie można tylko sprzedawać, poza tym jak się kupuje małe ilości nie trzeba podpisywać kontraktów, niektóre odmiany wymienione przeze mnie w nawiasach być może będą

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 13:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="zzbycho"]
Bo zapewniam Cię Heniek że krzewy sadzi się nie tylko dla owoców.

Ależ ja nie mam nic przeciwko temu. Wolnoć Tomku w swoim domku 8) Chcesz sadź na zbiór łozy czy to na sadzonki czy na wiązki - wkłady do pieca - tak jak wierzbę energetyczną to nie ma problemu :lol: Ale ja nie znam przypadku żeby ktoś winorośl szlachetnych odmian sadził i uprawiał tylko po to żeby mieć patyki :roll:
Zawsze patyki są produkcja uboczną, a główną grona. No ale może się mylę :x

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 14:20 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"]

Ależ ja nie mam nic przeciwko temu. Wolnoć Tomku w swoim domku 8) Chcesz sadź na zbiór łozy czy to na sadzonki czy na wiązki - wkłady do pieca - tak jak wierzbę energetyczną to nie ma problemu :lol: Ale ja nie znam przypadku żeby ktoś winorośl szlachetnych odmian sadził i uprawiał tylko po to żeby mieć patyki :roll:
Zawsze patyki są produkcja uboczną, a główną grona. No ale może się mylę
Heniek

Tak ,właśnie na łozę do produkcji sadzonek, i wtedy taki krzew nazywa się MATECZNYM. I w takim właśnie przypadku winorośl odmian szlachetnych sadzi się i uprawia z głównym przeznaczeniem na pozyskanie łozy , a owoce , których na takim krzewie jest niewiele ( lub wcale)są niejako przy okazji.
Następnym przypadkiem uprawy krzewu jak Ty to nazywasz " żeby mieć patyki " jest produkcja podkładek .
Oczywiście powiesz mi zaraz że podkładki nie są szlachetną odmianą , niemniej jest to uprawa winorośli .
A poza tym co do" szlachetności " odmian to doskonale wiemy że bycie Vv. nie jest tego wyznacznikiem . To w takim razie co nim jest ? Czyżby interes handlowy ? A skoro tak, to czemu nie miały by zostać "uszlachetnione" najlepsze odmiany na podkładki ?
Ale główny temat , a jednocześnie pytanie gościa , pozostaje nadal bez odpowiedzi . A brzmi ono: jak uprawiać krzew mateczny.
W jednej z moich rozmów z RM wspomniał on o uprawie takich krzewów, ale niestety jak wiemy RM na pytania szkółkarskie nie odpowiada z zasady , więc na zasygnalizowaniu tematu się skończyło.

[/quote]

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 15:57 
Ekspert
Ekspert

A zatem trochę o podkładkach:

http://vine.com.ua/content/category/3/45/65/

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 18:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="zzbycho"]
Tak ,właśnie na łozę do produkcji sadzonek, i wtedy taki krzew nazywa się MATECZNYM.

Hm ja nazywam matecznym ten, z którego akurat odcinam patyki, a nie jakiś specjalnie hodowany.

[quote="zzbycho"]I w takim właśnie przypadku winorośl odmian szlachetnych sadzi się i uprawia z głównym przeznaczeniem na pozyskanie łozy , a owoce , których na takim krzewie jest niewiele ( lub wcale)są niejako przy okazji.

Nie sądzę. Wszystkie szkółki materiał do reprodukcji pozyskują z normalnych winnic. Jedyny przypadek odstępstwa od tego to materiał kwalifikowany pozyskiwany z instytutów, które nie są nastawione typowo na produkcję ale na badania. Tym niemniej nikt tam również nie prowadzi krzaków w jakiś specjalny sposób gdyż materiał genetyczny jaki sprzedają jest pod stałą kontrolą i owoce muszą na nim być - choćby dla kontroli stanu zdrowotności krzewów. Poza szkółki pozyskują tam patyki na zrazy do szczepienia, a nie na ukorzenianie :!: (nie wypowiadam się na temat "szkółek" polskich z których większość robi sadzonki własnokorzeniowe, a zdarzają się też takie co robią jednopąkowe).

[quote="zzbycho"]Następnym przypadkiem uprawy krzewu jak Ty to nazywasz " żeby mieć patyki " jest produkcja podkładek .
Oczywiście powiesz mi zaraz że podkładki nie są szlachetną odmianą , niemniej jest to uprawa winorośli .

Podkładki to podkładki. Nad szlachetnością podkładek wystarczająco długo wielu naukowców pracowało i przez to wyselekcjonowano wiele dobrych jeśli nie powiedzieć szlachetnych odmian "na podkładki"

[quote="zzbycho"]A poza tym co do" szlachetności " odmian to doskonale wiemy że bycie Vv. nie jest tego wyznacznikiem . To w takim razie co nim jest ? Czyżby interes handlowy ? A skoro tak, to czemu nie miały by zostać "uszlachetnione" najlepsze odmiany na podkładki ?

Bo od podkładek wymagane są inne cechy niż mają vinifery i złożone hybrydy owocowe.

[quote="zzbycho"]Ale główny temat , a jednocześnie pytanie gościa , pozostaje nadal bez odpowiedzi . A brzmi ono: jak uprawiać krzew mateczny.

No przecież napisałem. Usuwać owoce prowadzić na długą łozę (jeśli chce się robić sadzonki własnokorzeniowe) podobnie jak prowadzi się krzaki podkładek, a jak się chce pozyskać tyko zrazy do szczepienia to zupełnie NORMALNIE :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 19:05 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Anonymous"]-aby robić z nich co roku 300 sadzonek??

Czasami wystarczy 1 krzew
Te inne pytania są jakby zbyt powierzchowne- patrz literatura, forum

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 19:09 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Heniek"]Są różne szkoły, ale tak ogólnie od 1 do 150 wszystko zależy jak poprowadzisz krzaki i jakie wino chcesz zrobić (są tu też pewne inne ważne aspekty przy robieniu wina)Heniek

Mozna prowadzić krzaki, ale po co ? Krzewy to rozumiem :)

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2006, 06:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Sasza"]
Mozna prowadzić krzaki, ale po co ? Krzewy to rozumiem :)

Oglądałem na działkach jak niektórzy prowadzą krzewy, to to są naprawdę duże krzaki :lol: :roll: :lol: i potrafią nawet wycisnąć 50 litrów wina z takiego krzaka :P :P :P :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2006, 17:58 
Ekspert
Ekspert

Jako że opis słowny może jest mało wystarczający znalazłem zdjęcia:

Obrazek

i drugie (sorry Janusz, że takie "dokładne" mniejszego nie było :lol: )

Obrazek

Powinno pomóc co nieco zrozumieć ideeę prowadzenia krzewów na długie zrazy.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2006, 22:50 
Kiper
Kiper

To są zdjęcia krzewów na podkładki .

PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 07:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="nikodem"][quote="tomekb1"][quote="Anonymous"]-w e-sadzonka kupując te odmiany trzeba podpisać kontrakt, że nie będzie się ich rozsadzać??

A kupić w e-sadzonka i rozmnożyć, a kontrakt wyrzucić. Chyba, że będziesz miał wyrzuty sumienia. Jeśli tak zrobisz, to kto Ci udowodni, że te własnej produkcji uzyskałeś z krzewów zakupionych w e-sadzonka?
No i mamy myślenie Polaka...
Wstyd mi za takie posty. Nie żebym sam nigdy prawa nie złamał, ale jesli ktoś publicznie łamie namawia do łamania prawa: zobowiązań, oświadczeń, umów itd., to nie jest dobrze... jak potem mamy sobie wierzyć?
Proszę administratorów, żeby dla dobra tomkab1 i pozostałych, a przede wszystkim dla POSZANOWANIA słowa pisanego usunęli cytowany post.
Pozdrawiam, Nikodem

Był już na forum taki jeden, co się oburzał na kopiowanie książki Madeja.
A swoją drogą ciekawe kto z szanownych forumowiczów posiadających w swojej kolekcji Rondo i Regent ma je z legalnego źródła.

PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 07:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]
Był już na forum taki jeden, co się oburzał na kopiowanie książki Madeja.
A swoją drogą ciekawe kto z szanownych forumowiczów posiadających w swojej kolekcji Rondo i Regent ma je z legalnego źródła.

No nie przesadzaj. Ktoś ma. Myślę, że nawet sporo osób.

Wracając do tych zdjęć co to je Heniek zamieścił. To na pewno są krzaki na podkładki. Obstawiam SO4. Liście przynajmniej ma takie same.
Pozdrawiam,
Paweł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1