Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 11:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 13:05 
Kiper
Kiper

- można przeprowadzić się do Bułgarii...

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 13:07 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
narabz napisał(a):
Odświeżam temat........
W związku z tym proponuję dyskusję - jak ?dogrzać? glebę w naszych winnicach?
Przyszedł mi do głowy pomysł........

Pozdrawiam Zbyszek z Leszna
Południowa Pyrlandia
----------------------------------------------------------------------------
Nowoczesne to nie to co nowe, lecz to co lepsze. Dotyczy to też winoogrodników
i odmian winorośli.

Admini..... litości, zamknijcie te kosmiczne brednie!!!!!

Albo nie!!!!!! Mam kilka pomysłów na dogrzanie gleby:lol:

-można zrobić w rzędach "ogrzewanie podłogowe" np. elektryczne
-można polewać gorącą wodą
-można rozsypywać rozżarzone węgle
-można skierować na glebę system luster (puszczać zajączki)
-jest jeszcze..... ciepły mocz :lol:

Ja proponuje system kabli grzewczych w połączeniu z elektrownią wiatrową.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 14:10 
Kiper
Kiper

W książce p. Stanisława Madeja, jak mnie pamięć nie myli, jest napisane co robić i jest to sprawdzone, a zarazem i ekonomiczne. Osobiście uważam, (i tak robię) iż należy okrywać agrowłókniną zimową (50). Okrywam podwójnie. Wiosną przystąpię do wkopywania kamieni wokół krzewów.

pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 14:30 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
(...)Mam kilka pomysłów na dogrzanie gleby:lol:

-można zrobić w rzędach "ogrzewanie podłogowe" np. elektryczne
-można polewać gorącą wodą
-można rozsypywać rozżarzone węgle
-można skierować na glebę system luster (puszczać zajączki)
-jest jeszcze..... ciepły mocz :lol:

No! Wreszcie jakaś konstruktywna burza mózgów!
To ogrzewanie podłogowe razem z systemem luster w połączeniu z elektrownią wiatrową podsuniętą przez Kapitana, może nam z winnicy zrobić całkiem konkretną Afrykę! :lol:

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 15:42 
Kiper
Kiper

Dlaczego wiatrową....od razu termojądrową..termos kupimy a i jądra gdzieś się znajdą. :lol:

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 16:07 
czeladnik
czeladnik

Wszystkim którzy próbują włożyć w me usta to , czego nie powiedziałem , dedykuję motto Mietka. Pozostałych proszę merytoryczną krytykę tego co powiedziałem.

Południowa Pyrlandia
i odmian winorośli.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 16:42 
Kiper
Kiper

Zbyszku, taki przykład podam. Przed drugą turą wyborów umówiłem się ot tak po sąsiedzku na wódkę z jednym z dwóch kandydatów. Trochę dyskutowaliśmy i przeglądaliśmy stronę internetową jego kontrkandydata. Zapytany przez mnie co sądzi o wygórowanych obietnicach i o tym co "zamierza zrobić" jego kontrkandydat odpowiedział mi: "A czy Ty wiesz co ja bym zrobił gdyby budżet tej mieściny wynosił 100 mln". Mieszkam w miasteczku liczącym ok 4 tys. ludności.
Zbyszku, gdybym ja miał 100 mln to nad swoją winniczką mógłbym wybudować taką kopułę z tropikami w środku jak stoi pod Berlinem. Tylko po co? ;)

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 17:00 
czeladnik
czeladnik

Do blk.
Dalej nie wiem do jakiego fragmentu mej wypowiedzi nawiązujesz?
Południowa Pyrlandia
i odmian winorośli.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 17:03 
Kiper
Kiper

Mea culpa. Przepraszam Cię Zbyszku. Oczywiście moja odpowiedź był skierowana do postu Radeckiego.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 17:07 
Kiper
Kiper

narabz napisał(a):
W związku z tym proponuję dyskusję - jak ?dogrzać? glebę w naszych winnicach?
Przyszedł mi do głowy pomysł, aby glebogryzarkę zastąpić radłem-obsypnikiem takim jak używa się do obradlania ziemniaków. Glebogryzarka rozcina chwasty i je za sobą zakopuje. Część z nich dalej rośnie. Obsypnik wyciąga chwasty na wierzchołek wałów i tam usychają. Gdy w międzyrzędziach powstaną wały, w związku z wyprofilowaniem terenu, wzrośnie powierzchnia styku zimnej gleby z cieplejszym powietrzem. Wzrośnie więc temperatura gleby. Ziemniaki po to się obsypuje by miały cieplej

Weź pod uwagę, że żeby taki wał spełniał swoją funkcję musiałby mieć z 50 cm wysokości i jakieś 120 cm szerokości (przynajmniej tak to sobie wyobrażam). Jeżeli korzenie miałyby korzystać z tego ciepła musiałyby być rozwinięte dosyć płytko. Problem w tym, że będą wtedy "dogrzewane" w sezonie wegetacyjnym, ale i skutecznie chłodzone w zimie. Ryzyko wymarznięcia korzeni w takich warunkach, na lekkiej glebie jest prawie pewne (chyba nawet w rejonach gdzie nie brakuje zimą śniegu). Trudniejsze będzie też okrywanie.
Jeżeli chcesz mieć dobre stanowisko z ciepłą glebą to najlepiej sobie takie znaleźć. Jeżeli chcesz ulepszyć to co już masz to spróbuj zadbać o poprawienie przepuszczalności gleby jeżeli jest ciężka, wzbogać ją w żwir, łupek albo coś w tym rodzaju, zapewnij jej też odpowiednie pH, zadbaj o szybki odpływ wody jeżeli jest jej za dużo.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 17:35 
czeladnik
czeladnik

Kyniek zwróć uwagę że niskie wały [ziemniaczane] na powierzchni 1 metra kwadratowego gruntu mają powierzchnię styku z ciepłym powietrzem ok. 2 metrów kwadratowych. Ziemia więc szybciej się ogrzewa. Przed zimą powierzchnię oczywiście należy wyrównać.

Południowa Pyrlandia
i odmian winorośli.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 17:51 
czeladnik
czeladnik

Mam pytanie. Czy wapno dodane na ciężką ziemię gliniastą, rozluźni ją?

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 17:56 
Ekspert
Ekspert

Wały w zimie by wymarzały gdyby je zrobić na jesieni . W zeszłym roku kopałem w międzyrzedziach dołki skąd brałem ziemię do przyrzucania łozy i w ich miejscu w zimie był stopniały śnieg , bez względu na jego ilość .U mnie niektórych miejscach różnica poziomów na pewno przekracza 50 cm tj na wysokość kolana .Robiłem je przymuszony przez wodę ale pomysł sam w sobie jest niezły . Niestety mam na górze trzy wałki ziemi a ta pośrodku jest najniższa . [Problem z zasypanymi podkładkami ] . Foliak , szklarnia , podgrzewanie w tej kolejności jest przydatne np. w szkółce .Stoły zalewowe , podgrzewane w szkółkach , instytutach istnieją . Zbyszek

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 17:59 
Kiper
Kiper

Nie napisałem, że mój pomysł przyniesie wymierne korzyści, nie przedstawilem wyliczeń dowodów itd. Jest to jeden ze sposobów, który może być kiedyś wykorzystany do podniesienia temperatury gleby. To tylko jedna z propozycji.

blk napisał(a):
Zbyszku, taki przykład podam. Przed drugą turą wyborów umówiłem się ot tak po sąsiedzku na wódkę z jednym z dwóch kandydatów. Trochę dyskutowaliśmy i przeglądaliśmy stronę internetową jego kontrkandydata. Zapytany przez mnie co sądzi o wygórowanych obietnicach i o tym co "zamierza zrobić" jego kontrkandydat odpowiedział mi: "A czy Ty wiesz co ja bym zrobił gdyby budżet tej mieściny wynosił 100 mln". Mieszkam w miasteczku liczącym ok 4 tys. ludności.
Zbyszku, gdybym ja miał 100 mln to nad swoją winniczką mógłbym wybudować taką kopułę z tropikami w środku jak stoi pod Berlinem. Tylko po co? ;)

To było do mnie.

Odpowiem pytaniem - po co ludzie budują szklarnie ? To też jest bardzo droga inwestycja. Czy nie do podniesienia między innymi SAT ?

Kiedyś nie opłacało się wydobywać gazu łupkowego - teraz już tak.

Zgodzę się, że obecnie ogrzewanie gleby jakie zaproponowałem jest za drogie, ale może kiedyś...

Traktujcie pomysł jako niebyły. Może będą inne bardziej racjonalne :roll:

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 18:09 
przedszkolak
przedszkolak

[quote][/quote] żeby taki wał spełniał swoją funkcję musiałby mieć z 50 cm wysokości i jakieś 120 cm szerokości (przynajmniej tak to sobie wyobrażam). Jeżeli korzenie miałyby korzystać z tego ciepła musiałyby być rozwinięte dosyć płytko. Problem w tym, że będą wtedy "dogrzewane" w sezonie wegetacyjnym, ale i skutecznie chłodzone w zimie. Ryzyko wymarznięcia korzeni w takich warunkach, na lekkiej glebie jest prawie pewne (chyba nawet w rejonach gdzie nie brakuje zimą śniegu)

Ze względu na cięższą glebę sam się często zastanawiam na takim rozwiązaniem ( ze względu na małą skalę jest to możliwe) mianowicie wytworzenie ok 1m szerokości zagłębienia w rzędach zwałując "urobek" w międzyrzędach.
Oczywiście tylko w lecie. Jesienią stosujemy zabieg odwrotny tzn. obsypujemy ziemią z międzyrzędzia winorośle zabezpieczając korzenie na zimę.
Mam tylko wątpliwość czy w wypadku obfitych i długotrwałych opadów deszczu w wytworzonych "rowach" nie będzie gromadziła się woda.
Chyba będzie trzeba po prostu kiedyś spróbować.
Wiadomo, że barwa ciała ma wpływ na ilość energii pochłoniętej przez nie, i tu pytanie, tylko bez śmiechu proszę :oops: - czy dodatek miału węglowego (wiadomo czarny) do gleby nie polepszyłby jej właściwości absorpcyjnych. No i czy takie "wzbogacenie" nie miało by wpływu na inne właściwości gleby(odczyn, mikroelementy itd)

pozdrawiam Jarek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1