Ostatnio byłem na działce i uderzyła mnie niska zawartość cukrów. Jako że nie mam pojęcia, z czego to może wynikać, zapraszam do zabawy i komentowania.
Mało cukru - studium przypadku (dotyczy wszystkich moich odmian Aurora, Kristaly, Prim, Regent, Marszałek Foch)
Krzewy od 5 do 10-latków. Zawartość cukrów w latach 2019-2021. Zakresy dla odmian Aurora 16-18, Kristaly 16-20, Prim 16-19, Regent 15-21, Marszałek Foch 14-20. Te niskie wartości z 2021, po ciężkiej zimie i porządnym przemarznięciu. Wyższe wyniki typowe dla ubiegłych lat.
W maju coroczne przymrozki, ale tez zwykle późny start, więc nie zawsze przemarzało, bo czasem nie miało co.
Przypuszczalny SAT i GDD do zbiorów dla ubiegłych lat, mierzony we wsi obok, za lasem.
2018 - 1110, 2480; (winobranie we wrześniu)
2019 - 1180, 2710;
2020 - 1090, 2730;
2021 - 1130, 2640;
2022 - 1110, 2650; za okres kwiecień-wrzesień
Tymczasem parametry Bx z 1.10.2022
Aurora 15, Kristaly 15, Prim 16, Regent 18, Marszałek Foch 15. Wszędzie pestki brązowe.
Przebieg roku 2022.
cięcie w lutym.
Przymrozki majowe opanowane.
w roku pielenie, pilnowanie wzrostu, pasierbów, oprysków:
siarka 0,3% - (czerwiec, lipiec, sierpien, wrzesien), miedzian 0,3% - (sierpien, wrzesień), alkalin 6 g/l - (lipiec, sierpien, wrzesien),
primafoska NPK 11-8-18 w sierpniu. Zielony zbiór, 1-1,5 kg na krzaku.
Szerszenie wytępione, os brak, owoce zdrowe. Opady umiarkowe, suszy brak.
7 września we wsi za lasem delikatny przymrozek, który u mnie lekko ściął młode nieowocujące nasadzenia. Stare krzaki bez oznak spalenia mrozem.
Ogólnie w każdym z ubiegłych lat były jakieś problemy, popełniałem błędy. W tym roku pilnuję tego jak policjanci schodów na pl. Piłsudskiego. A mimo to jest wyraźnie gorzej.
Czerwone jeszcze wiszą, białe solidnie zaburaczone już pracują i póki co jest fajny burczak.
O co chodzi?
