Tegoroczne sadzonki: Saint Laurent, Muller- Thorgau, Pinot Gris, Portugieser i "Młynarka" radzą sobie dobrze. "Młynarka" jest już zamieszczona, St. Laurent nie ma jeszcze zdjęcia, ale tu prezentuje Pinot Gris, Muller-Thorgau i Portugieser. Ten ostatni zaczął wiosenny start najpóźniej. Mam nadzieje, ze Pinot Gris będzie żył, bo w Brzegu, posadzona w ogrodzie w maju 2010r., po początkowym wzroście winorośl zginęła. Na zdjęciu część szkółki, gdzie rosną odmiany przekazane przez
Kolegę kt70 i, te w prawej , górnej części zdjęcia, moje sadzonki z okolicznych wiosek ( łącznie ok 25 sadzonek winorośli spod Brzegu, z których ok. 16 wybiła latorośle, ale będzie potrzebować jednak ochrony chemicznej ). Na pierwszym zdjęciu sadzonka ( jedna z 8 ) odmiany NN z Lipek ( o której piszę w temacie "Oporto czy co ?" ). We wtorek przekazuję ją koledze ze szkoły we Wro i do jednej osoby, też z naszej stolicy regionu

, a inne wędrują do znajomych we wsiach i mieście.
-- wtorek, 28 maja 2013, 21:55 --
Wykopałem dziś sadzonki dla znajomych ze szkoły we Wro. NNz Lipek ( "Oporto czy co" ), a także Chrupki Złote i, zdaje się, Różowe z podbrzeskich wsi.Dorzucę tylko dzisiejsze zdjęcia Saint Laurent, Oporto i Pinot Gris.
-- wtorek, 28 maja 2013, 21:59 --
W gruncie żyją nadal sadzonki winorośli NN z Otmuchowa, które posadziłem w sobotę ( tę ze zdjęcia będę musiał przesadzić jesienią ) .
-- środa, 26 czerwca 2013, 05:38 --
Małe wtrącenie w związku z aktualną pogodą. Stan wód w rzekach znowu przybiera w płd. zach. Polsce, a po ostatnich przyborach, gdy przed dwoma tygodniami Odra wylała na tereny zalewowe pod Brzegiem pomiędzy wałami, których historia sięga XIII i XIV w., gdyż wtedy powstały te pierwsze chroniące nadodrzańskie wsie przed wylewami Odry, zauważyłem, że w moim ogrodzie bardzo dobrze przedstawia się sprawa z wodami gruntowymi. Przepuszczalność gliniastej mady rzecznej jest bardzo dobra. U sąsiada, tego ze starą viniferą, woda w studni sięga poziomu ok. 1, 8 m od powierzchni gruntu. Mimo wysokiego poziomu Odry, stan nie wzrósł i jest na wspomnianym poziomie od wiosny. Gdy czerwiec jest suchy i słoneczny woda opada, co ma związek z niskim stanem Odry w okresie letnim. Cieszę się, a patrząc na stare vinifery po wsiach to bliskość Odry nie szkodzi im w żadnym wypadku. Stary bóg Odry, Viadrus, jest życzliwy Bachusowi. Ciekawe jak u innych Kolegów, i tych z rejonu nadodrzańskiego ?
-- niedziela, 8 września 2013, 10:44 --
http://www.lwg.bayern.de/weinbau/sorten ... r_satz.pdfTnąc winorośl późną jesienią lub wczesną zimą uzyskałem już prawie formę głowy na niektórych krzewach. Tu "głowa" w wydaniu starofrankońskim:
http://www.lwg.bayern.de/weinbau/sorten ... r_satz.pdf .