Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 15:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 11:57 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Grzegorz jak uważasz, że to stromizna to nie widziałeś niektórych upraw w Portugalii. Jedynym problemem może być zbyt mała ilość śniegu zimą.

Widziałem, widziałem ;) Chodziło mi raczej o warunki Polskie a wogóle odniesienie do mojej lokalizacji gdzie mam prawie płaski teren. Zabierzów jest jakieś 100km od Tarnowa więc klimat mamy podobny. Ja zim się raczej nie boję i brak śniegu nie jawi mi się tak bardzo dużym problemem jak przymrozki wiosenne. Na takiej pochyłości mróz przeleci w dół i większa szansa na mniejsze szkody niż u mnie gdzie może siedzieć i kilka godzin, co niestety co roku się zdarza :(

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 12:03 
Ekspert
Ekspert

Brak śniegu u Ciebie nie jest problemem ale u speedy01 już tak, bo u niego jest cienka warstwa gleby a pod spodem skała to korzenie nie mają gdzie uciec.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 12:54 
czeladnik
czeladnik

siekiernik napisał(a):
Największym zmartwieniem dla Twojej lokalizacji może być obecność upraw zboża w pobliżu. A dokładniej: jego opryski.

Tym bym się jednak nie martwi, poniżej nie ma zagrożenia bo zazwyczaj są zachodnie wiatry. Od północy pole jest troszkę wyżej, poza tym uprawia to odpowiedzialny rolnik.
piotr85 napisał(a):
Myślę,że zimne powietrze ma gdzie spływać. Zdrobiłbym jednak pomiar temperatury. Min-Max, wilgotność,tak żeby znać jak najlepiej teroir winnicy. Jednak najwięcej pokaże próba empiryczna-obserwacja.piotr85

Mam zamiar zakupić termometr coś jak ten http://www.label.pl/po/rejestrator-temperatury-wilgotnosci-lb516a.rejestratory-temperatury.html. Na razie podjadę zmierzyc temp powietrza i gleby .

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 13:51 
Ekspert
Ekspert

speedy01 napisał(a):
Mam zamiar zakupić termometr coś jak ten http://www.label.pl/po/rejestrator-temperatury-wilgotnosci-lb516a.rejestratory-temperatury.html. Na razie podjadę zmierzyc temp powietrza i gleby .

W tej cenie masz http://efento.pl/produkt/sensor-tempera ... lgotnosci/ . Odczyt bezprzewodowy. Sam zastanawiam się nad zakupem takiego. Program na smartfona oblicza SAT i GDDC. Odczyt z odległości 100m. Czas pracy na baterii to 2lata, całkiem spora ilość pamięci, wystarcza comiesięczny odczyt.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 17:22 
Ekspert
Ekspert

Regenta wymień na Rondo na stoku lepiej się sprawdzi. Jak chcesz testować SB to i wypadałoby wysadzić Hibernala. Może Ci oba dojrzeją.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 19:28 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Regenta wymień na Rondo na stoku lepiej się sprawdzi. Jak chcesz testować SB to i wypadałoby wysadzić Hibernala. Może Ci oba dojrzeją.

Seyval Blanc być może i dojrzeje, Hibernal raczej mało prawdopodobne. Posiadam go u siebie kilka lat, chyba 6-7, i nigdy nie dojrzał.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 23:18 
Ekspert
Ekspert

Ja już nie posiadam SB bo niedojrzewał, Hibernala nawet nie sadziłem. W Kocmyrzowie napewno cieplej niż nad Krzeszowicami.
Dlatego parę postów wyżej napisałem "testuj co chcesz, albo odrazu sadź Solarisa".

PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 00:34 
czeladnik
czeladnik

Dziś przyszły wyniki . .

górna próba 0-30cm : gleba ciężka, pH 7,11, Fosfor o,6. Potas 5,o . Magnez 4,4

dolna próba 0-30cm ; gleba ciężka, pH 6,93, Fosfor o,2. Potas 1o. Magnez 4,7

Niestety ze względu na wysoki poziom skały pobrałem próbę z 0-30 cm, miejscami było to 35 cm. Głębiej musiałbym kilofem lub jakimś ciężkim świdrem..
Co do pH to jestem pozytywnie zaskoczony - z próby płynem Heliga wyszło mi niebiesko. Spodziewałem się pH 8.
Potas tragiczny. Brakuje na testowe poletko 302 kg k2o. Sól potasowa czy siarczan potasu? Jak winorośl znosi chlor...
Fosfor niski. Brakuje 211 kg p2o5.
Teraz pytanie ; czy ratować się np.fosforanem amonu np.:POLIDAP-em(Formuła nawozu:NP(S) 18-46-(5))
Lubofos-em - NPK (Mg, S) 3,5-7-25-(2,5-19,5) Czy może Superfosfat -em( ten niestety z zawartością wapnia)

Lubofos w ilości 1200kg teoertycznie wyrówna potas i podniesie fosfor o 56procent a magnez o 30 procent
w Polidapie jest dużo azotu, co prawda amonowego więc szybko działającego i wspomagającego przyswajanie fosforu ale inne pierwiastki musiałbym nadrobic.
Polidap i sól potasową mam na miejscu.
Pozostaje problem zachwaszczenia - chciałem kultywatorem teraz przejechac, powyrywać tarnie. Po tym pokombinować z nawożeniem a pózniej kultywator jeszcze raz. Orka raczej odpada ze względu na skałę pod spodem i stromiznę....
już nie wiem co o tym myślec...

PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 09:00 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Niestety ze względu na wysoki poziom skały pobrałem próbę z 0-30 cm, miejscami było to 35 cm. Głębiej musiałbym kilofem lub jakimś ciężkim świdrem..

Ja mam pytanie, jak ogólnie winorośl sobie radzi w przypadku takiej gleby ? W przypadku zakładania sadu ziemię posypałem piachem, obornikiem, nawozem zielonym i robiłem głęboką orkę i doły zaprawiałem lepszą ziemią.

W przypadku winorośli, można by zastosować taki system że wywiercić dziury świdrem na 80 cm i je zasypać lepszą ziemią ? Czy bez sensu bo winorośl sobie poradzi ?

PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 10:35 
Ekspert
Ekspert

speedy01 napisał(a):
Sól potasowa czy siarczan potasu?

Siarczan potasu jest droższy ale lepszy. Winorośl nie jest fanem chloru.
Nie dostałeś zaleceń ze stacji?
W tej chwili azotu nie potrzebujesz to daj Lubofos. Superfosfatu nie dawaj jak masz wysokie pH.
Z zachwaszczeniem będziesz miał problem jak nie chcesz użyć glifosatu.

PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 14:09 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
Winorośl nie jest fanem chloru.
Nie dostałeś zaleceń ze stacji?.

Z zaleceniami jestem umówiony na wizytę u pana co się tym zajmuje- nie wiedzieli jak się odnieść do próbek z tej głębokości. Więc czekałem na wyniki i dopiero... W sumie niepotrzebnie sobie tym zaprzątam głowę,skoro jest tam ktoś co ma pojęcie o nawożeniu.
Co do chwastów to chciałem teraz zerwać darń i trawsko, poczekac że 2 tyg- Świeze powinno odbić i jeszcze raz kultywator.Może dopiero wtedy,jak nie będzie efektów - glifoststem. Sadzenie raczej ze swidrem.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano środa, 14 lutego 2018, 00:20 przez speedy01, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 18:17 
mistrz
mistrz

Można było pojechać całość glifosatem przed zimą...dużo łatwiej by się obrabiało ziemię.

PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 21:33 
czeladnik
czeladnik

Basti napisał(a):
Można było pojechać całość glifosatem przed zimą...dużo łatwiej by się obrabiało ziemię.

Niestety właściciel wcześniej nie zastanawiał się nad udostępnieniem. Temat zaczął dojrzewać po kilku rozmowach. Wcześniej plan był na kilka sadzonek za domem...

-- piątek, 13 kwietnia 2018, 21:32 --

Dziś przyjechało coś takiego..https://drive.google.com/open?id=1LT5LlgUWJOs3KabWC-T9UbDzdpmc2mt2 Zobaczę jak się będzie sprawować. Skalibrowane, wystawione .

PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 14:37 
nowicjusz
nowicjusz

W tej chwili azotu nie potrzebujesz to daj Lubofos. Superfosfatu nie dawaj jak masz wysokie pH.
Z zachwaszczeniem będziesz miał problem jak nie chcesz użyć glifosatu.

termohigrometr

PostNapisane: środa, 12 września 2018, 10:00 
czeladnik
czeladnik

Gdzieś post zaginął podczas edycji.. Niestety nie miałem czasu zagopsopdarować docelowej lokalizacji więc sadzonki trafiły na gliniastą ciężką glebę za domem. Wystawa wschodnia <2%> i obornik ok.500 kg na 2 szpalery przyorany na ok 55 cm. Winorośl rośnie wzorowo, zaczyna drewnieć. Pinot gris ma tylko problem - 1szt wcale nie wystartowała a 3 ma przyrost rzedu 1,2-1,5m . Fotkę wstawie jak ogarnę telefon.

Załączniki:
14-08-18.jpg
14-08-18.jpg [ 168.8 KiB | Przeglądane 353 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1